Συνέντευξη της ακορντεονίστριας Ζωής Τηγανούρια στην “Κοινή Γνώμη”

Απόδραση στις μουσικές του κόσμου

Η γνωστή συνθέτρια μιλάει για τη συμμετοχή της στο 2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο, ενώ ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει το ακορντεόν ένα “αγαπημένο” μουσικό όργανο στην Ελλάδα

Ο ρομαντικός ήχος του χθες χρωματίστηκε από τον σύγχρονο ήχο του σήμερα, μέσα από τα πλήκτρα του γεμάτου πάθος ακορντεόν της Ζωής Τηγανούρια, που κατάφερε να ενώσει με επιτυχία τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, καθιστώντας την Ερμούπολη ένα άξιο πολυπολιτισμικό κέντρο.

Η Κούβα, με τον Latin παλμό της, η Αργεντινή του Astor Piazzolla & του Carlos Gardel και το αγωνιώδες Παρίσι του ’50 & της Edith Piaf, ονειροπόλησαν στους ρυθμούς της Θράκης, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, των Νησιών της Ελλάδας, των Βαλκανίων και του παλιού λαϊκού πάλκου, σε μια γιορτινή παράσταση της γνωστής μουσικοσυνθέτριας στην Πλατεία Μιαούλη.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο, η Ζωή Τηγανούρια, πλαισιωμένη από μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών (Zoe's Quintet) παρουσίασε χθες μέσα από ρυθμούς tango, latin, παραδοσιακούς και λαϊκούς, διασκευές γνωστών συνθετών που αποπνέουν τον αισθησιακό δυναμισμό της, καθώς και επιλεγμένες στιγμές από την προσωπική της δισκογραφία.

Για τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση, αλλά και τη μεγάλη της αγάπη για το - ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών - μουσικό όργανο, μίλησε αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” η αγαπημένη ακορντεονίστρια.

Ως μία καλλιτέχνης που υπηρετεί τη μουσική μέσα από το ακορντεόν, πώς σας φαίνεται που το “άλλο σας μισό” διαθέτει το δικό του φεστιβάλ στη Σύρο;

“Πρόκειται για μία μεγαλειώδη και δυναμική κίνηση για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές. Θεωρώ ότι ωραίες πολιτισμικές δραστηριότητες γίνονται πάντα ομαδικά και σε φιλικό επίπεδο από ανθρώπους, που αγαπούν αυτό που κάνουν”.

Φεστιβάλ όπως αυτό έχουν τη δύναμη να αναδείξουν το ακορντεόν στο βαθμό που του αξίζει;

“Έχω συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ ακορντεόν στην Ευρώπη, όπως το 5ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικάλινεν της Φινλανδίας. Εκεί, πραγματοποιείται και ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, στον οποίο εκπροσώπησα την Ελλάδα το 2009. Ήταν η πρώτη φορά που χάρηκα πραγματικά το ακορντεόν. Τα πάντα είχαν το σχήμα του, ενώ διάσημοι μουσικοί του είδους, όπως ο Φρανκ Μαρόκο, έπαιζαν και συμμετείχαν είτε σαν κριτική επιτροπή, είτε με δικές τους συναυλίες. Αυτό το ξανασυνάντησα μετά από χρόνια στη Σύρο και αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που συμμετείχα και εγώ σε μία τέτοια κίνηση στην Ελλάδα”.

“Το ακορντεόν δεν είναι “δεύτερο””

Πολλοί χαρακτηρίζουν το ακορντεόν “αδικημένο” μουσικό όργανο. Ποια η δική σας θέση;

“Διαφωνώ παντελώς με αυτό. Καταρχάς, έχω κυκλοφορήσει οχτώ προσωπικούς δίσκους ορχηστρικούς, που αφορούν αποκλειστικά το ακορντεόν. Σε όλες τις παραγωγές μου, ακόμα και σε εκείνες που περιέχουν κάποια τραγούδια, το ακορντεόν κυριαρχεί. Το επιλέγω ως πρώτο όργανο, όχι απαραίτητα επίτηδες, απλά επειδή μ' αρέσει και τυχαίνει να γράφω με αυτό τις συνθέσεις μου. Υπάρχουν πολλοί και καλοί μουσικοί που παίζουν αυτό το όργανο και δεν το θεωρώ καθόλου δεύτερο. Ίσα ίσα, που φεστιβάλ μπουζουκιού δεν έχω δει να γίνεται, ενώ φεστιβάλ ακορντεόν πραγματοποιείται”.

Το ελληνικό κοινό υποστηρίζει το συγκεκριμένο είδος μουσικής, συγκριτικά με άλλες χώρες;

“Το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες μου, που επί τω πλείστον βασίζονται σε ορχηστρικά κομμάτια είναι εξειδικευμένο και ξέρει τι θα ακούσει. Άρα λοιπόν από τη δική μου οπτική γωνία δεν έχω δει ανθρώπους που να τους φαίνεται παράξενο το ακορντεόν. Απεναντίας, έχω δει κοινό που αγαπάει αυτό το όργανο και τους ήχους που βγαίνουν από μέσα του. Εξάλλου, αποτελεί ένα πολύ αγαπημένο όργανο για τη χώρα μας. Οι πιο πολλοί που με συναντούν, θα μου πουν ή ότι κάποιος συγγενής τους έπαιζε ακορντεόν στο παρελθόν ή ότι και οι ίδιοι είχαν ασχοληθεί κάποτε μαζί του. Οπότε, λίγο - πολύ, όλοι έχουμε μια σχέση με αυτό το όργανο”.

Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που το κρατάτε στα χέρια σας;

“Μου δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα και με “ταξιδεύει”, αναλόγως το κομμάτι Αν το τραγούδι είναι tango, με οδηγεί σε γειτονιές της Αργεντινής. Αν το κομμάτι είναι ελληνικό, παραδοσιακό φυσικά με παραπέμπει στα ελληνικά τοπία. Όπως το Ηπειρώτικο μοιρολόι που παίζω με το ακορντεόν και με μεταφέρει στην Ήπειρο”.

“Μου αρέσει η εξέλιξη και ο πειραματισμός”

Πέρα από τους παραδοσιακούς ήχους, οι συνθέσεις σας περιέχουν και αρκετά σύγχρονα στοιχεία.

“Ακριβώς. Το “Zoe's Code” είναι ένας πολύ σύγχρονος δίσκος, με πολύ μοντέρνους ήχους ακορντεόν, τους οποίους έχω επεξεργαστεί και στην ηχογράφηση. Γενικώς, μου αρέσει να εξελίσσομαι και να πειραματίζομαι τόσο με τον ήχο του, όσο και με τις ενορχηστρώσεις”.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της μουσικής και του τραγουδιού. Ποια συνεργασία σας ξεχωρίζετε μέχρι και σήμερα;

“Ξεχωρίζω το ποπ κομμάτι “Avec toi” που ερμηνεύει η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια In - Grid και νιώθω πάρα πολύ περήφανη που μία δική μου σύνθεση με τον ήχο του ακορντεόν έγινε πολύ γνωστή σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι υποτιμώ το “Libertango” ή άλλα κομμάτια, όπως η διασκευή του “Άσε με να φύγω”, απλά το “Avec toi” ήταν η αφορμή για να με γνωρίσει περισσότερο το κοινό και κυρίως να αγαπήσει το όργανο. Από τη δική μου πλευρά, προσπαθώ και μέσα από τα βιντεοκλίπ μου να το προβάλω και να το αναδείξω”.

Μεγάλο ενδιαφέρον από τη νεολαία

Υπάρχει ενδιαφέρον από μικρές ηλικίες να ασχοληθούν με το ακορντεόν;

“Παρόλο που δεν διδάσκω ακορντεόν, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, έχω δεχθεί αρκετές προτάσεις από νέους ανθρώπους που μου ζητούν να τους κάνω μαθήματα. Το πιο ευχάριστο είναι ότι ειδικά στις τελευταίες μου συναυλίες πολλά πιτσιρίκια, κάτω των 10 ετών είδαν το ακορντεόν και είπαν: “εγώ παίζω πιάνο, αλλά τώρα θέλω να ξεκινήσω και ακορντεόν. Θα μου μάθετε”;

Ποιος ο βαθμός δυσκολίας για κάποιον που θα επιδιώξει να μάθει τα μυστικά του;

“Όπως όλα τα μουσικά όργανα, έτσι και το ακορντεόν είναι εύκολο για εκείνον που το αγαπάει και δύσκολο για αυτόν που το βλέπει με αρνητικό μάτι. Εξαρτάται από το πόσο ίσια, ή στραβά θα το δεις από την αρχή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συναυλία, το συριανό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει επίσης τον Βασίλη Ζιάκα και το συγκρότημα “Ενδέκατη Παράλληλος”, καθώς και την Ομάδα Ακορντεόν Σύρου σε μια μοναδική εμφάνιση. Συμμετείχαν επίσης οι πρωταθλητές Ευρώπης στο tango, Χριστίνα Σαριόγλου και Roger Zalazar.