"έρως έαρ": παραμύθια για τον έρωτα από την ομάδα ΠαραμυθιαΖΩ

  • Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2015 - 18:19

Η ομάδα αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ» σας προσκαλεί στην παράσταση αφήγησης γνήσιων παραμυθιών, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ ακριβώς, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, που ειδικά για την ημέρα την «ντύσαμε» ανοιξιάτικα. Τέσσερα παραμύθια, τέσσερις αφηγητές και πέντε μουσικοί, συνθέτουν μια παλέτα στιγμών σε μια μίνι σκυταλοδρομία ιστοριών, με επίκεντρο τον έρωτα.

Μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει ένα μικρό κέρασμα.

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες. Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα αλλά υπό την ευθύνη των γονέων τους, λόγω του ύφους των παραμυθιών.

Η βραδιά έχει ελεύθερη είσοδο, καθώς οι αφηγητές και οι μουσικοί συμμετέχουν χωρίς αμοιβή, ωστόσο οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν, εάν το επιθυμούν, στα λειτουργικά έξοδα της βραδιάς, κατά το δοκούν.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Επιτροπή Πολιτισμού και τον αντιδήμαρχο Θάνο Φώσκολο που συμμερίστηκαν την πρόθεσή μας και μας παραχώρησαν την αίθουσα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που διέδωσαν την πρόσκληση αυτή, αλλά και τους επαγγελματίες που μας υποστήριξαν: το καφε-ζαχαροπλαστείο «Πραλίνα», το φυτώριο «Αγροεφόδια-Φρέρης», το μίνι μάρκετ «Αστέρας» και η «Μιχάλης Βαρθαλίτης - Αντιπροσωπείες» .

Η ομάδα ΠαραμυθιαΖω αποτελείται από τους:

Μαρία Βαρθαλίτου, Μαρίνο Μαραγκό, Γεωργία Ματσούκα, Λουκία Παλαιολόγου, Τάκη Παπαβασιλείου, Φλώρα Πρίντεζη, Μαρία Σταμπούλη.

Η ευθύνη της διοργάνωσης είναι όλης της ομάδας.

Τα παραμύθια λένε με τον δικό τους τρόπο οι φίλοι μουσικοί: Ναυσικά Γκοτζαμάνη, Μιχάλης Ζαράνης, Αποστόλης Μάρης, και τα μέλη της Ομάδας Ακορντεόν Σύρου Christelle Loukitch και Ελπίδα Ρηγούτσου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ομάδα ενήλικων αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ

Είναι εθελοντική και δραστηριοποιείται στη Σύρο από τον Οκτώβριο 2013. Έχει προκύψει από την παρακολούθηση εργαστηρίων παραγωγής και αφήγησης παραμυθιών τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Από τότε, κάθε εβδομάδα η ομάδα συναντιέται και μελετά τον κόσμο των παραμυθιών, τις αφορμές του, τα οφέλη και τις προεκτάσεις του. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις εξασκείται στην τέχνη της αφήγησης αλλά φτιάχνει και δικά της παραμύθια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του. Απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε ενήλικο κοινό.

Δραστηριότητα

  • 5 Σεπτεμβρίου 2014 | καφέ Μέλυδρον, Ποσειδωνία |Βραδιά παραμυθιών για την παρουσίαση της ομάδας

  • 27,28 Φεβρουαρίου 2015 | φουαγιέ κινηματογράφου Παλλάς |Η Ωραία Κοιμωμένη αλλιώς (προσκεκλημένοι του Cinesthesia Hermoupolis)

  • Αφηγήσεις παραμυθιών σε σχολεία της Σύρου

Στοιχεία επικοινωνίας

e-mail: paramythia.zo@gmail.com

τηλέφωνο: 6944152080

facebook: παραμυθιαΖω

ιστότοπος: http://gmatsouka.wix.com/lalou#!paramythiazo/c1bv8

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Καθιερώθηκε στην Ευρώπη το 2009, με τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης «Η ημέρα των παραμυθάδων» που γινόταν στη Σουηδία από το 1991. Είναι μια παγκόσμια γιορτή της αφηγηματικής τέχνης που συμβαίνει κάθε χρόνο περίπου στις 20 Μαρτίου, πάντα κατά την εαρινή ισημερία. Το τελετουργικό λέει ότι με αυτήν την αφορμή όλοι λένε και ακούνε παραμύθια κι ιστορίες όλη την μέρα κι όλη τη νύχτα, σε μια σκυταλοδρομία λόγου.

Η φετινή γιορτή έχει παγκοσμίως θέμα «ευχές». Γι’ αυτό κι εμείς, παίρνουμε τη σκυτάλη και σας ευχόμαστε ο έρωτας να σας βρίσκει πάντα και παντού!

Η εαρινή ισημερία

Η αρχή της Άνοιξης γίνεται με την εαρινή ισημερία, όταν η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίσες. Για το βόρειο ημισφαίριο, αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό όταν είναι στο ζενίθ του.  Παρόλο που ο Μάρτιος θεωρείται ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ουσιαστικά αυτή η εποχή δεν έχει σταθερή ημερομηνία εκκίνησης (μπορεί να είναι από 19 έως 21 Μαρτίου) και οι εποχές του έτους δεν έχουν ίδια διάρκεια.