Η «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων της Ερμούπολης

«Φόρος τιμής στην πόλη, όπου ζούμε και δημιουργούμε»

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργο Πάχο

Με το θεατρικό ιστορικό έργο «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» τιμά τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης, επέτειο που επρόκειτο αρχικά να σηκώσει αποκλειστικά στις δικές του «πλάτες» ο πολυπράγμων πολιτιστικός σύλλογος του νησιού.  

Ο «σπόρος» για την επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου, που αποτελεί ιστορικό τεκμήριο σχετικά με το μεγάλο αστικό θαύμα, στο οποίο συντέλεσαν οι ξεριζωμένοι Χιώτες, Μικρασιάτες, Κασιώτες, Ψαριανούς και Κρήτες, δημιουργώντας στο νησί της Σύρου την καινούρια πατρίδα τους, φυτεύτηκε στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του «Απόλλωνα» Γιώργος Κανάκης ανακοίνωσε την επαφή του Ομίλου με την αρχαιολόγο Μαρία Ρώτα, η οποία ζήτησε από τον σκηνοθέτη κ. Γιώργο Πάχο την ανάληψη της επιμέλειας των επετειακών εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης το καλοκαίρι του 2016.

12 – 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου, ανέφερε στον χαιρετισμό του την ύπαρξη ενός θεατρικού κειμένου, στο οποίο είχε και ο ίδιος συμμετάσχει, κρατώντας τον ρόλο του ναυάρχου Μιαούλη, όταν αυτό είχε παρουσιαστεί στο νησί πριν από 45 χρόνια.

Η ιδέα του κ. Αργυρίου να ενταχθεί η «Θαλασσινή Πολιτεία» στις προσεχείς εορταστικές εκδηλώσεις βρήκε σύμφωνο τον κ. Πάχο, ο οποίος έψαξε και βρήκε την κόρη του Νίκου Σφυρόερα, Σοφία. Η ίδια με μεγάλη χαρά παρέδωσε στον Όμιλο το αρχικό κείμενο, που ήταν γραμμένο σε γραφομηχανή. Στη συνέχεια, το έργο ψηφιοποιήθηκε και επιμελήθηκε, προκειμένου να αποκτήσει την τελική μορφή, που θα παρακολουθήσει το κοινό της Σύρου από τη Δευτέρα 12 έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στο Θέατρο «Απόλλων». Στην πρεμιέρα της παράστασης θα είναι παρούσα και η Σοφία Σφυρόερα, συνοδευόμενη από τη μητέρα της.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Πάχος αναφέρεται στο χρονικό της προετοιμασίας των εορταστικών εκδηλώσεων από τον Θεατρικό Όμιλο του Απόλλωνα, που λόγω των αλλαγών στο κομμάτι της διοργάνωσης, περιορίστηκαν στη «Θαλασσινή Πολιτεία» και στην παρουσίαση ενός βιβλίου.

Όπως εξηγεί, το φθινόπωρο του 2015, η Μαρία Ρώτα, γνωστή για την αγάπη της για την ιστορία της Σύρου, κάλεσε στο σπίτι της τον κ. Κανάκη και τον κ. Πάχο, ως εκπροσώπους του «Απόλλωνα», από τους ζήτησε να αναλάβει ο Όμιλος τις εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης.

«Στόχος ήταν η διοργάνωση εκδηλώσεων πανελλήνιας εμβέλειας και όχι συνηθισμένοι ερασιτεχνισμοί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάχος. Με την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης, ο Όμιλος ξεκίνησε εντατικά τις προετοιμασίες και λίγους μήνες μετά ξεπρόβαλλε μπροστά τους μια ενδιαφέρουσα «Θαλασσινή Πολιτεία».

Θεατρικό – ιστορικό ντοκουμέντο

«Στην κοπή της πίτας μας, όταν ανακοινώσαμε την επαφή μας με τη Μαρία Ρώτα, ο Γιάννης Αργυρίου πήρε τον λόγο και είπε ότι το 1961 έλαβε μέρος σε μία παράσταση άγνωστη προς εμάς και θεωρήσαμε καλό να βρούμε το κείμενο αυτού του χαμένου θεατρικού έργου, ώστε να πλαισιώσουμε και να εμπλουτίσουμε τα σχέδια που είχαμε ήδη ξεκινήσει». Προσθέτει μάλιστα, πως ο ίδιος είχε βρει θεατρικά κείμενα από το 1802 τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων.

Αμέσως μετά την πρόταση του κ. Αργυρίου, ο Όμιλος επικοινώνησε με την οικογένεια του Νίκου Σφυρόερα, ο οποίος αποτελεί ένα μυθικό όνομα στο χώρο του θεάτρου με αρκετές παραγωγές για το ραδιόφωνο. «Η οικογένεια, γνωρίζοντας το έργο του «Απόλλωνα» μας εμπιστεύτηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση το έργο και προχωρήσαμε πάνω σε αυτό. Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε τότε, κατά παραγγελία του Σταύρου Βαφία».

«Προσεγγίσαμε το είδος του χοροθεάτρου»

Σύμφωνα με τον κ. Πάχο, η «Θαλασσινή Πολιτεία» θα αποτελέσει «έκπληξη» για το κοινό της Σύρου, χάρη στην μοντέρνα αντιμετώπιση και απόδοση του έργου, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. «Πέρα από το ίδιο το κείμενο, τις σωστές ερμηνείες των ηθοποιών που είναι έμπειροι και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία, εμπλουτίσαμε το έργο και με κάποια διαφορετικά στοιχεία, στοχεύοντας στο συναίσθημα του θεατή. Έτσι, προσεγγίσαμε και κάποια άλλα κομμάτια, όπως το χοροθέατρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει, το έργο επικεντρώνεται στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της προσφυγιάς. «Πρόσφυγας είναι και ο Έλληνας και ο Αλγερινός, αλλά και ο Σύριος. Όλο αυτό θέλαμε να το παρουσιάσουμε έναν εντυπωσιακό τρόπο». Για τον ίδιο, το μεγάλο ατού της παράστασης είναι η διαφοροποίησή τους από τις συνηθισμένες παραστάσεις του ερασιτεχνικού θεάτρου, καθώς συμμετέχουν 40 περίπου άτομα που κινούνται στη σκηνή συντονισμένα υπό τη μορφή πολλών και διαφορετικών συνόλων.

«Είμαι Χιώτης, άρα δυο φορές Συριανός»

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα ευχαριστηθεί αυτή τη δουλειά, την οποία περιβάλλαμε με πολλή αγάπη. Εγώ δεν είμαι Συριανός, είμαι Χιώτης, αλλά κατά συνέπεια είμαι δυο φορές Συριανός, διότι οι παππούδες μου ίδρυσαν την πόλη και βάλανε όχι μόνο το περίσσευμα της αγάπης τους, αλλά και όλες τους τις δυνάμεις για τη δημιουργία αυτής της πόλης», υπογραμμίζει ο κ. Πάχος, προσθέτοντας ότι «η παράσταση αυτή αποτελεί μια προσφορά του «Απόλλωνα» στην πόλη, που μας φιλοξενεί και στην οποία συμβιώνουμε μαζί με τους φίλους και τους δικούς μας ανθρώπους». Καταλήγοντας, σημειώνει πως «όλη αυτή η αγάπη ξεχειλίζει και θα φανεί από την ώρα που θα μπαίνει ο θεατής στην είσοδο να κόψει το εισιτήριο».

«Πορευτήκαμε με δικά μας μέσα»

Στις εκδηλώσεις του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου «Απόλλων» για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης περιλαμβάνεται επίσης η έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Κουφοδήμου «Χιώτες πρόσφυγες στη Σύρο – Η συμβολή τους στη δημιουργία και στην οικονομική ανάπτυξη της Ερμούπολης» την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο θέατρο «Απόλλων» στις 20:30.

Οι δράσεις του Ομίλου έρχονται μετά το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων που προηγήθηκε και έχουν διαφορετική φιλοσοφία.

«Δεν θα χωρούσαν κιόλας στο πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί ήδη όταν εμείς προσκληθήκαμε να συμμετέχουμε. Κάτι που έχει ακόμη αξία. Δεν ζητήσαμε καμία οικονομική βοήθεια αλλά πορευτήκαμε με δικά μας μέσα και με χορηγίες εκτός δημοσίου» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη», η Εύη Αριστείδου.

Το κόστος του βιβλίου κάλυψε ο Αθανάσιος Μαρτίνος και θα διανεμηθεί δωρεάν στο κοινό.