Η Εκάβη καθήλωσε το κοινό της Δήλου

Panayotis G. Sopiades

Ένα ηχηρό μήνυμα για την προσφυγική κρίση έστειλε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της Εκάβης, από το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, όπου μετά από 2.100 χρόνια ακούστηκε ξανά ο ποιητικός λόγος του Ευριπίδη.

Χωρίς ηχητικά, φωτισμό και σκηνικά, υπό το φως του ηλίου της Δήλου, η σπουδαία Ελληνίδα τραγωδός, καθήλωσε το κοινό ζωντανεύοντας υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Καραγεώργου τις περιπέτειες της τραγικής βασίλισσας της Τροίας, που από σύμβολο δύναμης, εξουσίας, ευδαιμονίας κι ευτυχίας, «μετατράπηκε» εν μια νυκτί, σε μια μάνα πρόσφυγα.

Όλες οι πρόσφυγες του κόσμου στο πρόσωπο της Εκάβης

Σύμφωνα με το μήνυμα του έργου, το οποίο αποσκοπεί στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η Ανθρωπότητα στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου, η Εκάβη είναι μια οποιαδήποτε πρόσφυγας του σήμερα, ανεξαρτήτως θρησκείας ή πολιτεύματος, χριστιανή, μουσουλμάνα ή μια γυναίκα κάπου στην Αφρική.

Η παράσταση που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Δήμο Μυκόνου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτέλεσε μία ανεκτίμητη εμπειρία ζωής και ύψιστη τιμή για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.

Ξεκινά η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου

«Το μεγαλύτερο μήνυμα της τέχνης είναι πως τα πράγματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν εξίσου ουσιαστικά και μετά από εμάς. Κάναμε την αρχή. Η συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη και αναστήλωση του θεάτρου της Δήλου ξεκινά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Σημειώνεται ότι, την παράσταση παρακολούθησε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, παρουσία της οποίας ανακοινώθηκε η συμμετοχή και χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου στην αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου.

Όπως τόνισε ο κ. Κουκάς «η προβολή της ιστορίας μας και η συσχέτισή της με την Μύκονο αλλά και το τουριστικό της προϊόν είναι συνθήκη απαραίτητη για ποιοτική αναβάθμισή του τουρισμού καθώς και για την ενίσχυση της τοπικής μας ταυτότητας».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στους χορηγούς και όλους τους συντελεστές και ιδίως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου και τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για τη σύμπραξη.