Ένα ακόμη καλοκαίρι το θεατρόφιλο κοινό της Σύρου αναρωτιέται: «Ποια Ελένη»;

Το «Σεσουάρ» του Απόλλωνα σε μεγαλύτερα κέφια

Φουριόζα και πιο σκανταλιάρα από ποτέ, η «Ελένη» του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» επέστρεψε στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου της Ερμούπολης για να σκορπίσει το γέλιο στο κοινό του νησιού, που δεν έχουν πέσει ακόμα στα «δίχτυα» της.

Ωστόσο, η «Ωραία Ελένη» και η ξαδέρφη της Πευκίδα έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα φανατικούς θαυμαστές, που δεν χάνουν την ευκαιρία να τις ακολουθήσουν, όπου κι αν εμφανίζονται.

Το θεατρικό έργο των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου «Ποια Ελένη» που χάρισε στον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, έχει παρουσιαστεί στη Σύρο (Θέατρο Απόλλων, Έπαυλη Τσιροπινά), στην 27η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάτμο και στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου.

Η επιτυχία συνεχίζεται

Η παράσταση που τείνει να αποτελέσει το «Σεσουάρ για δολοφόνους» της Σύρου, καθώς επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κερδίζοντας συνεχώς περισσότερους φίλους, καταπιάνεται με τον πασίγνωστο μύθο του Τρωικού Πολέμου. Οι συγγραφείς του έχουν ανακατέψει το ομηρικό υλικό και έχουν φτιάξει μια ξεκαρδιστική παρωδία,  μια νόστιμη παραμυθοσαλάτα με στοιχεία μιούζικαλ αλλά και αναφορές στον  ελληνικό κινηματογράφο περασμένων δεκαετιών.

Για τους συγγραφείς ο τρωικός πόλεμος δεν έγινε ποτέ. Το όλο μπλέξιμο το δημιούργησαν οι θεές Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά λόγω ανταγωνισμού και αφόρητης βαρεμάρας. Ο Πάρης  κλέβει την καρδιά της Ελένης, αλλά στο πλοίο του αντί για την Ελένη επιβιβάζεται η άσχημη ξαδέλφη της η Πευκίδα. Μαγεμένοι από την Ήρα, ο Πάρης και οι Τρώες θα λατρέψουν την Πευκίδα ως Ωραία Ελένη.

Ο τρωικός πόλεμος μένει χωρίς αιτία και το happy end είναι η μόνη  λύση στην ομηρική παρεξήγηση.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Πάχο, ενώ στους ρόλους της Κασσάνδρας και του Μενέλαου που κρατούσαν μέχρι πρότινος η Φένια Γώγου και ο Αντώνης Γκύζης, εμφανίζονται η Αγνή Ξαγοράρη και ο Δημήτρης Καπέλλας αντίστοιχα. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται απόψε στις 21:00.

Ακολουθεί… «Μια Θαλασσινή Πολιτεία»

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων από την τελετή ονοματοθεσίας της Ερμούπολης, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» θα παρουσιάσει από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου το Ιστορικό θεατρικό χρονικό της ίδρυσης της Ερμούπολης «Μια Θαλασσινή Πολιτεία». Το έργο του Νίκου Σφυρόερα παρουσιάστηκε για μία και μοναδική φορά το 1961. Και αποτελεί μια ατάθεση τιμής του ΘΕΠΟΣ Απόλλων στην πόλη μας με τις Ιωνικές άκρες και στους πρώτες οικιστές της.

Όπως σημειώνει ο Λουκάς Ράλλης: «-Κατεβάστε το μαύρο ματωμένο κουρέλι πούχομε για παντιέρα και δεν έχουμε μη’ άλλον δρόμο να πάρουμε, μη’ άλλο τρόπο ν’ αρχίσουμε, πάρεξ’ την Απόφαση και τη θέληση!... Με τούτα μονάχα τα δυο, θα ριζώσουμε σε τούτον τον σταχτί και γυμνό βράχο… Ομπρός! Ας γίνει ο καθένας μας ένας μικρός θεός και ας αρχίσει το έργο των χεριών του…!

Ήρθα, πάτησα και πίσω δε ματαγυρίζω! Εδώ! (μπήγοντας το κουπί του δυνατά στη γη). Εδώ φυτεύω το πρώτο δέντρο αυτού του τόπου! Το πρώτο δέντρο του δάσους του, που θ’ απλώσει και θα τον σκεπάσει και άλλο δάσος πιο σκιερό, δεν θαχει σ’ ολόκληρη της γης…!».