«Πάντρεμα» ρεμπέτικου και αργεντίνικου τάνγκο με «κουμπάρους» τους «El Duo De Dos», στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας

Εξόρμηση στη γειτονιά του Μάρκου

Στη γειτονιά του, την Άνω Σύρο, ο πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης «συνάντησε» το παραδοσιακό Αργεντίνικο τάνγκο. Το ευτυχές «πάντρεμα» των δύο μουσικών ειδών, που εκτός από διαφορές παρουσιάζουν και ομοιότητες, πέτυχαν τα μέλη του συγκροτήματος «El Duo De Dos», στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης.

Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, το φεστιβάλ του Άγγελου Νικολόπουλου, που διακρίνεται τόσο για την καλλιτεχνική όσο και για την εκπαιδευτική αξία του, βρέθηκε στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, στήνοντας μία μεγάλη μουσική γιορτή στα σοκάκια της Πιάτσας.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μαγεύτηκαν από τους ήχους της χρωματικής φυσαρμόνικας του Κώστα Βλαχόπουλου και της κιθάρας του Λάμπρου Καρκανόπουλου, τραγούδησαν όλοι μαζί μεγάλες επιτυχίες του αξέχαστου Μάρκου και ανακάλυψαν την κοινή βάση μεταξύ του ρεμπέτικου και του αργεντίνικου τάνγκο.

Η αγάπη για την μουσική της Αργεντινής αλλά και την Αργεντινή εν γένει, έκανε τον Κώστα Βλαχόπουλο να δημιουργήσει λίγο πριν το τέλος του 2010 με τον χρόνια φίλο και μουσικό συνεργάτη Λάμπρο Καρκανόπουλο το ακουστικό σχήμα “El Duo De Dos”. Οι δυο τους παρουσιάζουν συνθέσεις των αρχών του περασμένου αιώνα μέχρι και του καιρού του μεσοπολέμου, προσθέτοντας και κάποιες πινελιές νεότερων Αργεντινών συνθετών.

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη τους εμφάνιση στο μουσείο της Ακρόπολης συνδύασαν ξανά τα δύο αγαπημένα τους μουσικά είδη, το τάνγκο και το ρεμπέτικο.

«Ο Κώστας Βλαχόπουλος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και την Ευρώπη που παίζει χρωματική φυσαρμόνικα» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Νικολόπουλος, εξηγώντας πως το -σπάνιο- αυτό είδος φυσαρμόνικας, μπορεί να παίξει όλες τις νότες, εν αντιθέσει με τις δυνατότητες των λοιπών ειδών, που παίζουν συγκεκριμένες τονικότητες.

Το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να ακούσει ρεμπέτικα τραγούδια, αργεντίνικες μελωδίες αλλά και συνθέσεις, μέσα στις οποίες τα δύο είδη εναλλάσσονταν, δημιουργώντας ένα μοναδικό άκουσμα.  

«Ο κόσμος το διασκέδασε και οι μουσικοί έμειναν ευχαριστημένοι από τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια του», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

Περιήγηση στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού

Η συναυλία των “El Duo De Dos” απέναντι ακριβώς από το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ Κιθάρας να περιηγηθούν στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και να ανακαλύψουν τις ομορφιές τους. «Όταν τους πρότεινα, μετά τα τέλος της εκδήλωσης, να κατέβουμε στην Ερμούπολη, από τα σκαλάκια, ενθουσιάστηκαν, γιατί παρόλο που επισκέπτονται επί σειρά ετών το νησί, δεν είχαν γνωρίσει ποτέ την Άνω Σύρο, Οπότε, η συναυλία αποτέλεσε και αφορμή για μια ξενάγηση».

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Κιθάρας έκανε εξορμήσεις εκτός Ερμούπολης, καθώς στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες και σε άλλα σημεία της Σύρου, όπως το Θεατράκι Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέττα και η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. «Στόχος μας είναι να βρίσκουμε κάθε φορά το κατάλληλο περιβάλλον, που να ταιριάζει στο πρόγραμμά μας» υπογράμμισε ο εμπνευστής της διοργάνωσης.

Στις συναυλίες και τα μαθήματα του φετινού φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά 35 άτομα, ενώ το νησί επισκέφτηκαν και πάρα πολλές οικογένειες για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους.

«Μια νέα γενιά μουσικών αρχίζει και ανθίζει στη Σύρο»

Σημειώνεται πως μετά το τέλος της συναυλίας στην Άνω Σύρο, σπουδαστές του Φεστιβάλ, μαζί με Συριανά παιδιά, που συμμετέχουν επί σειρά ετών στο φεστιβάλ κάθισαν σε διάφορες γωνιές του οικισμού και χάρισαν στο κοινό μοναδικές μουσικές στιγμές. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο «είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα, ενθαρρυντικό, που πολλά παιδιά της Σύρου έχουν προχωρήσει στη μουσική και την κιθάρα, δημιουργώντας έναν πολύ ισχυρό πυρήνα. Κάποιοι εξ’ αυτών σπουδάζουν μουσική στο πανεπιστήμιο.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν εχθές στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με ρεσιτάλ κιθάρας από τον Άγγελο Ευστρατίου και τον Βασίλη Καναρά και ολοκληρώνονται απόψε στις 20:30, στο Καθολικό γηροκομείο των Αδελφών του Ελέους με ένα μοναδικό «Κιθαριστικό Gala». Η ορχήστρα που θα αποτελείται από όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει πέντε κομμάτια διαφορετικού στυλ που έχει ετοιμάσει και διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

«Η καλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι το εκπαιδευτικό μέρος»

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ Κιθάρας αποτελεί τη μακροβιότερη μουσική διοργάνωση της Σύρου, η οποία ξεκίνησε μαζί με τον θεσμό των «Ερμουπολείων» και άνοιξε σιγά-σιγά το δρόμο για την εμφάνιση κι άλλων φεστιβάλ, που αγαπήθηκαν με τον χρόνο.

«Πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, για μένα η καλύτερη ανταμοιβή είναι το εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ, το οποίο πηγαίνει τόσο καλά. Υπάρχουν παιδιά που μέσα από τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ έχουν πάρει το ερέθισμα και αφοσιώθηκαν στη μουσική, γεγονός που με γεμίζει χαρά, συγκίνηση και φυσικά δύναμη για να συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.