Επίσκεψη της ιδρύτριας και διευθύντριας της Παιδικής χορωδίας «Rosarte», Ρόζης Μαστροσάββα στη Σύρο

«Μόνο με μεγάλη προσπάθεια, φτάνεις στην Ιθάκη»

Τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων συνάντησε και άκουσε, κατά την εβδομαδιαία πρόβα τους, η ιδρύτρια και διευθύντρια της πολυβραβευμένης Παιδικής Χορωδίας "ROSARTE” με έδρα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ρόζη Μαστροσάββα.

Ύστερα από πρόσκληση της Ορχήστρας και συγκεκριμένα του μαέστρου Νίκου Κυπουργού, με τον οποίο διατηρεί άριστη συνεργασία, η κ. Μαστροσάββα επισκέφτηκε το νησί της Σύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές – σεμινάριο με το επιτελείο της Χορωδίας, τους τραγουδιστές της Ορχήστρας, αλλά και να απολαύσει τους μικρούς χορωδούς επί τω έργω.

Η Ρόζη Μαστροσάββα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σπούδασε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και μαθήτευσε στη Διεύθυνση Χορωδίας με τους Αντώνη Κοντογεωργίου και Μίλτο Λογιάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» και ειδίκευση (master), στη Διεύθυνση Χορωδίας. Έχει διευθύνει πολλές Χορωδίες σε Ελλάδα και Γερμανία, ενδεικτικά : Melismachor, Vocal Kreis Cantabile, Singtonics, Amasingers, Χορωδία Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φωνητικό Σύνολο Con Anima, Mικτή Χορωδία ΕΡΤ (συναυλίες και ηχογραφήσεις), Παιδική Χορωδία Τρίτου Προγράμματος ΕΡΑ. Επιπλέον, έχει διευθύνει την Παιδική Χορωδία Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, με την οποία κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο στην 5η Χορωδιακή Ολυμπιάδα (World Choir Games), στο Graz της Αυστρίας το 2008. Δίδαξε σε Σεμινάρια Χορωδιακής Πράξης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ρόδο. Από το 2008 ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική Χορωδία "ROSARTE".

Με αφορμή την επίσκεψή της στη Σύρο, η κ. Μαστροσάββα μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη συνεργασία της με το δυναμικό της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αλλά και για τη λαμπρή πορεία της «ROSARTE» στο καλλιτεχνικό στερέωμα με διθυραμβικές κριτικές από ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης και σημαντικές διακρίσεις.

Σημαντική κοιτίδα πολιτισμού

«Με τον Νίκο Κυπουργό μας συνδέει μια βαθιά φιλία και εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μου είχε ζητηθεί να ηχογραφήσω κάποια κομμάτια του. Αργότερα, η παιδική χορωδία «ROSARTE» συμμετείχε στη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, στο Ηρώδειο. Επίσης, συνεχίζεται η άριστη συνεργασία μας, με την ηχογράφηση κάποιων καινούριων έργων του και είμαστε πλέον σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το επιτελείο της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων» πρόσθεσε, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που γνώρισε τον Νίκο Ρούσσο, τη Ρένα Βέργου και τη Βούλα Γλύκα, οι οποίοι, χαρακτηρίζοντας τη φιλοξενία τους θερμή και υποδειγματική. «Με αγκάλιασαν με ένα πλατύ χαμόγελο, μεγάλο σεβασμό και αγάπη και νομίζω ότι ανοίγουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μας και θα κάνουμε πολύ σπουδαία πράγματα μαζί».

Αναφερόμενη στο έργο της Χορωδίας, συνεχάρη τους δασκάλους της για τη σπουδαία δουλειά τους, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρουν στα νέα παιδιά του νησιού να αναπτύξουν τις φωνητικές και μουσικές δεξιότητές τους, να γνωρίσουν καινούριους φίλους, να αποκτήσουν όμορφες καλλιτεχνικές εμπειρίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και μέσω της μουσικής να βρουν διεξόδους στη ζωής τους. «Είναι ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα, που αξίζει στήριξης από τις οικογένειες της Σύρου. Ελπίζω να βρεθούν ακόμη περισσότεροι γονείς, που θα παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, οι οποίες τα εξευμενίζουν και τα ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο ψυχικά».

Rosarte: Φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών

Η παιδική χορωδία ROSARTE, έχει 16 χρόνια πορείας, αρχικά ως παιδική χορωδία της ΕΡΑ, και αργότερα ως παιδική χορωδία του Δήμου Αθηναίων, πάντα υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα. Ως ανεξάρτητη παιδική χορωδία, η ROSARTE λειτουργεί από το 2008 και αποτελείται από 250 παιδιά ηλικίας 7 έως 20 ετών. Η Χορωδία περιλαμβάνει τρία τμήματα, το τμήμα φωνητικής προετοιμασίας, το παιδικό και το παιδικό-νεανικό. Στο παιδικό και παιδικό-νεανικό τμήμα διδάσκει και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα. Στο τμήμα φωνητικής προετοιμασίας διδάσκει η Όλγα Αλεξοπούλου. Στο πιάνο συνοδεύουν οι Τζένη Σουλκούκη και Μυρτώ Ακρίβου.

«Είμαστε μια ομάδα πολύ αγαπημένων συνεργατών, οι πρόβες μας γίνονται κάθε σαββατοκύριακο και τα παιδιά θυσιάζουν πολλές φορές τις δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο τους για την επίτευξη υψηλών στόχων. Ο επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή μας στη 10η Χορωδιακή Ολυμπιάδα, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούλιο 2018 στη Νότια Αφρική. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου και χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας και ιδιωτικών φορέων για να καταφέρουμε να πάμε, γιατί είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουμε για μία ακόμη φορά να φέρουμε μία διάκριση για την Ελλάδα που τόσο πολύ το χρειάζεται αυτή την εποχή», δήλωσε η Διευθύντρια της Χορωδίας.

«Θέλουμε τα παιδιά να ξεπερνούν τους εαυτούς τους»

Η ομάδα της λαμβάνει μέρος σε μεγάλες συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην επαρχία και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους και όλες τις Ορχήστρες της Αθήνας. «Από τις ακροάσεις μας περνούν εκατοντάδες παιδιά, οπότε έχουμε την πλεονεκτική θέση να μπορούμε να επιλέγουμε τα καλύτερα και τα παιδιά που κρίνουμε ότι έχουν ικανότητες να εξελιχθούν και να είναι σε αυτή την ομάδα, η οποία δουλεύει κυρίως με καλλιτεχνικό γνώμονα να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι η συμμετοχή της Χορωδίας στην Ολυμπιάδα γίνεται με έναν και μόνο σκοπό, «να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας». «Θέλω τα παιδιά να πάρουν το μήνυμα ότι μόνο με τη μεγάλη προσπάθεια μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα, όχι με μετριότητες και τσαπατσουλιές. Θέλουμε να ξεπερνούν τα όρια, τις αντοχές τους και να θέτουν υψηλούς στόχους. Είναι ουσιαστικά το ταξίδι για την Ιθάκη».

«Οι Παιδικές Χορωδίες εξελίσσονται και στον ελλαδικό χώρο»

Σχετικά με την εξέλιξη και την άνθιση που γνωρίζει το χορωδιακό τραγούδι, στο πέρασμα των ετών, η κ. Μαστροσάββα εξήγησε ότι σήμερα, όλο και περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε χορωδίες. «Μέσω τω Μουσικών Σχολείων και των καταρτισμένων συναδέλφων που έχουν αναλάβει στα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια, σιγά σιγά γίνονται προσπάθειες -τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην επαρχία- στελέχωσης και δημιουργίας παιδικών χορωδιών με καταρτισμένους ανθρώπους και τα αποτελέσματα σταδιακά γίνονται πιο εμφανή και καλά. Υπάρχουν επαγγελματικές χορωδίες, οι οποίες στελεχώνονται από επαγγελματίες τραγουδιστές, είναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργούν σε ερασιτεχνική βάση, κυρίως με το μεράκι, τη διάθεση της προσωπικής αλλά και ομαδικής εξέλιξης. Κάποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν και να προχωρήσουν τη μουσική γνώση τους παραπέρα για να βελτιωθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους και όλο αυτό είναι ένα πακέτο, που σε συνάρτηση με την καλλιτεχνική παιδεία τους, την προσωπική και την ομαδική τους προσπάθεια στη χορωδία, αλλά και σε συνεργασία με τους δασκάλους τους που είναι καταρτισμένοι, έχει μα θετική εξέλιξη και στον ελλαδικό χώρο».

Σημειώνεται ότι, η επίσκεψη της κ. Μαστροσάββα στη Σύρο πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου, η οποία στηρίζει ηθικά και υλικά τη Χορωδία, από τη δημιουργία της.