Ο λόγος του Ευριπίδη αντηχεί ξανά στο αρχαίο θέατρο της Δήλου μετά από 2.000 χρόνια

«Η Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο»

Με τη θεατρική παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το αρχαίο θέατρο της Δήλου σπάει δύο χιλιετίες σιωπής.

Το έργο, που θα παρουσιαστεί απόψε και αύριο στις 18:00 στο Θέατρο της Δήλου, αποτελεί την ελάχιστη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η Ανθρωπότητα στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Θέλοντας να δοθεί έμφαση στον συμβολισμό αυτού του πολιτιστικού γεγονότος, το έργο θα παρουσιαστεί σε έναν ιδιαίτερα φορτισμένο τόπο, στο αρχαίο Θέατρο της Δήλου, το οποίο οικοδόμησαν οι Δήλιοι στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. ως έκφραση της ανεξαρτησίας τους αλλά και ως χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτισμικών ιδιωμάτων.

Εκεί εορτάζονταν οι μεγαλύτερες εορτές της Δήλου, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης, εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως, εκεί τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, που το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης.

Στο ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σημειώνεται ότι η παράσταση, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. 

Ο λόγος του Ευριπίδη θα αντηχήσει ξανά μέσα από τη φωνή της μεγάλης ηθοποιού σε μια παράσταση-ρεσιτάλ ερμηνείας που αντλεί έμπνευση από την επικαιρότητα για να αναφερθεί στον πόλεμο και στις συνέπειες του στους ανθρώπους. Την σκηνοθεσία και την δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραγέωργος ενώ η μετάφραση είναι του διακεκριμένου κύπριου φιλόλογου, μεταφραστή και θεατράνθρωπου Κωστή Κολώτα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης οι: Μαρίνα Καραφά (Πολυξένη), Κάτια Ζαρκαδά (Κασσάνδρα), Δημήτρης Μπελεβώνης (Αστυάντακτας), Γιάννης Παπαδημητρίου (φύλακας Α’), Αλέξης Βάρσος (φύλακας Β’), Αλεξία Καμμένου (μετανάστρια). Στον ρόλο του Ταλθύβιου ακούγεται ο Στέλιος Καυκαρίδης.