Συνέντευξη του Ανθρώπου – Ορχήστρα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου

Μικροί – μεγάλοι μυούνται στην τρέλα της Αλφαβήτας

Συνέντευξη του Ανθρώπου – Ορχήστρα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου

Στη Σύρο επιστρέφει ο νεαρός τραγουδοποιός Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, για να μεταμορφωθεί αυτή τη φορά σε έναν «άνθρωπο ορχήστρα» που θα μυήσει τους μικρούς φίλους του στην τρέλα της αλφαβήτας.

Η παιδική διαδραστική παράσταση που συνδυάζει μουσική, τραγούδι, χορό, θεατρική εμψύχωση και video προβολές θα πραγματοποιηθεί στις 30 & 31 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων από την εταιρεία Action Εστί. Με αφορμή τις επικείμενες συναυλίες του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για το περιεχόμενο της παράστασης που βασίζεται στο ομώνυμο best seller της Ράνιας Μπουμπουρή, αλλά και για το ρόλο του πολιτισμού στην εκπαίδευση των παιδιών.

 

Το κοινό της Σύρου σας έχει γνωρίσει τόσο μέσα από τις προσωπικές σας συναυλίες, όσο και από τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευπαλίνου με θέμα το περιβάλλον. Πώς αισθάνεστε που ο δρόμος σας φέρνει και πάλι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

«Την Σύρο την αγαπάω χρόνια. Με αφορμή τις σπουδές του αδερφού μου στο πανεπιστημιακό τμήμα εδώ, ήθελα να την γνωρίσω. Πάνε δέκα χρόνια τώρα που έρχομαι στη Σύρο. Ήταν υπέροχα πέρυσι στη γιορτή που έγινε για το περιβάλλον και υποσχόμαστε ότι φέτος θα περάσουμε ακόμη καλύτερα».

Από το περιεχόμενο των συναυλιών που θα παρουσιαστούν στο θέατρο Απόλλων, παρατηρείται μία σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

«Ακριβώς. Η «Τρελή-τρελή Αλφαβήτα» είναι ουσιαστικά ένα εκπαιδευτικό βιβλίο-cd, που απευθύνεται στα παιδιά όλων των ηλικιών. Μέσα από την παράσταση ακούγονται φωνές από κούκλες, καθώς υπάρχει κουκλοθέατρο, όπου εναλλάσσονται μουσικά όργανα για να παίρνουν τα παιδιά ερεθίσματα από μουσικά όργανα. Είναι μία διαδραστική παράσταση και στη διάρκεια της γινόμαστε μια παρέα μικροί και μεγάλοι, τραγουδάμε, χορεύουμε και μαθαίνουμε την Αλφαβήτα και διάφορα μουσικά είδη από νησιώτικο, από rock, από reggae, από κλασσικό…».

Ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι ένα κλειδί για να περάσουν εκπαιδευτικά μηνύματα στα παιδιά;

«Σίγουρα. Άλλωστε τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Ότι είναι αληθινό, ότι δουν, θα σου το πουν, δεν θα το φιλτράρουν κι αυτό είναι το πιο ωραίο. Όταν είσαι αληθινός απέναντι σε αυτούς τους μικροσκοπικούς ανθρώπους είναι στοίχημα. Το στοίχημα που βάλαμε είναι να περνάμε καλά και οι μικροί και οι μεγάλοι».

Το κοινό αυτό των μικροσκοπικών ανθρώπων είναι πιο απαιτητικό από το ενήλικο κοινό;

«Νομίζω πως είναι. Μετά το βιβλίο «Τρελή-τρελή Αλφαβήτα», ακολούθησε το «Αριθμητάρι» και τώρα ετοιμάζουμε το «Τρελό αγρόκτημα». Η παράσταση που θα παρουσιάσουμε εδώ είναι μέρος της περιοδείας που ξεκίνησε τον χειμώνα σε όλη την Ελλάδα με την «Τρελή-τρελή Αλφαβήτα». Πρόκειται για μία μουσική θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι γινόμαστε ένα. Αυτό είναι το διαφορετικό, γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε ένα παιδικό που να είναι παραμύθι, αλλά να περάσουμε πολλά μουσικά όργανα, πολλά μουσικά είδη στην Αλφαβήτα. Σήμερα τα παιδιά είναι πολύ εξελιγμένα και από το νηπιαγωγείο γνωρίζουν την αλφαβήτα, η οποία είναι η αφορμή για τον διαφορετικό τρόπο που ψάχνουμε για να γνωρίσουμε τα πράγματα».

Με αυτό το στυλ ασχολείστε αρκετό καιρό;

«Με το παιδικό κομμάτι, καθώς είμαι χρόνια εκπαιδευτικός, έχω άμεση σχέση με το αντικείμενο, με μαθητές όλων των ηλικιών, που ξεκινούν από 5 χρονών.

Αυτό είναι το ωραίο, ότι όσο μπορώ μειώνω το χάσμα».

Συνεχίζετε να εξασκείται το επάγγελμα του εκπαιδευτικού;

«Πάντα έλεγα ότι η διδασκαλία είναι το χόμπι μου. Έχω αρκετούς μαθητές σε 4 σχολεία στα οποία διδάσκω, αλλά νομίζω ότι για να το κάνεις, πρέπει να σ’ αρέσει. Το να ακούς 10 ώρες βιολιά, άμα δεν σ’ αρέσει δεν μπορείς να το κάνεις».

Στην περυσινή παράσταση τα μηνύματα ήταν πολύ συγκεκριμένα και αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ποια είναι τα γενικότερα μηνύματα που θέλετε να περνάτε μέσα από την δουλειά σας και την επαφή σας με τα παιδιά;

«Τα μηνύματα σίγουρα είναι αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Το πρώτο βασικό στοιχείο που λείπει στις μέρες μας. Επειδή κάθε γραμματάκι έχει τη δική του ιστορία, έτσι περιγράφει διάφορα πράγματα, οπότε νομίζω ότι όποιος παρακολουθήσει την παράσταση, θα καταλάβει καλύτερα. Τα μηνύματα είναι να σεβόμαστε τον διπλανό μας, την διαφορετικότητα του καθ’ ενός και να την κάνουμε να ανθίσει».

Η ανταπόκριση που έχει η παράσταση σε όλη την Ελλάδα;

«Όπου έχουμε πάει γίνεται χαμός, με την καλή έννοια. Ερχόμαστε από το Λαύριο, όπου η παράσταση ήταν σε έναν εκπληκτικό χώρο, την παλιά γαλλική εταιρεία, που ήταν τα λατομεία. Εκεί τους είπα ότι από ένα τόσο όμορφο μέρος πάμε στο θέατρο Απόλλων που για μένα ήταν όνειρο να παίξω σε αυτό το θέατρο και έχω παρακολουθήσει παραστάσεις πολλές φορές και είναι τιμή μου».