“Cosi Fan Tutte” του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Αλχημεία της ανθρώπινης επιθυμίας

Ένα παράξενο παιχνίδι της καρδιάς με τη λογική, με φόντο τη Νάπολη του 18ου αιώνα ξετυλίχτηκε στη δημοφιλέστερη κωμική όπερα του Μότσαρτ “Cosi Fan Tutte”, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο.

Πρόκειται για την τελευταία όπερα που συνέθεσε ο κορυφαίος συνθέτης, σε συνεργασία με τον φημισμένο λιμπρετίστα Λορέντσο Ντα Πόντε, με τον οποίο συνυπέγραψε τη λεγόμενη ιταλική τριλογία, που περιλαμβάνει τα έργα “Οι γάμοι του Φίγκαρο”, “Ντον Τζιοβάννι” και “Έτσι κάνουν όλες”.

Μολονότι έχουν περάσει περισσότερο από δύο αιώνες από την πρεμιέρα του έργου στο Μπούργκτεατερ της Βιέννης (1790), το τολμηρό - για την εποχή - θέμα του εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό ακόμα και στις μέρες μας. Το έργο αποτελεί ένα ανελέητο πείραμα επάνω στον αχαλιναγώγητο χαρακτήρα της ανθρώπινης επιθυμίας, όπου το ψευδές συμπλέκεται με το αληθές και η προσωπίδα συνυπάρχει με το πρόσωπο, ισορροπώντας αρμονικά ανάμεσα το παράλογο και τη φάρσα.

Ανάμεσα στη φάρσα και το όνειρο

Σύμφωνα με την υπόθεση, δύο νεαροί αξιωματικοί, ο Γκουλιέλμο και ο Φερράντο, λογομαχούν με τον φίλο τους Ντον Αλφόνσο, με αφορμή την πίστη των γυναικών. Οι δύο νέοι υποστηρίζουν ότι οι αγαπημένες τους, η Φιορντιλίτζι και η Ντοραμπέλλα, δεν μπορούν να διαπράξουν απιστία, αλλά ο Ντον Αλφόνσο διαφωνεί και τους προκαλεί να βάλουν στοίχημα. Σκαρφίζεται μάλιστα ένα πρωτότυπο σχέδιο, που περιλαμβάνει καλοστημένα τεχνάσματα με ψεύτικες “απόπειρες” αυτοκτονίας και μεταμφιέσεις δικές τους σε Αλβανούς στρατιώτες, προκειμένου να κλονιστεί η αγάπη των γυναικών τους για τους ίδιους. Μετά από ένα γαϊτανάκι ικεσιών και παρεξηγήσεων, η πλεκτάνη αποκαλύπτεται, αλλά τα δύο ζευγάρια θα συμβιβαστούν εν τέλει, χάρη στη διαμεσολάβηση του πολυμήχανου Ντον Αλφόνσο.

Στην παράσταση η οποία ξεχώρισε για την ευρηματική σκηνοθεσία, τις δυνατές ερμηνείες και την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρά της συμμετείχαν οι: σοπράνο Kathryn Wieckhorst (Φιορντιλίζι), μέτζο σοπράνο Mary-Ellen Nesi (Ντοραμπέλλα), ο τενόρος Ricardo Mirabelli (Φερράντο), ο βαρύτονος Randal Turner (Γκουλιέλμο), η σοπράνο Taryn Knerr (Δέσποινα) και ο μπάσος – βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης (Ντον Αλφόνσο).

Οι σολίστ καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλών αξιώσεων και αισθητικής.Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Pazardzhik της Βουλγαρίας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Grigor Palikarov και τον Dirk Schattner στη διεύθυνση σκηνής.