“Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια” στη Σύρο

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η καλλιτεχνική ταινία του Αστέρη Κούτουλα με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τις χορογραφίες του Ρενάτο Ζανέλα

Πρεμιέρα κάνει στη Σύρο η κινηματογραφική παραγωγή του Αστέρη Κούτουλα “Recycling Medea” (Aνακυκλώνοντας τη Μήδεια), που δανείζεται το τίτλο της από τον αρχέτυπο μύθο της Μηδείας που στη σημερινή εποχή αναπαράγεται εκ νέου, εκτελώντας μία κυκλική σύνθεση.

Η ιστορία της ταινίας για τη δολοφονία δύο παιδιών από την ίδια τη μητέρα τους προέρχεται από τον Ευριπίδη και αποτελεί ένα θέμα, που αν και έχει ανακυκλωθεί ουκ ολίγες φορές, δεν έχει χάσει τίποτα από τη σύγχρονη και φρικαλέα επικαιρότητά του.

Η δημιουργία της ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό Μύθο με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ελλάδα “σκοτώνει τα παιδιά της”

Μέσα από μια ιδιαίτερη, καλλιτεχνική και βιντεοκλιπίστικη αισθητική, η Ελλάδα εκδηλώνει τα εγκληματικά ένστικτά της και ακολουθώντας το παράδειγμα της Μήδειας, σκοτώνει σε συμβολικό επίπεδο “τα παιδιά της”, κατστρέφοντας της ελπίδες τους πόθους και τα όνειρά τους, ακόμα και την οικονομική επιβίωση και βιωσιμότητα. Ειδικότερα, η ταινία ασχολείται με τον πόθο για ελευθερία μιας απελπισμένης γυναίκας, αλλά και τον πόθο για ελευθερία μιας νεολαίας που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, αναδεικνύοντας την αιώνια πάλη με την κοινωνία.

Το φιλμ ξεκινάει με τα πρώτα μέτρα της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και τελειώνει με τα τελευταία μέτρα της μουσικής του. Έξι σολίστες χορευτές, ανάμεσά τους η Μαρία Κουσουνή ως Μήδεια, σε εκφραστικές κοντινές λήψεις, λυρικές χορευτικές σκηνές, αποκαλυπτικές καταστάσεις πρόβας, μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους νεαρούς, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς, μορφές από έναν άλλον, αμείλικτο κόσμο που έχει σφετεριστεί την καθημερινή πραγματικότητα.



Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων στο Θέατρο Απόλλων

Η ταινία γυρίστηκε το 2011 σε μεγάλο μέρος στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου. Άρχισε να προβάλλεται στους αθηναικούς κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2013. Για να τιμήσει τη φιλοξενία του Θεάτρου Απόλλωνα αλλά και τη σύνδεση της ταινίας με το νησί και την υποστήριξη στη πραγματοποίηση αυτής της ταινίας, διοργανώθηκε η προβολή του φιλμ (ανοιχτή στο κοινό) για να τη δουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού και να συζητηθεί η ιδέα και πραγματοποίηση της ταινίας από πάνελ ειδικών επιστημόνων σε διάλογο με το κοινό.

Το φιλμ θα παρουσιαστεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στο Θέατρο Απόλλων. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Μάριο Ηλία Ιωάννου (μουσικολόγο/συνθέτη, Δρ. Φιλοσοφίας και καλλιτεχνικό διευθυντή του PAFOS 2017), Δρ. Στεριανή Τζιντζιλόνη (θεωρητικό χορού), Κώστα Μόσχο (αρχιτέκτονα/συνθέτη) και τη Χοροθεατρική Ομάδα Ακροποδητί.
 Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Αστέρης Κούτουλας (σκηνοθέτης/συγγραφέας) και η Δρ. Εύα Κέκου (θεωρητικός πολιτισμού).

Ετικέτες: