10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Το πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων παρουσίασαν σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννος Μαργαζιώτης.

Διπλή επέτειος

Ο κ. Μαργαζιώτης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η επέτειος των δέκα χρόνων του φεστιβάλ συμπίπτει με την επέτειο των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων, το οποίο αποτελεί δείγμα της αισθητικής καλλιέργειας των Συριανών από το 19ο αιώνα έως και σήμερα.

Με σύνθημα τη φράση του Ιπποκράτη ¨Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά”, το φεστιβάλ, που αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στο χρόνο και θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που το έχουν τιμήσει όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmersonm Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης κ.ά.

Πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με επίσημη προσκεκλημένη την Καμεράτα της αρχαιότερης ορχήστρας του κόσμου, της Βασιλικής Όπερας της Δανίας (Royal Danish Orchestra) με έτος ιδρύσεως το 1448.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει αύριο στις 21:00 στο θέατρο Απόλλων με την παράσταση “Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι” από το Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης” της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας.

Αισθητή η απουσία του Αντώνη Μαρκουλή

Σημειώνεται ότι το Γκαλά Όπερας “Opera Mix” (12 & 14 Αυγούστου) και η εκδήλωση “Diamonds Are Forever” όπου θα παρουσιαστούν σπουδαία έργα μουσικής δωματίου (16 Αυγούστου) θα μαγνητοσκοπηθούν από την ΕΒU, για να προβληθούν μελλοντικά σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Μαργαζιώτης υπογράμμισε ότι η παράσταση της 16ης Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος υπήρξε ένας από τους θερμούς υποστηρικτές και φίλους του φεστιβάλ.

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τουρισμού - πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι διοργανωτές επεσήμαναν την ανάγκη σύνδεσης του πολιτιστικού γίγνεσθαι του νησιού με τον τουριστικό τομέα, προκειμένου η Σύρος να καθιερωθεί στη διεθνή αγορά ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, που προσφέρει πλήθος επιλογών για τους επισκέπτες του. Κατέστησαν δε γνωστή τη συνεργασία τους με το τουριστικό πρακτορείο Siros travel του Αντώνη Μαραγκού, το οποίο συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.