4o Syros Jazz Festival

Ύμνος στη μουσική ελευθερία

Τζαζ μελωδίες σκόρπισε για πρώτη φορά το επισκευασμένο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, στο πλαίσιο του 4ου Syros Jazz Festival.

Το ρεσιτάλ του βιρτουόζου Δημήτρη Κεραμιδάκη με τίτλο «Sacred ’n’ Blue» αποτέλεσε τη δεύτερη συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου μετά την εμφάνιση του σολίστ Χρήστου Παρασκευόπουλου, στην τελετή των εγκαινίων του τον περασμένο Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η επισκευή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια).

Τον κ. Κεραμιδάκη προλόγισε ο οργανίστας του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κ. Ιωάννης Ρούσσος και ο υπεύθυνος του Jazz Festival Βαγγέλης Αραγιάννης, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς την Καθολική Επισκοπή Σύρου.

Όπως τόνισε, η πραγματοποίηση τζαζ συναυλιών σε εκκλησιαστικούς χώρους δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το εξωτερικό, όπου επιλέγονται ανάλογοι χώροι τόσο για εκδηλώσεις όσο και για ηχογραφήσεις, καθώς πέρα από τις άριστες ακουστικές και ηχητικές συνθήκες, η ιστορία της τζαζ μουσικής έχει άμεση σχέση με το στοιχείο της πνευματικότητας.

Συναυλίες αξιώσεων

Το κοινό που κατέκλυσε τον ναό του Αγίου Γεωργίου είχε την ευκαιρία να ακούσει μία προσωπική σύνθεση του Δημήτρη Κεραμιδάκη με τίτλο insomnia, αλλά και γνωστά κομμάτια όπως τα «Take the a train» και “Caravan Duke” του Duke Ellington, το Hymn To Freedom του Oscar Peterson , το Summertime του George Gershwin, το «All the things you are» του Jerome Kern, το Armando's Rhumba του Chick Corea  και άλλα.

Στη συναυλία παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού η οποία και χαιρέτισε την έναρξη του φεστιβάλ από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.

Ειδικότερα, η αυλαία του Syros Jazz Festival άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής με το κουαρτέτο του Σεραφεί Μπέλλου, που αποτελείται από την Ελληνοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια Ξένια Ντάνια, την κιθαρίστρια Κυριακή Βιδάλη και τον μπασίστα Γιώργο Ρούλο. Έχοντας επιρροές από την παραδοσιακή και τη μοντέρνα τζαζ, αλλά και από τα gospel και τη soul, το σχήμα ερμήνευσε με διαφορετικές προσεγγίσεις γνωστά και αγαπημένα κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριο.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε χθες με τους TriCoolOre από την Κύπρο. Το κοινό απόλαυσε ένα μοναδικό fusion που συνδυάζοντας εκρηκτικούς ρυθμούς και νοσταλγικές μελωδίες με άρωμα παράδοσης και στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη, συνέβαλλε σ’ ένα κοσμοπολίτικο ταίριασμα της τζαζ και των ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Το συγκρότημα πλαισίωσε ο σπουδαίος τρομπετίστας Παντελής Στόικος.