«On the spot» στο Akropoditi DanceFest 2016

Χορεύουμε και δεν το ξέρουμε

Τα «κρυφά ταλέντα» του ανθρώπου στην κίνηση και το χορό, έτσι όπως ξεδιπλώνονται στην καθημερινότητά του, ακόμα κι αν ο ίδιος τα αγνοεί, ανέδειξε με σπαρταριστό τρόπο μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του Akropoditi DanceFest 2016.

To “On the spot”, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Arc for Dance Festival 7, το Μάιο του 2015, έκανε την έκπληξη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ξεχωριστή performance χορού -πέρα από την καλλιτεχνική πεπατημένη- , που έδωσε χώρο και φως στη στιγμή που ο προβολέας πέφτει σε συγκεκριμένες στιγμές και καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

Όλοι είμαστε εν δυνάμει χορευτές

Κινητήριος άξονας του έργου ήταν η κίνηση που υπάρχει μέσα στη ζωή, σε όλα εκείνα που σχεδόν χορογραφημένα κάνουμε καθημερινά (από μία βόλτα με το αμάξι, μέχρι ένα πικνίκ), όντες μέρος του συνόλου αλλά διατηρώντας την προσωπική μας υπόσταση.

Σημαντική η ύπαρξη των κανόνων και των κοινωνικών πλαισίων αλλά αξιοσημείωτη προσθετικά η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του ατόμου. Η συμβολή του άλλωστε, με την έννοια του προσωπικού τρόπου έκφρασης μέσα σε ορισμένα πλαίσια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργική, όπως παρατηρείται και στην φόρμα λειτουργίας μιας ορχήστρας τζαζ μουσικής, σύμφωνα με την οποία ο ρόλος του μαέστρου παραμερίζεται ώστε να γίνει ο «αυτοσχεδιασμός» (jamming) από άλλους μουσικούς της ορχήστρας και τελικά το αποτέλεσμα εξαρτάται κατά πολύ από τις διαθέσεις, το ιδιαίτερο ταπεραμέντο, τις ικανότητες και το ταλέντο που διαθέτει αυτός που «παίρνει το λόγο».

Το «On the spot» εξιστορεί με μια twisted διάθεση τη ρουτίνα τριών διαφορετικών ανθρώπων στην καθημερινότητα μέσα από τις διάφορες καταστάσεις στις οποίες συμμετέχουν σαν ομάδα. Με αυτή την παράσταση, η χορογράφος Νάντη Γώγουλου και οι ερμηνευτές Βάγγη Κιμπιζή, Andrew Renbal και Λία Χαμηλοθώρη παρέθεσαν τη δική τους ματιά στην καθημερινότητα με την παραδοχή ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει χορευτές, ότι ο χορός υπάρχει παντού, ακόμα και σε χώρους που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι (στα παρασκήνια, στο αυτοκίνητο, στην εξοχή, στο γήπεδο), ότι όλοι χορεύουν κι ας μην γίνεται αντιληπτό ούτε από τους ίδιους.

 

Ετικέτες: