“Ράφτης Κυριών” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων

Γαλλική κωμωδία...για πάντα

Την εξωφρενική κωμωδία “Ράφτης Κυριών” δια χειρός του μαιτρ της κλασικής φάρσας, Ζωρζ Φεϋντώ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων στο θέατρο “Απόλλων”.

Συζυγικές απιστίες, αλυσιδωτές παρεξηγήσεις και απίθανες καταστάσεις με φόντο το Παρίσι στα μέσα του 19ου αιώνα, καυτηριάζουν τη μετριότητα της αστικής τάξης και μέσα από τον παραλογισμό της ζωής προκαλούν γέλιο μέχρι δακρύων.

Στην προσπάθειά του να μην αποκαλυφθεί η εξωσυζυγική σχέση του με την επίσης παντρεμένη Σουζάν, ο ιατρός Πατρίκ Μουλινό αναγκάζεται να παραστήσει τον ράφτη. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν η πεθερά του γιατρού μαζί με την κόρη της αναζητούν την αλήθεια, την ίδια στιγμή που ένας υπηρέτης παριστάνει τον γιατρό και η πελάτισσα ενός πρώην ραφτάδικου, που ενοικιάζεται για ερωτική “φωλιά”, επιμένει στον Μουλινό να της κάνει λαιμόκοψη.

Στον “Ράφτη Κυριών” που αποτελεί την πρώτη πραγματική επιτυχία του Γάλλου κωμωδιογράφου, κυριαρχούν οι ίντριγκες, οι ανατροπές, το χιούμορ και ο ακατάπαυστος ρυθμός. Ο συγγραφέας καυτηριάζει τη σεμνοτυφία, την κοινωνική υποκρισία και τα μικροαστικά ήθη της εποχής του, τα οποία δεν απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας εποχή.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Τομαής (Μουλινό), Χρήστος Τομαής (Μπασσινές), Γιάννης Χαλκιάς (Ανατόλ), Παναγιώτα Τομαή (Σουζάν), Μαρία Φραγκογιάννη (Υβόν), Φένια Γώγου (Ρόζα), Γιώργος Κάτρης (Ετιέν), Μαρία Κρόντη (Κυρία Πομπινέτ) και η Μαρία Γαδ στο ρόλο της αυταρχικής πεθεράς (κ. Αιγκρεβίλ), η οποία ξεδιπλώνει απολαυστικά το κωμικό της εκτόπισμα, κερδίζοντας δικαίως φανατικούς θαυμαστές.

Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης, ο αεικίνητος Γιώργος Ρούσσος στο ρόλο του κομπέρ, ο Δημήτρης Κοντιζάς στο ρόλο του πιανίστα, ενώ το χορευτικό καν καν, από τις ηθοποιούς της παράστασης και τις Μαίρη Λίτσα και Ηλέκτρα Φραγκογιάννη έδωσε μια ξεχωριστή νότα, “ταξιδεύοντας” το κοινό στο κοντινότερο καμπαρέ του Παρισιού.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στο Βαγγέλη Τομαή, η επιμέλεια σκηνικών στην Ελένη Μιχαλάκη, η κατασκευή σκηνικών στον Βαγγέλη Σιαδήμα, η επιμέλεια κοστουμιών και προγράμματος στην Παναγιώτα Τομαή, το μακιγιάζ στη Μαρία Ζουγανέλη και οι κομμώσεις στην Ειρήνη.

Σημειώνεται ότι το 2014 τείνει να χαρακτηριστεί “έτος Φεϋντώ” στη Σύρο, καθώς μετά το “Γουρούνι στο σακί” από τον Θ.Π.Ο.Σ. “Απόλλων”, ο “Ράφτης Κυριών” είναι το δεύτερο έργο του Γάλλου συγγραφέα που παρουσιάζεται από ερασιτεχνική ομάδα του νησιού και μάλιστα με μικρή χρονική απόσταση ανάμεσα στις δύο παραστάσεις.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 9 Απριλίου. Ώρα έναρξης: 20:30.

Ετικέτες: