Επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Θεάτρου "Απόλλων"

Αφιέρωμα σε πέντε κορυφαίους συνθέτες

Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο λυρικό έργο των μεγάλων συνθετών Μότσαρτ, Βέρντι, Ροσσίνι, Ντονιτσέττι και Μπελλίνι, θα γιορτάσουν την επέτειο των 150 ετών του θεάτρου “Απόλλων” ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου και ο Μουσικός Όμιλος Σύρου.

Στις 11 και 12 Απριλίου 2014, η Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Σύρου – Ερμούπολης και η χορωδία του Μουσικού Ομίλου θα “παντρέψουν” τις δυνάμεις τους και θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα με έργα από το ρεπερτόριο των πέντε κορυφαίων μουσουργών της όπερας, που απεικονίζονται στην οροφογραφία του θεάτρου. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το έργο και τη ζωή των συνθετών μέσα από ιστορικά στοιχεία γύρω από την καλλιτεχνική ταυτότητά τους, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλη.

Έργα με παγκόσμια αναγνώριση

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έχει μείνει στο μουσικό στερέωμα ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντι, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φραντς Σούμπερτ αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού, του κλασικισμού και τη λεγόμενη “Πρώτη Σχολή της Βιέννης”. Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγές, φαντασίες, σονάτες και άριες.

Ο Ντομένικο Γκαετάνο Μαρία Ντονιτσέττι ήταν Ιταλός συνθέτης της εποχής του Ρομαντισμού. Έγινε ευρύτερα γνωστός για το οπερατικό του έργο, που περιλαμβάνει τις όπερες “Λουτσία ντι Λάμερμουρ” και το “Ελιξίριο του έρωτα”. Μαζί με τους Βιντσέντζο Μπελλίνι και Τζοακίνο Ροσσίνι θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μπελ κάντο.

Τον ρομαντισμό και την ελεγειακή μορφή του ιταλικού μελοδράματος αντιπροσωπεύει με το έργο του ο Ιταλός συνθέτης από την Κατάνια της Σικέλιας, Βιντσέντζο Μπελλίνι. Ο ίδιος είχε προβληθεί περισσότερο για τη φυσικότητα της μουσικής του σύνθεσης, που τόσο θαύμαζε ο Βάγκνερ και που φαίνεται να είχε υποστεί την επίδρασή της τουλάχιστον στα νεότερα έργα του.

Από την πλευρά του, ο Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι ήταν παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον “Κουρέα της Σεβίλλης”, τη “Σταχτοπούτα” και τον “Γουλιέλμο Τέλλο”. Έγραψε ακόμα έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο "Ο Ιταλός Μότσαρτ".

Τέλος, ο Τζουζέπε Βέρντι, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι στο 9ο Φεστιβάλ Αιγαίου, έγραψε μεγάλη ιστορία στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες “Ριγκολέττο”, “Ναμπούκο”, “Τραβιάτα” και “Αΐντα”, μέρη των οποίων ("La donna è mobile", "Va, pensiero", "Libiamo" και θριαμβικό εμβατήριο αντίστοιχα) είναι παγκοσμίως γνωστά.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μια ιδέα της αρχιμουσικού Alice Labarche, η οποία παρέμεινε στο συρτάρι τα δύο τελευταία χρόνια, μέχρι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να περάσει και επίσημα στο στάδιο της υλοποίησης.

A. Lambarche: “Οι Συριανοί πρέπει να εμπλέκονται περισσότερο στο θέατρο”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη της Φιλαρμονικής, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική τη συμβολή των τοπικών φορέων στη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, όπως τα 150α γενέθλια του Θεάτρου “Απόλλων”. “Οι Συριανοί θα πρέπει επιτέλους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να τιμήσουν μόνοι τους την ιστορία του θεάτρου”, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν και ο Πίτερ Τιμπόρις θα φροντίσει με τη σειρά του να παρουσιάσει αντίστοιχα αφιερώματα μέσα από το 10ο Φεστιβάλ Αιγαίου, η ορχήστρα που θα τα πλαισιώσει δεν είναι από τη Σύρο. Η ίδια εκτιμά ότι “οι Συριανοί θα έπρεπε να εμπλέκονται περισσότερο στο θέατρο”, σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν το έχουν επισκεφτεί ποτέ, αγνοώντας τόσο την παλαιότερη, όσο και τη σημερινή εικόνα του.

Δεν κρύβει μάλιστα τη δυσαρέσκεια που χρησιμοποιεί μεγάλη μερίδα του κόσμου, εκτιμώντας πως “στο θέατρο παίζουν μόνο οι ξένοι”. Για το λόγο αυτό, εκφράζει την αμέριστη χαρά της, που αυτή τη φορά οι Συριανοί αποφάσισαν να τιμήσουν το θέατρο, χωρίς την προτροπή ή την καθοδήγηση των αυτοδιοικητικών φορέων. Όπως τονίζει “οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν όρεξη να κάνουν πολλά πράγματα και δεν μπορούν να το κάνουν ή δεν τολμούν. Εγώ τους λέω να μην περιμένουν ούτε το δήμο, ούτε την περιφέρεια να κάνουν το πρώτο βήμα, αλλά να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις”.

“Το θέατρο είναι η καρδιά της πόλης”

Επιπλέον εξηγεί, ότι ο εορτασμός των 150 χρόνων του θεάτρου θα έπρεπε να είναι πιο ανοιχτός και συλλογικός. “Η πρώτη μου ιδέα ήταν να γίνουν κάποια δρώμενα στην πλατεία, με παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά, κοστούμια εποχής και άμαξες, η οποία για πολλούς λόγους δεν έγινε δεκτή” επισημαίνει, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που το αφιέρωμα στους πέντε μουσουργούς οι οποίοι απεικονίζονται στην οροφή του “Απόλλωνα” θα παρουσιαστεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι “το θέατρο είναι η καρδιά της πόλης, γιατί δεν αφορά μόνο την κλασική μουσική. Ο κόσμος θα πρέπει να το θεωρεί “σπίτι” του, να το προσέχει και κυρίως να το σέβεται”.

Γ. Αργυρίου: “Οφείλουμε να δραστηριοποιούμαστε”

Για τη συνεργασία του Μουσικού Ομίλου Σύρου με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και τη Φιλαρμονική του δήμου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρός του, Γιάννης Αργυρίου. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να σκέφτονται και να κατεβάζουν ιδέες πώς θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινό της Σύρου. “Οφείλουμε να δραστηριοποιούμαστε, για να δίνουμε και το έναυσμα στον κόσμο να υποστηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις” σημειώνει. Καθιστά δε γνωστό, ότι πολλά από τα λυρικά έργα των πέντε μουσουργών που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του Ομίλου και αναμένονται για μία ακόμη φορά να αγγίξουν και να συγκινήσουν το φιλόμουσο κοινό της Σύρου, το οποίο έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στην όπερα και στο κλασικό τραγούδι, γενικότερα.

Ετικέτες: