Παρουσίαση προγράμματος από τους διοργανωτές στη Σύρο

Φεστιβάλ Αιγαίου 2013

Το σύνολο των αξιόλογων μουσικών παραστάσεων του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου παρουσιάστηκε αναλυτικά προχθές το μεσημέρι στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τους συνδιοργανωτές του.

 

Ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, ο αρχιμουσικός Peter Tiboris, η σοπράνο Eilana Lappalainen καθώς και ο Γερμανός σκηνοθέτης Dirk Schattner μίλησαν για το Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου, τόνισαν πως θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς, αφιέρωμα στον Βέρντι, μουσικές παραστάσεις για το έργο του Μότσαρντ, κονστέρτα, άριες και χορωδιακά έργα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, φέτος, θα συμμετάσχει και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την καθοδήγηση του Ρενάτο Τζανέλλα και τη μουσική επιμέλεια της Ελένης Καραΐνδρου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μία παιδική παράσταση, η Ιστορία της Σταχτοπούτας στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη" ενώ θα λάβει χώρα και μία βραδιά "Κάτω από τα άστρα" στην πλατεία Μιαούλη. Τέλος, όπως και τα προηγούμενα έτη θα πραγματοποιηθούν μαθήματα όπερας για 35 καλλιτέχνες στο Greek Opera Studio.

 

Κλασική γιορτή

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι πρόκειται για μία σπουδαία συνδιοργάνωση, η οποία προβάλει το νησί, επισημαίνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι για τις ανάγκες του Φεστιβάλ θα επισκεφθούν τη Σύρο περίπου 500 καλλιτέχνες με τις οικογένειές του από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των “σημαντικών προσωπικοτήτων της κλασικής μουσικής” στη Σύρο και υπογράμμισε ότι, η Σύρος επενδύει στον τομέα του Πολιτισμού. Επίσης, ο Γιάννης Κεράνης σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο έχει καθιερωθεί από το 2005, προσφέρει σημαντικό μουσικό θέαμα στους μουσικόφιλους ενώ συστήνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την όπερα σε όλους. Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε για το κόστος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων της όπερας, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος συμμετέχει ετησίως με το ποσό των 48.000 ευρώ καθώς όλες οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις καλύπτονται από χορηγίες που αναζητά και κατοχυρώνει ο Peter Tiboris. Υπενθύμισε μάλιστα, πως το 2011 ο ΟΠΑΣ είχε κέρδος κατά 3.000 ευρώ ενώ το 2012 έχασε ο Οργανισμός περίπου 3.500 χιλιάδες ευρώ. "Επί της ουσίας δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ το Φεστιβάλ. Τα περισσότερα χρήματα που δίνουμε, επιστρέφονται πίσω", ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η Σύρος... μουσικό σπίτι”

Στη συνέχεια πήραν το λόγο, ο κ. Tiboris και η κ. Lappalainen, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους και για τη φετινή παρουσία τους στο νησί, ευχαριστώντας ταυτόχρονα, όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ και επισημαίνοντας ότι η Σύρος αποτελεί για εκείνους το “μουσικό σπίτι τους”. Ο μαέστρος και η σοπράνο, υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό θέαμα, προσιτό τόσο στα αυστηρά γούστα της κλασικής μουσικής, όσο όμως και σε εκείνους, οι οποίοι τώρα γνωρίζουν αυτό το είδος μουσικής. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, πήρε το λόγο ο Γερμανός σκηνοθέτης της παιδικής παράστασης Dirk Schattner, ο οποίος δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία και τις προετοιμασίες του παιδικού έργου "Η Ιστορία της Σταχτοπούτας", λέγοντας ότι πρόκειται για μία δουλειά που απευθύνεται στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων και αποτελεί αφορμή για να “γεννηθεί” ένας καμβάς πολλών συναισθημάτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, όλο το πρόγραμμα αναλυτικά, καθώς επίσης και λεπτομέρειες σχετικά με την προμήθεια των εισιτηρίων μπορεί να διαβάσει κάποιος στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αιγαίου για το 2013: http://www.festivaloftheaegean.com.