aniμαsyros 6.0

Η αφρόκρεμα των κινουμένων σχεδίων στη Σύρο

Μοναδικές φιγούρες, ευφάνταστα σκίτσα, πολύχρωμα κολάζ και η αφρόκρεμα του κινηματογραφικού animation δίνουν και πάλι ραντεβού στη Σύρο για το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την 6η διοργάνωσή του από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Με μεγάλη πρεμιέρα την πρώτη ελληνική animation ταινία μεγάλου μήκους του Άγγελου Σπάρταλη “Από τη Γη στη σελήνη”, 163 ταινίες από 31 συνολικά χώρες πλαισιώνουν το φετινό πρόγραμμα του aniμαsyros 6.0.

Πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα

Τα δύο διαγωνιστικά τμήματα περιλαμβάνουν 82 συμμετοχές, εκ των οποίων 42 ταινίες φιλοξενούνται στο Διεθνές Διαγωνιστικό και 40 στο Φοιτητικό Πρόγραμμα. Κοινό στοιχείο τους η σκοτεινή και πολλές φορές καυστική ματιά με την οποία αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί το θέμα της κρίσης, χωρίς όμως να χάνουν το χιούμορ τους, ακόμα κι όταν οι τάσεις φυγής τους ταξιδεύουν το κοινό σε ονειρικούς κόσμους.

Επιπλέον, θα βρίσκονται σε εξέλιξη τρία Πανοράματα. Στο πρώτο περιέχονται κάποιες από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές παραγωγές παγκοσμίως, στο δεύτερο θα προβληθεί η άγνωστη για πολλούς δουλειά των Ελλήνων δημιουργών, ενώ στο τρίτο θα παρουσιαστούν ταινίες που δημιουργήθηκαν από παιδιά.

Διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους

Επιπροσθέτως, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν ήδη χτίσει την καριέρα τους, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα φιλμ με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή. Μέλη της επιτροπής για φέτος είναι ο Nicolas Schmerkin, ιδρυτής και διευθυντής της παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Igor Prassel, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus.

Μεταξύ άλλων, το φετινό πρόγραμμα έχει να επιδείξει μεγάλα αφιερώματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ animation. Ξεχωρίζουν το Βρετανικό Canterbury Animafest, το Αnimateka της Σλοβενίας, το Αnimafest Cyprus, το Tindiridis International Animation Festival της Λιθουανίας καθώς και ένα χορταστικό Francorama, με tributes στα Ecole Nationale superieure des Artes Decoratifs, Gobelins animation school και Autοur De Minuit. Στις μεγάλου μήκους προβολές ξεχωρίζουν τα «Le Tableau», σε σκηνοθεσία Jean-François Laguionie και «Une vie de chat» των Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol (η διπλή ζωή μιας μαύρης γάτας στο Παρίσι).

Από την πένα του Ιουλίου Βερν στα σχέδια του Άγγελου Σπάρταλη

Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν “Από τη Γη στη Σελήνη” ενέπνευσε τον Άγγελο Σπάρταλη να φτιάξει ένα ιδιόμορφο ταξίδι στη μεγάλη οθόνη με τις φωνές των Στράτου Τζώρτζογλου, Δημήτρη Σταρόβα, Μάνου Βακούση και Αλέξανδρου Λογοθέτη και καινούργιες μουσικές του Ψαραντώνη και του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος για πρώτη φορά, ερμηνεύει και ηχογραφεί σε πρώτη εκτέλεση τραγούδι που δεν υπογράφει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος ακούγονται από Κρητικά, Ζακυνθινά και Ποντιακά, μέχρι Κοζανίτικα, Κυπριακά και Αρχαία Ελληνικά.
Καλεσμένος στο φετινό φεστιβάλ είναι ο μεταφυσικός πιτσιρίκος Paranorman, από την ομώνυμη ταινία των Κρις Μπάτλερ και Σαμ Φελ, όπου ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μια πανίσχυρη κατάρα του παρελθόντος και μια στρατιά από ζόμπι.