Σήκωσε αυλαία το anima syros 6.0

Με την καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, αλλά και την ταινία του Άγγελου Σπάρταλη “Από τη Γη στη Σελήνη” έκανε πρεμιέρα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων στη σκηνή του Θεάτρου "Απόλλων" στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με ένα βίντεο της ΕΤ3 και της εκπομπής “Διάλογος”, αφιερωμένο στο περσινό φεστιβάλ. Το απόσπασμα έκλεισε με την κάρτα “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόρασης”: 1938 – 2013, η οποία προκάλεσε τη συγκίνηση του κοινού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Πλατφόρμας Εταιρίας Αστικού Πολιτισμού και οικοδεσπότης της βραδιάς, Βασίλης Καραμητσάνης, ανέβασε στη σκηνή μερικούς από τους τοπικούς παράγοντες και θεσμικούς υποστηρικτές του φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Οργανισμός Πολιτισμός και Αθλητισμού Σύρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Επίσης υποστηρικτής για τα έτη 2013 και 2014 είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο Γιάννης Αναστασάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμούπολης, με μαέστρο την Alice Labarche, παρουσίασε μία επιλογή από 8 κομμάτια σπουδαίων Ελλήνων δημιουγών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Κυπουργός κ.α που άφηναν τις δικές τους νότες πολιτικής αφήγησης για τη σύγχρονη Ελλάδα.Αμέσως μετά το κοινό είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την ταινία του Άγγελου Σπάρταλη “Από τη Γη στη Σελήνη”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.

Η πρώτη ελληνική μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων εστιάζει κυρίως στην χιουμοριστική αλλά και καυστική κριτική που κάνει ο Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου χωρίς να ξεχνά να εξάρει παράλληλα και την απαράμιλλη γενναιότητα τους.

Συνέντευξη τύπου για το anima syros 6.0 δόθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου, του αντιπροέδρου του ΟΠΑΣ Γιάννη Πιταούλη και του του κ. Αναστασάκη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο της “Κοινής Γνώμης”.