Προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας για παιδιά και νέους σε συνεργασία με τοπικούς κινηματογράφους και κινηματογραφικές λέσχες

Το CineDoc Island ταξιδεύει στις Κυκλάδες

Η Αμοργός, η Άνδρος και η Κέα αποτελούν τους Κυκλαδίτικους σταθμούς του CineDoc Island Film Festival, ενός ανεξάρτητου μη-διαγωνιστικού κινηματογραφικού φεστιβάλ που θα προβάλει ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας για παιδιά και νέους στη νησιωτική Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στην Κέα με το «Dolphin Man», περιλαμβάνονται ταινίες από την Ελλάδα και τον κόσμο, που ξεχωρίζουν για τη δημιουργική, πρωτότυπη ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τη ζωή σήμερα: τον πολιτισμό, την επιστήμη, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της νησιωτικής Ελλάδας, στηρίζοντας τη λειτουργία τοπικών κινηματογράφων και κινηματογραφικών λεσχών, με πρεμιέρες και θεματικές προβολές που συνοδεύονται από συζητήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών και με ειδικούς καλεσμένους.

Χώρος προβολών στις Κυκλάδες: Σινεμά στο Βρούτση (Αμοργός), Κινηματοθέατρο Χώρας (Άνδρος), Πνευματικο Κέντρο “Στυλιανός Ρέστης” στην Κορησσία (Κέα).

Από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι τον Απρίλιο 2020, θα παρουσιαστούν συνολικά έξι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, καλώντας μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν επίκαιρα θέματα, να διασκεδάσουν με απίθανες ιστορίες και να συνδεθούν με τον κόσμο… μέσα από τον κινηματογράφο. Εκτός από τις Κυκλάδες, το CineDoc θα ταξιδέψει επίσης στη Ζάκυνθο, στα Κύθηρα, στην Ύδρα και στη Λευκάδα.

To φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και το Νορβηγικό Ινστιτούτο. Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις Κινηματογραφικές Λέσχες Άνδρου, Αμοργού, Ζακύνθου, Κύθηρων, Ύδρας, «Ορφέας Λευκάδας» και τον Δήμο Κέας.

Ντοκιμαντέρ

Το «Dolphin Man»  του Λευτέρη Χαρίτου είναι ένα βιωματικό ταξίδι στο νερό, που μεταφέρει την ομορφιά που ο θρύλος της ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ είδε στη θάλασσα, το επείγον μήνυμά του για την προστασία της αλλά και την εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο. Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο θεατής ανακαλύπτει τα μέρη που καθόρισαν τη ζωή του Μαγιόλ και σπάνια φιλμ γυρισμένα από του πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου. Παράλληλα, συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο και με τους «κληρονόμους» του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και την αναζήτηση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση μας με την θάλασσα.

Για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς την ζωή με διαφορετική ματιά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς, μιλάει με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση η ταινία «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου. Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

Το ντοκιμαντέρ «Ultra: 36 ώρες για την Σπάρτη» του Balazs Simonyi ακολουθεί τέσσερις Ευρωπαίους που αγωνίζονται στο Σπάρταθλον, έναν διεθνή αγώνα υπερμαραθώνιου δρόμου στα ίχνη του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη. Η ταινία παρουσιάζει την επίπονη προετοιμασία των πρωταγωνιστών και τη δοκιμασία των ορίων αντοχής τους -τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό τους-  κατά τα 245 χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να καλύψουν μέσα σε 36 ώρες από την Αθήνα για τη Σπάρτη.

Ταινίες για παιδιά και νέους

Η ιστορία του δεκατριάχρονου Τζο, που είναι πεπεισμένος ότι η ζωή είναι επικίνδυνη αποτελεί το θέμα της βραβευμένης νορβηγικής ταινίας «Ο Τερματοφύλακας της Λίβερπουλ» του Arild Andresen. Για να επιβιώσει στο σχολείο, ο Τζο πρέπει να αποφύγει πολλά εμπόδια, όπως καζούρες συμμαθητών, επικίνδυνα αθλήματα και όμορφα κορίτσια. Όμως μια μέρα, μια νέα μαθήτρια εμφανίζεται στην τάξη, και όλα αλλάζουν. Η Μαρί είναι καλή στα μαθηματικά αλλά και στο ποδόσφαιρο.

Στην -επίσης νορβηγικής παραγωγής- περιπέτεια «Επιχείρηση Αρκτική» της Grethe Bøe-Waal, η 13χρονη Γιούλια και τα οχτάχρονα δίδυμα αδέλφια της βρέθηκαν στο έρημο νησί Μισοφέγγαρο εξαιτίας ενός τραγικού λάθους. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Θα πρέπει να νικήσουν το φόβο και τις δύσκολες συνθήκες: τα άγρια ζώα, τις κακές καιρικές συνθήκες, την έλλειψη τροφής και την αποκοπή τους από την ηπειρωτική χώρα.

Τέλος, η «Τοπική Ομάδα» του Carlos Andres Morelli από την Ουρουγουάη αναφέρεται στην ιστορία του Τίτο, ενός υπέροχου ποδοσφαιριστή, που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια σε ένα μικρό χωριό και μεταφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα στην πόλη, αλλά στην καλύτερη του στιγμή συμβαίνει κάτι απροσδόκητο.

Ετικέτες: