Προβολές της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γούντι Άλεν... επί δύο

Δύο κλασσικές ταινίες με την υπογραφή του Woody Allen θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα οι φίλοι της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, πριν το νέο αφιέρωμα στον Ingmar Bergman.

Το αφιέρωμα αυτό θα συνοδεύσει ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Akira Kurosawa, στον οποίο ο Σουηδός σκηνοθέτης έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση.

“Νευρικός Εραστής” (1977)

Η διασημότερη κινηματογραφική κωμωδία του Γούντι Άλεν, “Νευρικός Εραστής”, η οποία άλλαξε βαθιά και οριστικά τη σύγχρονη αμερικάνικη κωμωδία θα προβληθεί αύριο στις 18:00 για τους λάτρεις του ιδιορρύθμου δημιουργού.

Στην ταινία, όπου πρωταγωνιστούν οι: Νταϊάν Κίτον, Γούντι Άλεν, Τόνι Ρόμπερτς, Πολ Σάιμον, Κάρολ Κέιν, Σέλεϊ Ντιβάλ, Κρίστοφερ Γουόκεν και Τζάνετ Μάργκολιν, ο Άλβι Σίνγκερ, ένας εμμονοληπτικός με το θάνατο Νεοϋορκέζος κωμικός, αναπολεί την εφτάχρονη σχέση του με την Άνι Χολ, μια εξίσου νευρωτική τραγουδίστρια και φωτογράφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία θριάμβευσε αναπάντεχα στα Όσκαρ, κερδίζοντας συνολικά τέσσερα βραβεία, αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α' Γυναικείου Ρόλου για τη Νταϊάν Κίτον.

Μανχάταν ( 1979)

Αμέσως μετά, θα προβληθεί η ταινία “Μανχάταν” με τον Γούντι Άλεν και τη Νταϊάν Κίτον να κρατούν και πάλι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχοντας στο πλευρό τους τη Μάριελ Χεμινγουέι, τον Μάικλ Μέρφι και τη Μέριλ Στριπ. Στο τρυφερό και γλυκόπικρο αυτό πορτρέτο μιας μοναχικής, νοσταλγικής και γοητευτικής Νέας Υόρκης από τον πιστότερο κινηματογραφικό θαυμαστή της, ένας νευρωτικός τηλεοπτικός σεναριογράφος συνάπτει σχέση με μια 17χρονη μαθήτρια, ερωτεύεται όμως μια χειραφετημένη διανοούμενη, την ερωμένη του καλύτερού του φίλου.

Πρόκειται για την ωριμότερη σεναριακά και αρτιότερη αισθητικά ταινία του Γούντι Άλεν, που για πολλούς θεωρείται ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του σύγχρονου αμερικάνικου σινεμά.
 

Ετικέτες: