10η σεζόν Γαλλικού Κινηματογράφου στο νησί των ανέμων

Η Μύκονος για δύο εβδομάδες μιλάει γαλλικά

Τα γαλλικά της φρεσκάρει για 10η συνεχή χρονιά η Μύκονος, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας της με το Γαλλικό Ινστιτούτο, που προσφέρει και φέτος στους σινεφίλ κατοίκους της την ευκαιρία να απολαύσουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Γαλλικού Κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί 22-24 και 29-31 Ιανουαρίου, στην κεντρική αίθουσα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μυκόνου. Στο φετινό πρόγραμμα, περιλαμβάνονται οι ταινίες «Quai d' Orsay» (22/1), «La Fille du 14 juliet» (23/1), «Les contes de la nuit» (24/1), «2 Automnes 3 Hivers» (29/1), «Lulu femme nue» (30/1) και «Le Tableau» (31/1).

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο επελέγησαν ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους. Στην επιλογή βοήθησε ο Μυκονιάτης θεωρητικός του κινηματογράφου Δημήτρης Αναγνώστου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών

Quai d’ Orsay: Μια σημαντική ταινία του βετεράνου Γάλλου σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού και κριτικού κινηματογράφου Bertrand Tavernier. Ο Αλεξάντρ Τεγιάρ ντε Γουόρμς είναι ένας άντρας με σθένος που αρέσει στις γυναίκες και είναι παρεμπιπτόντως υπουργός Εξωτερικών στη χώρα του Διαφωτισμού: τη Γαλλία. Ο Αρθούρ Βλάμινκ, ένας νέος πανεπιστημιακός που προετοιμάζει το διδακτορικό του, προσλαμβάνεται στο υπουργείο. Πρέπει να γράφει τους λόγους του υπουργού, αλλά επιπλέον πρέπει να μάθει να συντάσσει λόγους με την ευαισθησία και την αίγλη του πρίγκιπα.

La Fille du 14 julliet: Η Truquette, μια άνεργη απόφοιτος, ζει στη Γαλλία της κρίσης και παλεύει για τα πιστεύω της. Την Ημέρα της Βαστίλης γνωρίζεται με τον Hector, ο οποίος την ερωτεύεται. Μαζί με τους φίλους τους, τον απολυμένο γιατρό με πλαστό πτυχίο Pator και τη δέσμια των ερωτικών της περιπετειών Charlotte, αποφασίζουν να πάνε διακοπές, αφήνοντας πίσω τους το Παρίσι και όλα όσα τους έχουν στριμώξει. Η ξαφνική απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μικρύνει το καλοκαίρι κατά έναν μήνα για να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας, διαλύει τα σχέδια της παρέας και η επιστροφή θα πυροδοτήσει μια σειρά από απίστευτα συμβάντα και ξεκαρδιστικά γεγονότα.

Les contes de la nuit: Η βραβευμένη ταινία του δημιουργού της ταινίας Azur and Asmar Michel Ocelot. Κάθε βράδυ, ένα κορίτσι, ένα αγόρι και ένας γέρος τεχνίτης συναντιούνται σε ένα μικρό σινεμά που μοιάζει εγκαταλελειμμένο, αλλά είναι γεμάτο ομορφιές. Οι τρεις φίλοι επινοούν, ενημερώνονται, σχεδιάζουν, μεταμφιέζονται. Και παίζουν όλες τις ιστορίες που επιθυμούν σε μια νύχτα μαγική, όπου όλα είναι πιθανά.

2 Automnes 3 Hivers: Στα 33 του, ο Αρμάν αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του. Για να ξεκινήσει τρέχει. Είναι μια καλή αρχή. Η Αμελί ακολουθεί τον δικό της τρόπο ζωής και τρέχει και αυτή. Η πρώτη τους συνάντηση είναι ένα σοκ. Η δεύτερη θα στείλει τον Αρμάν στο νοσοκομείο αλλά θα αποτελέσει την αρχή της περιπέτειάς τους.

Lulu femme nue: Μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη, η Λουλού εγκαταλείπει τον άντρα της και τα τρία παιδιά της. Εκμεταλλεύεται τις ημέρες ελευθερίας της, μόνη, στην παραλία και χωρίς ενοχές. Στο δρόμο, διασταυρώνεται με ένα παράξενο άντρα, μεγαλωμένο από τα αδέρφια του, μια γριά που αρνείται να πεθάνει και μια υπάλληλο που κακομεταχειρίζεται το αφεντικό της... Τρεις καθοριστικές συναντήσεις που βοηθούν τη Λουλού να ξαναβρεί μια παλιά γνωστή: την ίδια.

Le Tableau : Μια οπτική πανδαισία του master των κινουμένων σχεδίων Jean-François Laguionie που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων και ερεθίζει την φαντασία τους.

ΚΔΕΠΠΑΜ: «Προσηλωμένοι στον στόχο μας»

Μπορεί στις προβολές να μην θεωρείται ιδιαίτερη μεγάλη, ωστόσο η ΚΔΕΠΠΑΜ πιστεύει πως ως φορέας οφείλει να επιμένει στην διοργάνωση τέτοιων γεγονότων. «Ο πολιτισμός ίσως απασχολεί λίγους, γιατί ακόμα δεν έχουμε βρει τον ακαριαίο λόγο να μιλήσουμε στον κόσμο με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός και πειστικός. Άλλες φορές βρίσκουμε το νήμα και άλλες το χάνουμε. Εκατοντάδες ανθρώπων ήρθαν στις εκδηλώσεις μας το 2015, αλλά περιμέναμε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξαιρετικές παραστάσεις της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή. Ναι στο φεστιβάλ του Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά θα θέλαμε και ένα φεστιβάλ κινηματογράφου οργανωμένο από τοπικό φορέα και μάλιστα που να εκπροσωπεί τη νέα γενιά, τα νέα μυαλά της Μυκόνου. Όλα αυτά υπάρχουν! Οργάνωση και χρηματοδότηση θέλουν», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ.

Ετικέτες: