Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Υπόκλιση στα κλασικά ηχοχρώματα

Στα κλασικά ηχοχρώματα υποκλίθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά η αρχοντική Σύρος μέσα από το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το οποίο έριξε χθες αυλαία με το μουσικοθεατρικό αναλόγιο “Τα παραμύθια της Σεχραζάντ” σε σύλληψη της Μάγδας Μαυρογιάννη.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, το φιλόμουσο κοινό της Σύρου είχε την ευκαιρία να απολαύσει κλασικά διαμάντια του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως το αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, Σεπτέτο του Μπετόβεν αλλά και κομμάτια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι.

Β. Καραγιάννη: “Η Σύρος διατηρεί την κουλτούρα της”

Τα βλέμματα μαγνήτισε η Καμεράτα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας -επίσημη προσκεκλημένη του φετινού φεστιβάλ- η οποία έσμιξε στις 12 και 14 Αυγούστου με την πατρινή σοπράνο και μόνιμη πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη.

Υπό τη μπαγκέτα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Κεντρικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανου Τσιαλή και του επικεφαλής αρχιμουσικού του Φεστιβάλ “Συμφωνία” Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, Νίκου Χαλιάσα, η διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος πρωτοστάτησε σε δύο μοναδικές λυρικές βραδιές με τίτλο “Opera Mix” στο Θέατρο Απόλλων.

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Καραγιάννη δήλωσε πανευτυχής για τη συνεργασία της με την αρχαιότερη ορχήστρα του κόσμου, η οποία συνέπεσε με τη διπλή επέτειο των δέκα χρόνων του φεστιβάλ, αλλά και των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων, που το φιλοξενεί από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Κατέστησε δε γνωστό ότι μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τους κορυφαίους μουσικούς της Ορχήστρας, επί σκηνής του θεάτρου, η ίδια θα συνεργαστεί εκ νέου με την Καμεράτα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας την επόμενη άνοιξη στην όπερα “Ο μαγικός αυλός” του Μότσαρτ, όπου θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βασίλισσας της νύχτας. Ωστόσο, εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή έκλεισε πολύ πριν της ανακοινωθεί από τον κ. Μαργαζιώτη η συμμετοχή της Ορχήστρας στο φετινό φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. “Ήταν μία τρομερή σύμπτωση” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το διήμερο γκαλά όπερας της έδωσε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους δύο μουσικούς της Ορχήστρας, τους οποίους θα συναντήσει ξανά τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενη στη θερμή ανταπόκριση του συριανού κοινού, το οποίο κάθε χρόνο αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, σημειώνει ότι το νησί διατηρεί την κουλτούρα του. “Οι θεατές που παρακολουθούν το φεστιβάλ είναι γνώστες, άνθρωποι που ξέρουν τι θα ακούσουν και δεν έρχονται για κοσμικούς λόγους. Γνωρίζουν τους στίχους και ψιθυρίζουν τη μελωδία. Εκτιμούν και αυτό φάνηκε και στο χειροκρότημά τους”, υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η κ. Καραγιάνη προέρχεται από το Ρίον, έχει εμφανιστεί σε θρυλικούς χώρους όπως το Κάρνεγκι Χολ , η Σκάλα του Μιλάνου, η Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν)η Κωμική Όπερα Βερολίνου, το Εθνικό Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, το Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη. Φέτος πρωταγωνίστησε στην 60s παράσταση “Νυχτερίδα” της Λυρικής Σκηνής.

Φόρος τιμής στον Αντώνη Μαρκουλή

Η παράσταση “Diamonds Are Forever” (μουσική δωματίου) -η “ναυαρχίδα” του φετινού φεστιβάλ- ήταν αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα, Αντώνη Μαρκουλή, επίτιμο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος υπήρξε θερμός συμπαραστάτης του θεσμού από την πρώτη κιόλας στιγμή. “Ο Αντώνης Μαρκουλής ήταν άνθρωπος δοτικός, πληθωρικός μπορούσε να συναναστραφεί από τον άνθρωπο που έδενε τους κάβους του λιμανιού μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας” δήλωσε στην έναρξη της βραδιάς ο κ. Μαργαζιώτης. “Είχε χάρισμα να είναι δημιουργικός. Έβρισκε λύσεις και για την παραμικρή λεπτομέρεια και αυτό που θα έχω για πάντα στο μυαλό μου ήταν το σφύριγμά του, το οποίο σήμαινε “έφτασα και έρχομαι να σε δω”” τόνισε, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια του Αντώνη Μαρκουλή.