Το κιθαριστικό σύνολο «Pirates de la guitarra» στο 24ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

11 «πειρατές» σε κινηματογραφικούς ωκεανούς

Στο μουσικό κόσμο γνωστών και αγαπημένων ταινιών, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως η Αμελί, το Breakfast at Tiffany’s και φυσικά οι… Πειρατές της Καραϊβικής, «ταξίδεψαν» το κοινό του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης έντεκα «πειρατές της κιθάρας».

Το μακροβιότερο φεστιβάλ του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τους κιθαριστές Βασίλη Κανελόπουλο, Μιλτιάδη Καραΐσκο, Δέσποινα Πλυτά, Μπέτυ Μαυροπούλου και Βασίλη Καναρά οι οποίοι παρουσίασαν στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου μουσική απ’ όλο τον κόσμο για κιθάρα σόλο, ντουέτο, κουαρτέτο αλλά και κουϊντέτο από κιθάρες.

Από τον Χατζιδάκι στο πλοίο του Τζακ Σπάροου

Το βράδυ της Τρίτης, οι φίλοι του Φεστιβάλ υποδέχτηκαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τον Ιταλό Fabio Barbagallo. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το κιθαριστικό σύνολο “Piratas de la guitarra”, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της κιθαρίστριας Λέττας Βασιλείου.

Το σχήμα συγκροτείται από μαθητές της όλων των ηλικιών, ενώ οι μεταγραφές των έργων είναι του ταλαντούχου νεαρού κιθαριστή Κώστα Μανωλκίδη.

Το νεοσύστατο σύνολο, αποτελούμενο από τους Μιχάλη Πανταζή, Ελιάννα Πολίτη, Νίνα Γιοβαζολιά, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιάσονα Νικολάου, Δέσποινα Μερεού, Άρτεμη Τσαγκαράκη, Δημήτρη Πολίτη, Ηλεάνα Πολίτη, Κώστα Μανωλκίδη και Λέττα Βασιλείου, αισιοδοξεί να αποκτήσει πολλές εμπειρίες ερμηνεύοντας έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών με ιδιαίτερη προτίμηση στην κινηματογραφική μουσική.

Έχει ήδη εμφανιστεί στο Θέατρο Δυθύραμβος στο Μαρούσι, στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Φιλαδέλφεια και στην αίθουσα “Κώστας Πασχάλης” στο ωδείο Kodaly.

Η Λέττα Βασιλείου ακολούθησε σπουδές κιθάρας με τον κιθαριστή και συνθέτη Νότη Μαυρουδή και πήρε το πτυχίο και το δίπλωμα της με άριστα και διακρίσεις. Συνέχισε μετα-διπλωματικά μαθήματα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο. Σπούδασε ακόμα θεωρητικά μουσικής, πιάνο και κόρνο. Είναι  απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με Έλληνες και ξένους σολίστ, έχει συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς σε σύνολα μουσικής δωματίου, έχει προσκαλεστεί σε μουσικά φεστιβάλ και σεμινάρια ως σολίστ και καθηγήτρια κιθάρας κι έχει δώσει συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Συνεργάζεται με τα ωδεία Κόνταλυ και Ελληνικό Ωδείο έχοντας φτιάξει μια ομάδα από νεαρούς κιθαριστές που έχουν διαπρέψει σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς κιθάρας. Διδάσκει επίσης στο σχολείο Ελληνοελβετική σχολή έχοντας δημιουργήσει την παιδική χορωδία του.

«Η τέχνη είναι μία»

«Παρόλο που ως σχήμα, είμαστε σχετικά καινούριοι στο χώρο των συνόλων, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η δημιουργός των “Piratas de la guitarra”. «Πάνω από όλα, μας ενδιαφέρει να περνάμε καλά και μέσα από ωραίες μουσικές να αγγίζουμε τις ευαίσθητες χορδές του κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τέχνη του κινηματογράφου και μελωδίες που έχουν «ντύσει» παλαιές και πρόσφατες ταινίες κέρδισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή την καρδιά του συνόλου, το οποίο επιλέγει να παρουσιάζει όμορφα soundtracks που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. «Πιστεύουμε πως όλες οι μορφές τέχνης, μουσική, σινεμά, λογοτεχνία ή ζωγραφική έχουν κάτι κοινό. Η τέχνη είναι μία. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αγγίζει, πρώτα από όλα τον καλλιτέχνη και έπειτα το κοινό» επεσήμανε η κ. Βασιλείου.

«Η μουσική είναι το καράβι μας»

Οι “Piratas de la guitarra” έπαιξαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κιθάρας, έπειτα από πρόσκληση του διοργανωτή του Άγγελου Νικολόπουλου, αλλά η Σύρος δεν τους είναι άγνωστη. «Αγαπάμε πάρα πολύ το νησί κι έχουμε περάσει τα ωραιότερα καλοκαίρια μας εδώ, οπότε ήρθαμε με μεγάλη χαρά. Άλλωστε είμαστε πειρατές, έχουμε καράβι και μπορούμε και επισκεπτόμαστε πολλούς προορισμούς, ανάμεσα σε αυτούς και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων».

Στο πρώτο «ραντεβού» του με το Συριανό κοινό, το σύνολο παρουσίασε δύο μέρη από το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι και συγκεκριμένα το «Κοντσέρτο» και την «Προσωπογραφία της Μητέρας μου». Στα σχέδιά του, είναι και η παρουσίαση έργων ενός εξίσου μεγάλου δημιουργού, του Μίκη Θεοδωράκη. «Πιστεύουμε ότι ο ένας πόλος αναζητά τον άλλον», εξήγησε η κ. Βασιλείου. Μεταξύ άλλων, αποδόθηκαν συνθέσεις του Yann Tiersen για την αξιολάτρευτη «Αμελί» που ερμήνευσε μοναδικά η Audrey Tautou και χαρακτηριστικά κομμάτια από το «Πρωινό στο Τίφανυς», το «Άρωμα Γυναίκας», το «Game of Thrones», ενώ η συναυλία δεν μπορούσε να μην κλείσει με το μουσικό θέμα του θρυλικού Τζακ Σπάροου («Οι Πειρατές της Καραϊβικής»).

«Στόχος μας είναι να μην χωρίζουμε την κιθάρα σε είδη, αλλά να λειτουργούμε σκεπτόμενοι και τα υπόλοιπα όργανα, όπως το βιολί, το φλάουτο, το βιολοντσέλο κλπ. Είναι κάτι που το αγαπάμε και το προχωράμε».