Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:10

Last Christmas (2019) του Πολ Φιγκ

Το φιλμ είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη επιτυχία των Wham! που κυκλοφόρησε το 1984 και φυσικά 'πρωταγωνιστεί' η μουσική του Τζωρτζ Μάικλ. Η Έμα Τόμσον είχε ξεκινήσει να γράφει το σενάριο όταν ο θρυλικός καλλιτέχνης ήταν ακόμα εν ζωή, έχοντας πάρει την έγκρισή του, ενώ στην ταινία ακούμε και ολοκαίνουρια ακυκλοφόρητα τραγούδια του  θρυλικού καλλιτέχνη, ο οποίος έχει πουλήσει πάνω από 115 εκατομμύρια δίσκους και ηχογραφήσει 10 Νο1 επιτυχίες στη μεγαλειώδη πορεία του.

 Σύμφωνα με την ιστορία της ταινίας, η Κέιτ (Εμίλια Κλαρκ) βρίσκεται στο Λονδίνο και τριγυρνά δυσαρεστημένη, παρέα με μια στοίβα κακών αποφάσεων που έχει πάρει στη ζωή της, ακούγοντας το χτύπημα των κουδουνιών στα παπούτσια της - μια άλλη ενοχλητική συνέπεια από τη δουλειά της ως Ξωτικό σε ένα χριστουγεννιάτικο κατάστημα. Ο Τομ (Χένρι Γκόλντινγκ) φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, όταν μπαίνει στη ζωή της και αρχίζει να βλέπει και να καταλαβαίνει πολλούς από τους εσωτερικούς φραγμούς της. Καθώς το Λονδίνο μεταμορφώνεται στην πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για τους δυο τους. Αλλά, μερικές φορές, πρέπει να αφήσεις το χιόνι να πέσει όπου μπορεί, πρέπει να ακούσεις την καρδιά σου και πρέπει να έχεις πίστη.

Με φόντο το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο, ο Πολ Φιγκ («Φιλενάδες», «Ghostbusters», «Spy») προσπαθεί να συνδυάσει το μιούζικαλ, με τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και τη βρετανική πραγματικότητα . Το φιλμ έχει κοινωνικές προεκτάσεις και μηνύματα σε σχέση με τον ρατσισμό, τη διαφορετικότητα, την τέχνη και την αγάπη. Το αποτέλεσμα είναι απλά συμπαθητικό.

*Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο «ΠΑΛΛΑΣ»

Κινηματογραφική Λέσχη Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου

Για όλα φταίει το γκαζόν /Gazon maudit (Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019/Ώρα προβολής: 19:30)

Κομεντί 1994 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105’

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζοζιάν Μπαλασκό με τους: Βικτόρια Αμπριλ, Ζοζιάν Μπαλασκό, Αλέν Σαμπά, Μιγκουέλ Μποζέ

Υποψηφιότητα στις 53ες Χρυσές Σφαίρες στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

H ηρωίδα είναι παντρεμένη μ' έναν πολυάσχολο επιχειρηματία. Η συζυγική της ζωή κυριαρχείται από ανία και ρουτίνα -και όντας παραμελημένη, αντιμετωπίζει το μέλλον με παθητικότητα. Όμως μια μέρα ένα φορτηγό σταματά μπροστά στο σπίτι τους: ένα καινούριο άτομο θα εισβάλει στη ζωή τους και θα διαταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της καθημερινότητας τους.

Ένα ερωτικό τρίγωνο βρίσκεται στο κέντρο αυτής αισθηματικής κωμωδίας: ο άνδρας, η σύζυγος και η ερωμένη. Όμως εδώ υπάρχει κάποια σημαντική παρέκκλιση από τα κλισέ του είδους: η ερωμένη δεν προσεγγίζει ερωτικά τον σύζυγο, αλλά ΤΗΝ σύζυγο.

Η ελαφρότητα, η ελευθεριότητα και η ευγένεια με την οποία απεικονίζεται η σχέση των δύο γυναικών συναντάνε στην αφήγηση τα κωμικά στοιχεία: αυτά παράγονται από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται ο ανδρικός χαρακτήρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο άνδρα (ο τύπος του γόη της επαρχίας). Η ταινία αυτή καταγράφει μια σημαντική μεταβολή στα ήθη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αφού θέτει, χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις, στο κέντρο της αφήγησης την σχέση των δυο γυναικών. Μέσα από αυτήν τη σχέση η κεντρική ηρωίδα θα ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο, θα δει την ζωή της μ' ένα άλλο βλέμμα.

Τηλεοπτικές Σινεπιλογές

Ορλάντο Κινηματογραφική Λέσχη - Αφιέρωμα στη Σάλι Πότερ (ΕΡΤ2: Τετάρτη 4/12/19-23:00) 

Δραματική ταινία, αγγλικής παραγωγής 1992.

Το κλασικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ στην υπέροχη διασκευή της Σάλι Πότερ είναι η ιστορία του αθάνατου Ορλάντο που, σε μια επική διαδρομή, ψάχνει τον έρωτα και την ελευθερία.

Αρχίζει το ταξίδι του στην αυλή της Ελισάβετ σαν άντρας και το τελειώνει 400 χρόνια αργότερα, σαν γυναίκα.

Αναζητώντας μια Ρωσίδα πριγκίπισσα διασχίζει τον παγωμένο Τάμεση μέχρι την κεντρική Ασία, εκεί αλλάζει φύλο και μέσα από τον έρωτα και την απώλεια στη Βικτωριανή εποχή και μετά στη μητρότητα και τον πόλεμο, στον εικοστό αιώνα μέχρι το σήμερα.

Μια συναρπαστική ιστορία προσωπικής εξερεύνησης, έρωτα και περιπέτειας.

Το χάος (1984) των Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι (κανάλι Βουλής: Παρασκευή 06/12/2019-22:00)

Η Σικελία, μέσα από τα μάτια των αδελφών Ταβιάνι. Η μαγεία, το δράμα, η μιζέρια και η ελπίδα μιας αρχαίας γης δίνουν ζωή σε πέντε ιστορίες, βασισμένες σε διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο.

Οι Ταβιάνι μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη ιστορίες του Λουίτζι Πιραντέλο, που καλύπτουν όλη την γκάμα της κινηματογραφικής αφήγησης, με πρωταγωνιστές κατοίκους της Σικελίας. Οι ιστορίες που απαρτίζουν την ταινία είναι: «Το κοράκι του Μιτζάρο», το οποίο είναι ένα είδος εισαγωγής και συνδετικής γέφυρας μεταξύ των ιστοριών, «Ο άλλος γιος», «Ο φεγγαροχτυπημένος», «Η αρρώστια του φεγγαριού», «Το πιθάρι», «Συνομιλία με τη μητέρα». Οι ιστορίες αναφέρονται στη μετανάστευση και τη διάλυση της οικογένειας, στον έρωτα και την επιρροή της φύσης στον ανθρώπινο νου, στην επιστροφή στην πατρίδα και τις παιδικές μνήμες.

Αντιθέτως, με ό,τι υπαινίσσεται ο τίτλος της, πρόκειται για μια σχεδόν «αιθέρια» ταινία, μια ποιητική κινηματογραφική αναφορά στο ιδιότυπο σικελικό τοπίο, όπου πρωταγωνιστές είναι η φύση και τα τερτίπια της. Συγχρόνως το φιλμ αυτό δεν είναι μόνο η πληρέστερη μεταστοιχείωση της γλώσσας του Πιραντέλο, αλλά και η κορύφωση ενός εύφορου και σύνθετου κινηματογραφικού έργου. Ο ρεαλισμός των Ταβιάνι βρίσκει στο «Χάος» λυρικές αποχρώσεις, κινούμενος από το τραγικό, μέχρι το φαρσικό και το παράδοξο. Εισβολή του φανταστικού στην καθημερινότητα, καθαρότητα, βαθύτερη και θερμότερη προσέγγιση των ηρώων, φόρτιση της πραγματικότητας και της μνήμης με μυστηριώδεις παρουσίες...

Περσέπολις (2007) των Μαρζάν Σατραπί και Βανσάν Παρονό (κανάλι Βουλής: Σάββατο 07/12/2019 -23.00)

Μια ταινία με ένα εξαιρετικό σκίτσο (η ταινία είναι κινούμενο σχέδιο) και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ιστορία! Μέσα από τα μάτια μιας νεαρής κοπέλας (της σκηνοθέτιδας) η ιστορία της Περσίας από την αρχή του περασμένου αιώνα ως τις μέρες μας. Στα... μείον της ταινίας ο υποκειμενισμός της και η μικροαστική της αντίληψη! Ακούγονται οι φωνές των Κιάρα Μαστρογιάνι, Κατρίν Ντενέβ, Τζίνα Ρόουλαντς, Ντανιέλ Νταριό.          

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα