Με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Πλατεία Μιαούλη ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

«Η Σύρος κέρδισε το στοίχημα»

Με πανηγυρικό τρόπο έπεσε η «αυλαία» του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», που για πέντε ημέρες κύλησε σαν νερό στην «καρδιά» της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης, δροσίζοντας τους φίλους της ελληνικής λαϊκής μουσικής και ξεσηκώνοντας «κύματα» ενθουσιασμού και προσδοκίας για ακόμα λαμπρότερες διοργανώσεις.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τη μουσική παράσταση του Γιώργου Νταλάρα “Rembetiko Unplugged”, ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο που ξεκίνησε το 2014 σε παγκόσμια περιοδεία του σε θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μιαούλη, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθους κόσμου που παρευρέθηκε από νωρίς στην Ερμούπολη για να απολαύσει τον αγαπημένο Έλληνα ερμηνευτή και την 10μελή ομάδα του.

“Rembetiko Unplugged

Το ρεμπέτικο είναι ένα είδος που ο Γιώργος Νταλάρας έχει προσεγγίσει όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και γνώση. Οι κριτικοί στην Ευρώπη στο παρελθόν έχουν συνδέσει αυτές τις συναυλίες του ρεμπέτικου με το φλαμένκο και το φάντο. Ο ίδιος, γνώστης της παράδοσης αυτού του τραγουδιού, έδωσε στο ρεμπέτικο μια καινούργια ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία του ρεμπέτικου στο κοινό της Ευρώπης. Τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών, όπως του Βαγγέλη Παπάζογλου και άλλων συνθετών, όπως του Απόστολου Καλδάρα, του Απόστολου Χατζηχρήστου, τραγούδια κοσμήματα της μουσικής μας.

Στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα, εμφανίστηκαν δύο εξαιρετικές τραγουδίστριες, η μόνιμη συνεργάτης του τα τελευταία χρόνια Ασπασία Στρατηγού και η πρωτοεμφανιζόμενη Αθηνά Λαμπίρη, η οποία έχει εντρυφήσει στο ρεμπέτικο όχι μόνο ως ερμηνεύτρια, αλλά και ως μουσικός, ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια με έναν πολύ γοητευτικό δικό της τρόπο. Μαζί τους στη σκηνή βρέθηκε και ο τραγουδιστής και μουσικός Βασίλης Κορακάκης, γιος του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη.

Η μουσική επιμέλεια ήταν του Γιώργου Νταλάρα και οι ενορχηστρώσεις έγιναν σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαχριστούδη. Τα τραγούδια της παράστασης «έντυσαν» με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους οχτώ εξαιρετικοί σολίστες: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Λουκία Βαλάση (σαντούρι), Ντάσσο Κούρτι (ακορντεόν), Γιώργος Μάτσικας και Κωνσταντίνος Γεδίκης (μπουζούκι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι – τραγούδι).

Ωστόσο, σημειώνεται πως, ο χαμηλός φωτισμός της Πλατείας και η μη πρόσβαση στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρυ, όπως συνηθίζεται στην πλειοψηφία των ανοιχτών συναυλιών, προκάλεσε δυσαρέσκεια και αρνητικά σχόλια σε μέρος του κοινού, το οποίο αντιμετώπισε δυσκολίες τόσο στη μετακίνησή του, όσο και στην παρακολούθησης της συναυλίας.

«Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εμφανείς και αφανείς πρωταγωνιστές»

Το κοινό καλωσόρισαν, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε ότι η Σύρος κέρδισε το στοίχημα» καθώς κατάφερε κιόλας μέσα από την πρώτη αυτή διοργάνωση να αναδείξει την τεράστια συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στο ρεμπέτικο και κατ’ επέκταση στην ελληνική λαϊκή μουσική και ταυτόχρονα να παρουσιάσει τις ιδιαίτερες πτυχές της σχέσης του με το νησί. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους εμφανείς και αφανείς «πρωταγωνιστές» του φεστιβάλ, οι οποίοι πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι για να συντελεστεί αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε επίσης πως, ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα επόμενα χρόνια το φεστιβάλ να γίνει καλύτερο και μεγαλύτερο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος είναι ενεργά παρών στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

Η επόμενη μέρα

Φιλοδοξία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η θεσμική και πολυπολιτισμική διάσταση, ώστε κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να εξελίσσεται, αλλά και η διοργάνωση μελλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας και την τουριστική προβολή του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες με μουσικές καταβολές από το ρεμπέτικο.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη πορεία της πρώτης διοργάνωσης που ανοίγει το δρόμο για περισσότερες εκπλήξεις στο μέλλον. Με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη διεξαγωγή του φεστιβάλ, καθώς και όλο το κοινό που αγκάλιασε τις πενθήμερες εκδηλώσεις. «Είχαμε επισκέπτες από την Αμερική, το Λεβερκούζεν, την Αγγλία, τα Τρίκαλα, την Πελοπόννησο και από πολλές ακόμη περιοχές, γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο» σημείωσε ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του επόμενου φεστιβάλ, ώστε να είναι πλουσιότερο σε εκδηλώσεις και συμμετοχές.