Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:10

Κρυφή Συνταγή /The Cakemaker (2017) του Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ

Ο Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ είναι Ισραηλινός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης της βίντεο αρτ. Έχοντας εργαστεί για χρόνια σε διαφορετικούς κλάδους, από την υφαντουργία μέχρι τη γαστρονομία, αποφάσισε να σπουδάσει κινηματογράφο στο Kολέγιο Σαπίρ του Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες προβλήθηκαν σε φεστιβάλ και κέρδισαν διεθνή αναγνώριση. Το “The Cakemaker” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Βερολίνου, Ιερουσαλήμ και Ούκερμαρκ, όπου διδάσκει μαγειρική της Μέσης Ανατολής και επεξεργάζεται τα επόμενα κινηματογραφικά του πρότζεκτ.

The Cakemaker

Ο Τόμας, ένας ταλαντούχος Γερμανός ζαχαροπλάστης, είναι ο εραστής του Όρεν, ενός παντρεμένου άνδρα από το Ισραήλ που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειά. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας σπεύδει να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του αγαπημένου του. Έτσι, θα πλησιάσει τη γυναίκα του κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του και προτείνοντάς της να δουλέψει στο καφέ της. Τα γλυκά που φτιάχνει θα φέρουν κοσμοσυρροή στο κατάστημα, αλλά ο ίδιος κάνει δύο βασικά λάθη: δεν χρησιμοποιεί κοσέρ υλικά και αδυνατεί να προβλέψει πού θα καταλήξει η σχέση του με τη νεαρή χήρα. Σ’ αυτή τη μυστική συνταγή για τα σκευάσματα της απώλειας και της λαχτάρας, οι άνθρωποι αποζητούν την ίδια γλυκιά γεύση της ζωής, πέρα από τα σύνορα της καταγωγής και της κουλτούρας τους.

Με έναν Γερμανό  και μια Εβραία ως κεντρικά πρόσωπα, που αν κι έχουν πολλά να χωρίσουν, τελικά καταφέρνουν να επικοινωνήσουν και να  επουλώσουν  το τραύμα της απώλειας, ο  Ισραηλινός σκηνοθέτης αφηγείται  μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, που συνεχώς λειτουργεί και σε ένα  δεύτερο επίπεδο, καταλήγοντας σε  ένα λυτρωτικό φινάλε. Οι συνειρμοί που δημιουργεί η σχέση του Τόμας με την Ανάτ είναι ολοφάνεροι σε σχέση με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ η κινηματογράφηση και η δραματουργία του Γκράιτσερ βρίθουν λεπτών συμβολισμών που δηλώνονται έμμεσα και με κομψότητα, προκαλώντας τον θεατή να σκεφτεί χωρίς προκαταλήψεις.

Η βραβευμένη στο Κάρλοβι Βάρι ταινία του Ισραηλινού Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ, μέσα από λαχταριστά κέικ, μιλάει τελικά για όσα μας ενώνουν και η επίγευση που αφήνει είναι γλυκιά.

Μαμά από το πουθενά /Momo(2017) των Βίνσεντ Λομπέλ και Σεμπαστιάν Τιερί

Μια ταινία για την ιστορία ενός ζευγαριού Γάλλων κωμικών βαρέων βαρών, του Κριστιάν Κλαβιέ («Θεέ μου, τι σου Κάναμε») και της βραβευμένης με Σεζάρ Κατρίν Φρο («Μαργκερίτ»), που διασκευάζει για τη μεγάλη οθόνη το δημοφιλές γαλλικό θεατρικό έργο «Momo».

Το «Μαμά από το Πουθενά» εστιάζει στον Αντρέ και την Λόρενς Πριού, ένα ζευγάρι μεσαίας τάξης, που ζει ήρεμα σε ένα πολυτελές προάστιο της βόρειας Γαλλίας. Η καθημερινότητά τους όμως αναστατώνεται με την άφιξη ενός κωφάλαλου νεαρού, που ισχυρίζεται ότι είναι ο γιός τους. Ενώ το ζευγάρι αρχικά πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα απάτης, ειδικά όταν ο υποτιθέμενος γιος τους εμφανίζει την τυφλή έγκυο αρραβωνιαστικιά του, η Λόρενς αρχίζει να νιώθει σταδιακά η μητέρα που δεν κατάφερε να γίνει και υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες αυτό το παιδί που βρέθηκε στο κατώφλι τους. Ένα μεγάλο χάος ακολουθεί, και η ταινία παραμένει ακριβώς στη σωστή πλευρά της λεπτής διαχωριστικής γραμμής όσον αγορά την διαχείριση των αναπηριών.

Αρκετά αστεία κωμωδία που προτείνεται κυρίως στους οπαδούς του Clavier και της Frot και σε όσους που αγαπούν ή μαθαίνουν  τη Γαλλική γλώσσα. Δεν είναι ένα κανένα αριστούργημα, δεν μένει αξέχαστο, δεν είναι για όλα τα γούστα

αλλά αξίζει μια ματιά, κυρίως για τις καλές επιδόσεις των ηθοποιών και τον ωραίο ρυθμό.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα