Ομάδα Ακορντεονιστών Σύρου

Μουσική ψυχοθεραπεία

Μία μελωδική βόλτα στα σοκάκια της Άνω Σύρου έκανε η Ομάδα Ακορντεονιστών Σύρου, σκορπώντας στο πέρασμά της αγαπημένες καντάδες, οι οποίες ταξίδεψαν το κοινό σε μια άλλη ρομαντική εποχή, διανθισμένη με “μενεξέδες και ζουμπούλια” και “γλυκά κελαηδήματα πουλιών”.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν γνωστές μελωδίες όπως το “Πάμε σαν άλλοτε”, το “Σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία” και το “Μινόρε της αυγής”, αλλά και να περιπλανηθούν στην οδό των χαμένων ονείρων του Μάνου Χατζηδάκι, μέσα από το ομώνυμο βαλς, που πάντα συγκινεί και οδηγεί το μυαλό σε έναν κόσμο φωτεινό και χαμογελαστό.

Ανάμεσα στα τραγούδια της χρυσής εκείνης εποχής, η ομάδα παρουσίασε ένα μικρό αφιέρωμα στο πλούσιο μουσικό έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, μέσα από μεγάλες επιτυχίες του Συριανού δημιουργού, όπως τα “Ματόκλαδά σου λάμπουν”, “Η Φραγκοσυριανή” και το “Μαύρα Μάτια μαύρα φρύδια”.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης δύο γαλλικά τραγούδια ένα παραδοσιακό της Σερβίας, αλλά και δύο ταραντέλες, τις οποίες επέλεξε η Ομάδα για να δώσει στο κοινό μία “γεύση” από το “2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν” που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου.

2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους “Ο Φοίνικας Σύρου” και “Ποσειδών”, καθώς και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναυλίες σπουδαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Θέατρο Απόλλων, την Πλατεία Μιαούλη και στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Την τρίτη ημέρα, η βραδινή συναυλία με τίτλο “Διαδρομές του Ελληνισμού” συνδιοργανώθηκε με το Σύλλογο “Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου” και περιέλαμβανε μουσική και χορούς από τον Πόντο, την Κύπρο, τη Θράκη και την Ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος “Encardia”.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έπαιξαν ενώπιον του φιλόμουσου κοινού της Σύρου ήταν ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν) με την Αρετή Προσήλια (πιάνο) καθώς και ο Claudio Jacomucci (μπαγιάν) με την χορεύτρια – performer Kathleen Delaney στις 28/07/2013, η ‘Αρτεμις Βαβάτσικα, η Ζωή Τηγανούρια με το 4 μελές συγκρότημα Zoe’s quintet, καθώς και ο Βασίλης Ζιάκας με το συγκρότημα “Ενδεκάτη Παράλληλος”.

“Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία”

“Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη της Ομάδας Ακορντεονιστών Σύρου, Ελπίδα Ρηγούτσου, σημειώνοντας ότι “χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά για να ανέβει τόσο ψηλά το επίπεδο φέτος”. Όπως υπογράμμισε, η επιτυχία του Φεστιβάλ αποδείχθηκε και από τη μεγάλη προσέλευση στα σεμινάρια ακορντεόν που πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης με συμμετοχές από Σάμο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

“Εκείνο που ηχεί ακόμα στα αυτιά μου είναι “το μπράβο ρε παιδιά, μας δώσατε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο δεν πραγματοποιείται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στο εξωτερικό”, τόνισε η κ. Ρηγούτσου, καθιστώντας γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια διεξαγόταν στην Κοζάνη ένας διαγωνισμός ακορντεόν, ο οποίος πλέον έχει καταργηθεί. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Φεστιβάλ έχει ήδη γνωρίσει πανευρωπαϊκή αναγνώριση, κεντρίζοντας ειδικά το ενδιαφέρον της Ιταλίας, η οποία αποτελεί την πηγή του ακορντεόν” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το ακορντεόν δεν είναι το όργανο των τυφλών”

Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν είναι λίγα τα παιδιά τα οποία γοητεύονται από τους ήχους του ακορντεόν και επιθυμούν να μυηθούν στην τέχνη του. Σημείωσε δε ότι προσωπικό όραμά της ήταν να γνωρίσει ο κόσμος όλες τις δυνατότητες του ακορντεόν, βάζοντας τέλος σε κάθε στερεότυπο μιας άλλης εποχής. “Επειδή με ενοχλούσε το γεγονός ότι θεωρείται το όργανο των τυφλών, των ρομά και άλλων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ήθελα να γνωρίσω στον κόσμο όλη τη γκάμα που μπορεί να παίξει ένα ακορντεόν, αναδεικνύοντας κάθε πλευρά του. Γι' αυτό μπήκαμε στη διαδικασία αρχικά με τον Πολιτιστικό σύλλογο του Φοίνικα και στη συνέχεια με την Ποσειδωνία και ξεκινήσαμε πέρυσι την πρώτη γιορτή ακορντεόν”, επεσήμανε. Καταλήγοντας απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και παρείχαν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, μαθαίνοντας στους επισκέπτες του “τι θα πει συριανή φιλοξενία”.