Ο "Ριγκολέτο" συγκίνησε και αποθεώθηκε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Παρατεταμένο χειροκρότημα

Το ενθουσιώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών απέσπασαν οι συντελεστές της όπερας “Ριγκολέτο” του Τζουζέπε Βέρντι, η οποία άνοιξε τις εκδηλώσεις του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το δημοφιλές και πρωτοποριακό έργο της παγκόσμιας σκηνής που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Φενίτσε της Βενετίας στις 11 Μαρτίου 1851, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα τοπικής λογοκρισίας, επέστρεψε στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, 150 χρόνια μετά τα εγκαίνια της λειτουργίας του στις 20 Απριλίου του 1864.

Η όπερα εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις και είναι εμπνευσμένη από το ποιητικό δράμα του Βίκτορος Ουγκό “Ο Βασιλιάς διασκεδάζει”. Η πλοκή του έργου αναδεικνύει διαχρονικά θέματα που αφορούν τον έρωτα και την πίστη, τη θυσία και την αφοσίωση έως θανάτου στις αξίες και στις αρχές τους. Το μελόδραμα του Ιταλού συνθέτη θεωρείται ως η όπερα που οδήγησε πολλούς να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν το είδος αυτού του λυρικού δράματος.

Η υπόθεση του έργου

Η ιστορία αναφέρεται στη ζωή και τη στάση του Δούκα της Μάντοβας, ηγεμόνα σκληρού και επιπόλαιου με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση των γυναικών της περιοχής. Βοηθός του σε όλα του τα σχέδια είναι ο γελωτοποιός, ο καμπούρης Ριγκολέτο που στο βάθος μισεί το αφεντικό του και το ζηλεύει. Ο Ριγκολέτο έχει μια κόρη, την Τζίλντα, που την κρατά μακριά από το παλάτι. Οι αυλικοί που αντιπαθούν τον Ριγκολέτο κλέβουν την Τζίλντα για λογαριασμό του Δούκα που δεν ξέρει την αληθινή της ταυτότητα ενώ εκείνη κρυφά τον αγαπά. Ο Ριγκολέτο θυμώνει και αποφασίζει να πληρώσει επαγγελματία δολοφόνο για να σκοτώσει τον αφέντη του. Τότε η Μανταλένα, η αδελφή του υποψήφιου δολοφόνου και επίσης γοητευμένη από τον Δούκα, πείθει τον αδελφό της να μη τον σκοτώσει αλλά να σκοτώσει τον πρώτο άγνωστο που θα που θα εμφανιστεί. Η Τζίλντα που κρυφακούει τη συζήτηση χτυπάει την πόρτα μεταμφιεσμένη σε ζητιάνο θυσιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη ζωή της για τον άνθρωπο που αγαπά.

Θερμή υποδοχή

Με την Ερμούπολη να πρωταγωνιστεί και στις τρεις πράξεις του έργου, χάρη στα εντυπωσιακά σκηνικά της παράστασης που μας μετέφεραν στην πλατεία Μιαούλη, στο λιμάνι, αλλά και στην περιοχή “Νησάκι”, ο “Ριγκολέτο” κατέκτησε τις καρδιές των θεατών, οι οποίοι αποθέωσαν τους συντελεστές.

Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασαν ο βαρύτονος Anooshah Golesorkhi (Ριγκολέτο), η σοπράνο Vera Chekanova (Τζίλντα) και ο τενόρος Michael Wade Lee (Δούκας της Μυκόνου).

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Pazardzhik της Βουλγαρίας υπό τη μουσική διεύθυνση του Παναγιώτη Τιμπόρη και σε σκηνοθεσία του Dirk Schattner.

Στην παράσταση έπαιξαν επίσης οι: Βασίλης Κωστόπουλος, Ελένη Δάβου, Φωτεινή Αθανασσάκη, Νικόλας Καραγκιαούρης, Danielle Vaillancourt, Won Whi Choi, Σωτήρης Τσιάντης, Μάρκος Σιμόπουλος και Kailey Miller.

Τα σκηνικά ανήκαν στον Jens Huebner, ενώ ο σχεδιασμός παραγωγής και η διανομή ρόλων στην Ιλάνα Λαπαλάινεν.