22ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

28 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015
  • Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2015 - 21:00

Το Φεστιβάλ Κιθάρας με 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας επιστρέφει και φέτος δυναμικά  από 28 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου  πλημμυρίζοντας την Ερμούπολη από ήχους κιθάρας και  ονειρικές μουσικές!

Με κεντρικό πάντα άξονα την κιθάρα παρουσιάζει και φέτος στο κοινό ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ιδιαίτερες συναυλίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τις εμπειρίες σπουδαστών που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα. Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί έρχονται στην Ερμούπολη για να παίξουν, να διδάξουν και να ανταλλάξουν ακούσματα και μουσικές εμπειρίες μέσα σε ένα μοναδικά φιλικό κλίμα.

Αναλυτικά το 22ο Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια (master class & junior class), «Κιθαριστικούς Αγώνες» (διεθνή διαγωνισμό κιθάρας  για 3 κατηγορίες ηλικιών) και δημιουργία  ορχήστρας με νέους κιθαριστές.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ,  οι 12οι “Κιθαριστικοί αγώνες”, με συμμετοχές δεκάδων σπουδαστών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Κίνα, Γερμανία και Τουρκία.

Ένας επιτυχημένος θεσμός της Ερμούπολης!

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας  επιτυχημένος θεσμός της ελληνικής περιφέρειας με διεθνή  ακτινοβολία και μεγάλη προσφορά στη μουσική εκπαίδευση. Η πολιτιστική του αξία έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια μουσική κοινότητα αλλά και από το Συριανό κοινό που το αγκάλιασε και το στήριξε από την πρώτη του χρονιά.  Πολλοί από τους συμμετέχοντες σπουδαστές στις προηγούμενες διοργανώσεις είναι σήμερα διεθνώς καταξιωμένοι  κιθαριστές και ταλαντούχοι καθηγητές με ειδικές αναφορές στα βιογραφικά τους για τον θεσμό αυτό της Ερμούπολης!

Πρόγραμμα συναυλιών
(Όλες οι συναυλίες του φεστιβάλ κιθάρας είναι με ελεύθερη είσοδο)

Τετάρτη  29 Ιουλίου,  Αίθριο του Δημαρχείου, ώρα 21.00

Α’ Μέρος:  Florian Palier (Αυστρία), ρεσιτάλ κιθάρας
Με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας

Β’ Μέρος:   SEMPRE VIVA - Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου. 
Διεύθυνση:  Ευαγγελία Γούσια

Πέμπτη 30 Ιουλίου,  Κηπάριο Μεταμόρφωσης, ώρα 21.00

«…κιθάρες μαγικές, φωνές εξωτικές»
Α’ Μέρος:  Διονύσης Κατινάκης - Δημήτρης Στρίγγλος (κιθαριστικό ντουέτο)

Β’ Μέρος:   Νεφέλη Φασούλη (φωνή-βιολί) - Ρωμανός Φασούλης (κιθάρα)

Παρασκευή  31 Ιουλίου, Αίθριο του Δημαρχείου, ώρα 21.00

Ivan Petricevic (Σερβία),  ρεσιτάλ κιθάρας του νικητή των περσινών «Κιθαριστικών Αγώνων»

Σάββατο 1 Αυγούστου,  Θέατρο Απόλλων, ώρα 21.00

«Gala Κιθάρας»
‘Ενα μουσικό πανόραμα του φεστιβάλ με όλους τους συντελεστές, τους σολίστες, τους νικητές του διαγωνισμού και την ορχήστρα από κιθάρες  να παίζει  “Από τα Blues στους Beatles” σε διεύθυνση Άγγελου Νικολόπουλου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το 22ο Φεστιβάλ κιθάρας ξεκινά την Τρίτη 28 Ιουλίου με ένα κιθαριστικό Πάρτι με ζωντανή μουσική στο καφέ – bar «Όνειρο». Το πρόγραμμα θα ανοίξουν 3 νέοι μουσικοί από τη Σύρο (Γιώργος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Χατζηιωάννου, Αλκαίος Νικολάου),που έχουν επανηλλημένα διακριθεί τις προηγούμενες χρονιές σαν σπουδαστές του φεστιβάλ.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου δύο συναυλίες στο αίθριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την υπέροχη φυσική ακουστική που διαθέτει ο χώρος.
Στο πρώτο μέρος ο Florian Palier, ένας δεξιοτέχνης κιθαριστής από την Αυστρία θα δώσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα-σταθμούς στην φιλολογία της κιθάρας. Ο  Florian είναι από τους λίγους σολίστ που παίζουν κρατόντας την κιθάρα σε αντίθετη φορά από ότι έχουμε συνηθίσει.

Στο δεύτερο μέρος η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου “SEMPRE VIVA” σε διεύθυνση της Ευαγγελίας Γούσια, διανύει  μια μουσική διαδρομή από τα Βάλς του Johan Strauss μέχρι τις  αγαπημένες μας μελωδίες Ελλήνων συνθετών, ειδικά προσαρμοσμένες για ενα μεγάλο κιθαριστικό σύνολο. Η ορχήστρα επιδυκνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρωπιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες όπως συναυλίες για υποστήριξη καρκινοπαθών και αστέγων, συγκέντρωση τροφίμων κ.α.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου το κηπάριο  της Μεταμόρφωσης φιλοξενεί μια ακόμη μαγική βραδιά.  

Στο πρώτο μέρος ο Διονύσης Κατινάκης και ο Δημήτρης Στρίγγλος θα παίξουν το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» σε μεταγραφή για 2 κιθάρες ενώ στο δεύτερο μέρος τα αδέλφια,  Νεφέλη και Ρωμανός Φασούλης μας ταξιδεύουν με “ονειρικές μουσικές”.  Η Νεφέλη διαθέτει μια εκπληκτικά δροσερή φωνή που ελίσσεται με άνεση από το ξένο ρεπερτόριο μέχρι την παραδοσιακή μας μουσική ενώ ο Ρωμανός συνοδεύει με την κιθάρα του στο ρόλο μιας μικρής ορχήστρας.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου πάλι στο αίθριο του Δημαρχειακού Μεγάρου της Ερμούπολης ο εκπληκτικός Ivan Petricevic (Σερβία), νικητής του περσινού διαγωνισμού, θα δώσει ένα ρεσιτάλ με ένα απαιτητικό πρόγραμμα τόσο δεξιοτεχνικά αλλά και μουσικά.

Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει το Σάββατο 1 Αυγούστου με ένα μεγάλο «Gala Κιθάρας» στο Θέατρο Απόλλων. ‘Ενα μουσικό πανόραμα του φεστιβάλ με όλους τους συντελεστές, τους σολίστες, τους νικητές του διαγωνισμού και την μεγάλη ορχήστρα από κιθάρες του φεστιβάλ να παίζει  “Από τα Blues στους Beatles” σε διεύθυνση Άγγελου Νικολόπουλου.

 

Το 22ο φεστιβάλ διοργανώνεται από τον «Δήμο Σύρου - Ερμούπολης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του  Άγγελου Νικολόπουλου και με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας.

Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.guitarfestival.gr)  θα βρείτε περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα, τους συντελεστές και μια ιστορική αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια.