Ρεμπέτικες βραδιές που “μοσχοβολούν” Συρο

Στης Σύρας τις ανηφοριάς, αλλά και σε κάθε γωνιά του νησιού όπου η “καρδιά” χτυπάει στο ρυθμό της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής, με την οποία άφησε την προσωπική του σφραγίδα ο πατριάρχης του είδος, Μάρκος Βαμβακάρης, ενώνονται κάθε βράδυ οι ψυχές ντόπιων και επισκεπτών της Σύρου, που τους συνδέει η αγάπη για τον πολιτισμό και το “ταξίδι”.

Στο πλαίσιο του “Σύρος Πολιτισμός – Culture 2015|”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης μία ξεχωριστή μουσική βραδιά στην πλατεία Βελισσάριου Φρέρη στην Άνω Σύρο, όπου το κέφι δεν άργησε να εκτοξευτεί με τους Αντώνη Κονσολάκη στο μπουζούκι και τον Γρηγόρη Λούβαρη στην κιθάρα.

Γνωστά τραγούδια συντρόφευσαν μουσικά τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν σκορπισμένοι σε σκαλάκια, μπαλκόνια και σε κάθε γωνιά της πλατείας σαν μία μεγάλη και αγαπημένη παρέα.

Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες το βράδυ με μία ρεμπέτικη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρας. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι στην απαρχή του. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση. Το 1932 κυκλοφορούν οι πρώτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από τον Μάρκο Βαμβακάρη. Μέχρι το 1941 εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους κλασικούς συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου τραγουδιού στη δισκογραφία. Μετά την απελευθέρωση το ρεμπέτικο αρχίζει να καταξιώνεται ως λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής και να βγαίνει από το περιθώριο. Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου στο τραγούδι, ο Αντώνης Μαραγκός και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος στο μπουζούκι και ο Ισίδωρος Ρούσσος στην κιθάρα διασκέδασαν το κοινό με αγαπημένες μελωδίες, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δάσκαλο του ρεμπέτικου τραγουδιού και τους άξιους συνεχιστές του.

Από τον Μάρκο στο σήμερα

Σημειώνεται ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου επιθυμώντας να αναδείξει την παράδοση που έχει το νησί της Σύρου στο ρεμπέτικο, διοργανώνει το διήμερο μουσικό αφιέρωμα “Από τον Μάρκο στο σήμερα” με σκοπό να παρουσιάσει το ταξίδι του ρεμπέτικου από τα χρόνια της γέννησής του έως σήμερα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 25 Ιουλίου με τον υπεύθυνο των Μικρών Μουσείων Άνω Σύρου, Αχιλλέα Δημητρόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στην πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού μέχρι σήμερα. Θα ακολουθήσει ομιλία του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη, εκδότη του περιοδικού “Συριανά Γράμματα” και συγγραφέα του υπό έκδοση βιβλίου “Μ. Βαμβακάρης 1900-2015, από το μύθο στην ιστορία”.

Την Κυριακή 26 Ιουλίου θα ακολουθήσει μουσική συναυλία συγκροτημάτων από Συριανούς μουσικούς και παρουσίαση χορών στους ρυθμούς του ρεμπέτικου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο η σοφία της παράδοσης.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Πάγου.