Νεαροί φίλοι της μουσικής κατακλύζουν την Άνδρο

  • Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2016 - 06:10

Την Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής υποδέχεται στις 16 Ιουλίου το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Η Ορχήστρα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, αλλά και την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.

Με τακτικά μαθήματα-δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συχνές συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος, η Camerata Junior εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Η Camerata Junior αριθμεί 50 περίπου νέους και νέες, ηλικίας 8 – 22 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά.

Με έδρα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα ανανεώνεται κάθε χρόνο, μια που αρκετά από τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της μεταβαίνουν στο εξωτερικό για ανώτερες σπουδές ή εντάσσονται σε επαγγελματικά μουσικά σύνολα. Παράλληλα, πολλά από τα μέλη του παιδικού τμήματος εγγράφονται, μεγαλώνοντας, στο εφηβικό. Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Σημαντικές εμφανίσεις

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, η Camerata Junior εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόσο στην ετήσια καθιερωμένη συναυλία της, όσο και σε άλλες ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και οι εκδηλώσεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2011, προσκεκλημένη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον κ.α.

Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις, η Camerata Junior έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνην. Με την Ορχήστρα έχουν συμπράξει επίσης ως σολίστ κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως η Marlis Petersen, ο Χάρης Δημαράς και ο Αντώνης Χατζηνικολάου. Η Ορχήστρα παίζει κάθε Χριστούγεννα για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior είναι ο Δημήτρης Σέμσης, σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, o οποίος διδάσκει και εμψυχώνει τους νέους μουσικούς με το ιδιαίτερο ταλέντο που διαθέτει ως παιδαγωγός. Βοηθός διδασκαλίας είναι η επίσης καταξιωμένη εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος στα πρώτα βιολιά της ΚΟΑ.

Στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, η Ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα των Sibelius, Mozart, Vivaldi, Ostyn, Bizet, Tchaikovsky, Monti και Δημήτρη Γούζιου (Η μάχη του Μαραθώνα).

Η Ορχήστρα θα αποτελείται από βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσο.