Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων ετοιμάζεται ν’ ανοίξει τα «φτερά» του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο πολιτισμός της Σύρου «σαλπάρει»

Η υλοποίηση δράσεων εκπαιδευτικού – πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα με πρωτοβουλίες και συναυλίες στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεώργιου Λεονταρίτη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων Γιάννου Μαργαζιώτη.

Από την πλευρά του ο κ. Μαργαζιώτης κατέστησε σαφές πως το μεγαλεπήβολο αυτό πρόγραμμα, στοχεύει τόσο στη στήριξη και ενίσχυση της παρουσίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων και στα υπόλοιπα νησιά εκτός από τη 12ετή παρουσία του στη Σύρο όσο και στη θεσμοθέτηση μιας ευρύτερης συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την αρχαιότερη και μεγαλύτερη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κυρίως σε δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της τελευταίας, «Δικαίωμα στη Μουσική».

Γ. Λεονταρίτης: Αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του Αρχιπελάγους

«Η πρόταση των δύο φορέων εγγυάται τις ποιοτικές προδιαγραφές που αναζητούμε ως Περιφερειακή Αρχή στην υλοποίηση προγραμμάτων που αναβαθμίζουν την πολιτιστική ταυτότητα του Αρχιπελάγους. Η σκέψη για τη χωροταξική και εκπαιδευτική διεύρυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων με την εμπλοκή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μόνο θετικά διακείμενους μπορεί να μας βρει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τη δούμε να υλοποιείται», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης μετά το πέρας της συνάντησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Νομικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Φουφόπουλος,  και ο Οικονομικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Κώστας Φωττόπουλος καθώς και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια για θέματα Διοίκησης  της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κα Αλίκη Φιδετζή.  

Με την πεποίθηση ότι η διεύρυνση του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων δύναται να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Συριανού πολιτισμού και άλλων περιοχών της χώρας μας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» υποστηρικτής της νέας αυτής προσπάθειας. 

Γ. Μαραγκός: «Ο μουσικός πολιτισμός πρέπει να ταξιδεύει»

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ θα βοηθήσει το Φεστιβάλ να ανοίξει τα φτερά του, προκειμένου να συνδέσουμε την κλασική μουσική με την ιστορικότητα διαφόρων περιοχών όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων» τόνισε ο κ. Μαραγκός. 

Όπως εξήγησε «οι συντελεστές του φεστιβάλ έχουν υποβάλλει σχετική πρόταση τόσο σ’ εμάς, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία εξετάζεται, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτό αυτό το φεστιβάλ να ανοίξει και να καλύψει το σύνολο των κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας. Αυτό θα είναι κάτι το εξαιρετικό, διότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα ο μουσικός πολιτισμός και η κλασική μουσική είναι κρίμα να μένουν μόνο μέσα σε αυτό το στολίδι, το Θέατρο Απόλλων και να έχουμε μόνο εμείς την τύχη και οι επισκέπτες να το απολαμβάνουμε».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως το φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί της Σύρου, τα τελευταία 12 χρόνια. «Είναι ένα φεστιβάλ το οποίο χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερο, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και αδιαμφισβήτητα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που νομίζουμε ότι πλέον έχει υπερωριμάσει για να ανοίξει τα φτερά του ακόμα περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ευτυχές το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση τέτοιων soft δράσεων πολιτισμού, όχι μόνο δράσεις κτιριακές και υποδομών. «Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι είναι και θέμα πολιτικής επιλογής της περιφέρειας να αποφασίσει να το χρηματοδοτήσει ή όχι» κατέληξε ο κ. Μαραγκός.  

Η «αυλαία» της φετινής διοργάνωσης

Σημειώνεται ότι το 12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με μία συναυλία αφιερωμένη στα έργα των J. Haydn : πιάνο τρίο σε ρε μείζονα  (Gipsy), O. Respighi : "Il Tramonto" (Το Ηλιοβασίλεμα) για μεσόφωνο & κουαρτέτο εγχόρδων και F. Mendelssohn : σεξτέτο για πιάνο & έγχορδα σε ρε μείζονα

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Μαργαζιώτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την θερμή ανταπόκριση του κόσμου. «Η  ζέση αυτή προέρχεται πιστεύω τόσο από τα έργα τα οποία επιλέξαμε φέτος να ακουστούν, όσο και από το ενδιαφέρον του κοινού, που διακρίνεται πάντοτε για το υψηλό επίπεδό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.