Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου στην Άνω Σύρο

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2016 - 06:21

Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου του Χρήστου Παρασκευόπουλου με έργα από την εποχή του Μεσαίωνα έως και τον 21ο αιώνα θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια του πρόσφατα επισκευασμένου εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 στις 20:00.

Στο πλαίσιο της συναυλίας θα παρουσιαστεί σε 1η παγκόσμια εκτέλεση του έργου «Syr» του συνθέτη Παύλου Βεντούρα γραμμένο ειδικά για την τελετή των εγκαινίων 

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016, ώρα 8.00 μ.μ.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, Άνω Σύρος 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει μια ξεχωριστή ιστορία:

Κατασκευάστηκε από τον Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888. Την ίδια χρονιά δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951,  όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και έφερε στη Σύρο το ιστορικό όργανο του Αγίου Διονυσίου. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα! Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη  Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια).

Η πρωτοβουλία της επισκευής και συντήρησης του εκκλησιαστικού οργάνου ανήκει στον Σεβασμιότατο Επίσκοπο μας, π. Πέτρο Στεφάνου.

Φωτογραφία αφίσας: Δημήτρης Βαμβακούσης

Φωτογραφίες βίντεο: Δημήτρης Βαμβακούσης, Τάσος Αποστόλου, Κώστας Καπέλλος

Δημιουργία αφίσας και βίντεο: Φίλιππος Ευαγγέλου