Περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια Ανατολής και Δύσης μέσα από τη συναυλία του Κeivan Saket στο Θέατρο Απόλλων

Συνάντηση δύο μεγάλων πολιτισμών

Το εφαλτήριο για μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, αποτέλεσε η συναυλία του στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων.

Πλαισιωμένος από τον Soroosh Azemikhah στο πιάνο, τον Siavash Saket στο τουμπερλέκι και το ούντου και τον τραγουδιστή Parsa Hassandokht, ο δημοφιλής Ιρανός καλλιτέχνης «ταξίδεψε» το κοινό της Σύρου στα μουσικά μονοπάτια της Δύσης και της Ανατολής.

Ο Σακέτ, ο οποίος προσεγγίζει την ευρωπαϊκή μουσική, παντρεύοντας τον ήχο παραδοσιακών οργάνων της Ανατολής και του πιάνου, παρουσίασε ένα πρόγραμμα με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, βασισμένο στην περσική μουσική παράδοση αλλά και σε διασκευές διάσημων έργων μεγάλων Ευρωπαίων συνθετών, όπως του Μότσαρτ και του Μπραμς.

Κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο λαών

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στη μακραίωνη μουσική παράδοση του Ιράν που αποτελεί συνέχεια της αρχαίας μουσικής παράδοσης της Περσίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συναυλία του Κeivan Saket έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούν στη Σύρο, ένα νησί με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ελληνικός και ο ιρανικός, που μετρούν πολλούς αιώνες ιστορίας και έχουν να επιδείξουν θαυμαστές πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται με συνέπεια για την ενίσχυση των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών, με στόχο τις κοινές μελλοντικές συνέργειες σε όλους τους τομείς του πολιτιστικού φάσματος.

Αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με το Μορφωτικό Κέντρο επιδιώκεται η ανάδειξη των κοινών στοιχείων μεταξύ του ελληνικού και περσικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος τη μουσική ιστορία, παιδεία και κουλτούρα των δύο λαών, που πολλές φορές διασταυρώνονται.

«Η εκδήλωση είχε στόχο να αναδείξει τις κοινές μουσικές καταβολές που προέρχονται και πηγάζουν από τους δύο πολιτισμούς» σημείωσε, εκτιμώντας πως «ο πολιτισμός αποτυπώνει την ψυχή ενός λαού, προβάλλει αξίες και ιδανικά που μας βοηθούν να υπερπηδούμε εμπόδια, να γεφυρώνουμε διαφορές, να τροφοδοτούμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Παγκόσμια προβολή του Συριανού πολιτισμού

Το πρώτο λιθαράκι αυτής της προσπάθειας τοποθετήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του Μορφωτικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Δρ. Χελμί στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «animasyros» και στην εξειδικευμένη ενότητα με θέμα «θρησκευτικός συγκρητισμός». «Η σύναψη διαπολιτισμικών σχέσεων με χώρες τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τη Μέση Ανατολή, εξυπηρετεί στην προβολή και εξαγωγή του πολιτισμού της Σύρου παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας θα δρομολογηθούν διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η μετάφραση της ιστοσελίδας syrosisland.gr στην περσική γλώσσα, που χρησιμοποιείται από 300 εκ. πολίτες των συγκεκριμένων χωρών.