Η Σύρος μεταμορφώνεται σε μια τεράστια αίθουσα προβολής

Syros International Film Festival 2015

Μία από τις φετινές “σημαίες” του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2015” είναι, αναμφισβήτητα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, το οποίο ετοιμάζεται να μας κρατήσει συντροφιά για τρίτη συνεχή χρονιά, μέσα από ιδιαίτερες προβολές, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, drive in και παράλληλες εκδηλώσεις σε κάθε πιθανό και απίθανο χώρο του νησιού.

Βασικός σκοπός του 3ου Syros International Film Festival, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2013, είναι η ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών -μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα-, η προώθηση πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και η ανάδειξη της Σύρου σ' έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη της γνωριμία με το κοινό του νησιού, η ομάδα του SIFF δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου 2015. Για δέκα ημέρες, η Σύρος μεταμορφώνεται σε μια τεράστια αίθουσα προβολής και διάδρασης με την κινηματογραφική κουλτούρα μέσα από πλήθος αφιερωμάτων, διαγωνιστικά τμήματα με νέες φωνές από το παγκόσμιο σινεμά, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και εργαστήρια ταινιών και νέων τεχνολογιών.

Πρεμιέρα με τους Maki

Την αυλαία του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγουν οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Η performance τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί και συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός. Ένα “σινεμά-πριμιτίφ” που αποκαλύπτει την ίδια τη γενεαλογία του, όπου οι βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με το κινηματογραφικό μέσο –το πρώτο παιχνίδισμα του φωτός με το σκοτάδι και της καταγεγραμμένης εικόνας με τη «ζωντανή» κίνηση, και η προβολή από σελιλόιντ– καθορίζουν την ίδια τη φύση του μέσου. Η περφόρμανς βασίζεται στις πρωταρχικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που ξυπνά μια ταινία στο μυαλό του θεατή. Επιπλέον, επιχειρεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα κινηματογράφου τόσο «διευρυμένου» (expanded) που περιλαμβάνει ολοκληρωτικά το πεδίο αναφοράς του – αυτόν τον ανεμοδαρμένο βράχο στο Αιγαίο. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου και η βραχονησίδα Φανάρι να γίνουν το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο. Με τη χρήση του φωτός, της σκιάς, της μουσικής, της κίνησης και της προβολής από φιλμ, η ομάδα αντλεί από τις βασικές πρακτικές του κινηματογράφου για να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό, καθηλωτικό θέαμα. Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Αφιέρωμα: «Πού: Κινηματογράφοι του Τόπου»

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο αφιέρωμα στους “κινηματογράφους του τόπου”, με ταινίες που ακολουθούν καινοτόμες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην έννοια του “τόπου”. Οι “Ταινίες Δωματίου” ξεκινούν από το σύνορο, τη δοκιμασία, τον περιορισμό. Το πρόγραμμα “Γη και Γηγενείς” ανιχνεύει τις παραλλαγές του στοιχείου της εντοπιότητας. Οι “Ταινίες Δρόμου” περιηγούνται σ’ έναν ρευστό, υπερβατικό τόπο χωρίς πραγματικές διαστάσεις. Τέλος το “Χώρος του Φιλμ / Τόπος του Φιλμ” αποσύρεται από τον έξω κόσμο και διεκδικεί μια θέση – έναν “τόπο” – στο εσωτερικό του φιλμ”.

Δύο διαγωνιστικά τμήματα

Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους από τη Μεσόγειο διαγωνίζονται το “Λευκό Σεντόνι” της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν (Ελλάδα), το “The Figures Carved into the Knife by the Sap of the Banana Trees” της Ζουάνα Πιμέντα (Πορτογαλία), το “War Prayer” του Ρίτσαρντ Γουίμπι (Κύπρος/Η.Π.Α.), το “η αρχή της συνέργειας” των Κωνσταντίνου Στάθη, Βασιλείας Κουτσιανά, Ελένης Γκολφινοπούλου (Ελλάδα) και το “Masks” των Μάσκες των Αμιτάι Αρνον και Εστερ Μπάιτς (Ισραήλ).

Από την άλλη στα “Ντεμπούτα” διαγωνίζονται τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο: το “Crumbs” του Μιγκέλ Γιανσό (Ισπανία / Αιθιοπία) με συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το “Tired Moonlight” της Μπρίτνι Γουέστ (Η.Π.Α.) με βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Slamdance, το εντυπωσιακό δοκίμιο τεκμηρίωσης “Translatlantique” του Φελίξ Ντυφούρ-Λαπεριέρ (Καναδάς) και το “Chigasaki Story” του Μισάουα Τακούγια (Ιαπωνία/Ταϊλάνδη).

Την τριμελή κριτική επιτροπή αποτελούν για φέτος, ο Έλληνας σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Λούις Μινιάρο και η Σκωτσέζα σκηνοθέτιδα Λιν Ράμσεϊ. Η Ροζ και η Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα, είναι τα βραβεία που σχεδιάστηκαν για τη φετινή διοργάνωση και θα απονεμηθούν στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων.

Στρογγυλεύοντας τις Γωνίες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόϊου (βραβευμένου στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, καθώς και μία σειρά ομιλών/ανοιχτών συζητήσεων που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο “Απόλλων” και φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό φορμά. Στη λίστα των ομιλητών βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ονόματα των Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Αλμπέρ Σέρα, Λούις Μπενάσι και Εύας Στεφανή.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε από το 2002 έως και το 2004 και από όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του: το βραβευμένο με τη Χρυσή Κάμερα καλύτερης πρώτης ταινίας “12:08 East of Bucharest” του 2006, το “Ήταν ή δεν Ηταν” του 2006, το βραβευμένο με το μεγάλο βραβείο του “Ένα Κάποιο Βλέμμα” και του βραβείου της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών στις Κάννες “Police, Adjective” του 2009, το “When Evening Falls on Bucharest or Metabolism” του 2013, το “The Second Game” του 2014 και σε πρεμιέρα δύο μόλις μήνες μετά τη βράβευσή του ξανά στο “Ενα Κάποιο Βλέμμα” των Καννών η τελευταία του ταινία “Ο Θησαυρός”.

Μικρού μήκους για τον Κ.Π. Καβάφη

To 2013 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση κάλεσαν καλλιτέχνες από το
χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών να δημιουργήσουν νέα, πρωτότυπα έργα, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του ποιητή. Αυτά τα ψηφιακά έργα ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας, τόσο ανάμεσα στις οπτικοακουστικές τέχνες και στο έργο του Κ.Π. Καβάφη, όσο και σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Drive in στην Ποσειδωνία

Επίσης, το γήπεδο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία, το οποίο παραχωρεί η Καθολική Εκκλησία θα μετατραπεί για δύο βράδια σε ντράιβ-ιν κινηματογράφο και θα προβάλλει μια επιλογή από ταινίες δρόμου, από κλασικά αριστουργήματα μέχρι και κρυφά «διαμάντια» του ανεξάρτητου σινεμά.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Khora Residency: Ένα νέο, δεκαήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που εστιάζουν στην κινούμενη εικόνα ή στον ήχο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στην καρδιά του κυκλαδικού συμπλέγματος. Το πρόγραμμα θα φέρει κοντά μια επίλεκτη ομάδα καλλιτεχνών του κινηματογράφου ή της βίντεο αρτ και του ήχου ή της μουσικής, σ’ ένα εντατικό πρότζεκτ συνεργασίας. Το πρόγραμμα συνιστά μια από κοινού πρωτοβουλία των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου. Οι Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου διοργανώνουν προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εργαστήρια από το 2012 στο νησί, ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποτελεί την ετήσια φεστιβαλική συνάντηση για τον κινηματογράφο στη Σύρο από το 2013. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το μενού “Ανοιχτό κάλεσμα”.

ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ Το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ είναι ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για έφηβους (14-17 χρονών) που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά. Οι συμμετέχοντες εργάζονται πάνω σε ιδέες για ιστορίες, τις μετατρέπουν σε σενάρια και τις κινηματογραφούν χρησιμοποιώντας κάμερες και εξοπλισμό. Το εργαστήριο θα διαρκέσει από 2 έως 9 Ιουλίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015.

Σχεδιάζοντας τη Σύρο: Ένας από τους κύριους στόχους του φεστιβάλ είναι να χρησιμοποιήσει, να μεταμορφώσει και να τραβήξει την προσοχή σε διάφορους χώρους και κτίρια γύρω και πέρα από την Ερμούπολη. Πολλά από αυτά τα μέρη αποτελούν κομμάτια της μοναδικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σύρου. Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεργάζεται με φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, για να προσφέρει στο κοινό του πιο ορατούς και διαδραστικούς τρόπους ενημέρωσης για τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τις φεστιβαλικές προβολές, τόσο μέσα από ψηφιακά προγράμματα όσο και μέσα από προγράμματα φυσικού σχεδιασμού. Ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις έγινε το φθινόπωρο του 2014 στο πλαίσιο του μαθήματος «Υλικά Τεχνικές & Μέσα Παρουσίασης» της διδάσκουσας Αγγελικής Μπρισνόβαλη, όπου και επιλέχθηκαν τέσσερα ομαδικά έργα. Αυτά τα έργα βρίσκουν σήμερα την εφαρμογή τους στο πλαίσιο του φεστιβάλ και είναι διαθέσιμα προς το κοινό για να τα δει και να τα χρησιμοποιήσει.