"Μessa Da Requiem" του Τζουζέπε Βέρντι

Ωδή στον "αυτοκράτορα" της ιταλικής όπερας

Διακόσια χρόνια μετά την γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), το 9ο Φεστιβάλ Αιγαίο συμμετείχε στον παγκόσμιο εορτασμό της λαμπρής επετείου, παρουσιάζοντας το επικό “Messa Da Requiem” που έγραψε ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης την περίοδο 1873-1874, στην μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα και συμπατριώτη του, Αλεσάντρο Μαντσόνι.

Για τη συναυλία, που αποτέλεσε την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ, η Συμφωνική Ορχήστρα Pazardzhik της Βουλγαρίας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Peter Tiboris, συνέπραξε με την υψίφωνο Eilana Lappalainen, την μεσόφωνο Elena Chavdarova – Isa, τον τενόρο Keith Ikaia – Purdy και τον μπάσσο Δημήτρη Καβράκο.

Στην εκδήλωση, την οποία αγκάλιασαν για δύο μοναδικές βραδιές στο Θέατρο “Απόλλων” οι φίλοι του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης 100 φωνές από τις ΗΠΑ και την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο “αυτοκράτορας της ιταλικής όπερας” Τζουζέπε Βέρντι, συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου του Αλεσάντρο Μαντσόνι αποφάσισε να μην ακολουθήσει το “τυπικό” του αποχαιρετισμού, αλλά να αποδώσει έναν ουσιαστικό φόρο τιμής στη μνήμη του νεκρού. Έτσι άρχισε να συνθέτει το Ρέκβιεμ, χρησιμοποιώντας μάλιστα για το καταληκτήριο Libera me το μουσικό θέμα που είχε εμπνευστεί αρκετά χρόνια πριν (1868), όταν εξέταζε το ενδεχόμενο σύνθεσης ενός Ρέκβιεμ στην μνήμη του Ροσσίνι.

Μετά τις δύο επιτυχημένες παρουσιάσεις του “Messa Da Requiem”, τη “σκυτάλη” παίρνει το δυνατό χαρτί του 9ου Φεστιβάλ Αιγαίου, η κωμική όπερα του - Κωμική Όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart, “Cosi Fan Tutte”, η οποία θα παρουσιαστεί απόψε, στις 11 και 13 Ιουλίου στις 20:30 στο Θέατρο “Απόλλων”.