«Winter events 2017» από τον ΔΑΠΠΟΣ, τον Δήμο Θήρας και το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη

Πολιτιστικός χειμώνας στη Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:14

Αφηγήσεις παραμυθιών, ρεσιτάλ και μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο χειμερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Winter Events 2017» που συνδιοργανώνουν ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας και το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη.

«Χίλια κι ένα παραμύθια» από όλες τις άκρες της Ελλάδας και του κόσμου θα αφηγηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00 η Σάσα Βούλγαρη.

Μέσα από την παράσταση, το κοινό θα μάθει τι κάνει κανείς όταν στο διάβα του συναντά Μάγισσες, Δρακόφιδα κι άλλα Θεριά, πώς μπορεί ένα ρεβίθι να σε κάνει ζάμπλουτο και πώς ένα χρυσό μήλο να σε βάλει σε μπελάδες, πώς αποκτάς τις τρεις χρυσές τρίχες ενός Δράκου και πόσα ζώα χωράνε στον πύργο μιας... μύγας.

Η Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτοπόρους της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993. Διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο Εκπαίδευσης από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Προφορική Νεο-Αφήγηση στην Ελλάδα, με σταθερά προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες και σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1). Είναι η πρώτη Ελληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015).

Ρεσιτάλ κιθάρας Γιώργου Μπεχλιβάνογλου

Έργα των Kellner, Barrios, Tarrega, Brower, Piazzola, Rodrigo, Koshkin, Andronikou και Grigoreas θα παρουσιάσει ο γνωστός στο κοινό της Σαντορίνης, με διεθνείς διακρίσεις, Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ Κιθάρας στον Καθολικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2017 στις 19:00.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν σεμιναριακά μαθήματα (masterclasses) και ανοικτή διάλεξη με θέμα: “Μουσική γραφή - Υπονοούμενα και Ερμηνεία” στο Πνευματικό Κέντρο του Μεγάρου Γκύζη.

«Πέταγμα» με την Τέτη Κασιώνη

Στη Μεσόγειο, την Κάτω Ιταλία, τη Λατινική Αμερική και τα Βαλκάνια θα «πετάξει» το κοινό της Σαντορίνης μαζί με την Τέτη Κασιώνη. Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017  η νέα ερμηνεύτρια ενώνεται με τον Πάνο Τσίγκο στο πιάνο, τον Γιώργο Αθανασίου στην κλασική κιθάρα  και τον Βασίλη Ραψανιώτη στο βιολί, για να δημιουργήσουν μαζί ένα ταξίδι γεμάτο από μελωδίες μακρινών τόπων.

Η παράσταση είναι ένα πραγματικό Πέταγμα σε θάλασσες τραγουδιών από την Μεσόγειο, τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, την Λατινική Αμερική αλλά και τα Βαλκάνια. Δεν θα λείψουν αναφορές από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της ερμηνεύτριας, καθώς και έντονες ερμηνείες από τους τέσσερις μουσικούς σε διασκευές διαχρονικών κομματιών του διεθνούς αλλά και του εγχώριου ρεπερτορίου. Βασικά χαρακτηριστικά της παράστασής τους είναι η δραπέτευση και το πάθος που παρασέρνουν τους θεατές σε μια αξέχαστη μουσική περιήγηση.

Αφιέρωμα στον Johannes Brahms

Ο καταξιωμένος κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης συμπράττει με τον διακεκριμένο πιανίστα Τίτο Γουβέλη παρουσιάζοντας το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 της σονάτες του Johannes Brahms για κλαρινέτο και πιάνο.

Ο Άγγελος Πολίτης είναι μέλος  της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και 1ο κλαρινέτο στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ διδάσκει κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Κέρκυρας. Ο Τίτος Γουβέλης, πέραν από της διεθνείς διακρίσεις του στο πιάνο, είναι της συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Δίνει συχνά εισαγωγικές ομιλίες πριν από τακτικές συναυλίες της Κ.Ο.Α. και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.

«Ρεσιτάλ πιάνου Sébastien Salvaterra»

Ο νεαρός πιανίστας Sébastien Salvaterra έχει εμφανιστεί σε προσωπικά ρεσιτάλ αλλά και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλά μουσικά Φεστιβάλ σε χώρες της η Αμερική, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ισραήλ. Πρόσφατα αποφοίτησε λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό του τίτλο από το φημισμένο Mozarteum University του Salzburg της Αυστρίας με καθηγητή τον διάσημο Jacques Rouvier. Στο ρεσιτάλ του στη Σαντορίνη, την Παρασκευή 17 Μαρτίου θα παρουσιάσει έργα των F. Schubert, L.V. Beethoven και M. Ravel.

«Βραδιά μουσικής δωματίου»

Έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο της κιθάρας, καθώς και έργα μουσικής δωματίου για κιθάρα και πιάνο με τη σύμπραξη του πιανίστα Sébastien Salvaterra θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Μαρτίου, η κιθαρίστα Martina Barlotta. Η Ιταλίδα καλλιτέχνης εκτιμάται διεθνώς για την εκφραστικότητα και την καλλιτεχνική της παρουσία στις εμφανίσεις της. είναι κάτοχος πολλών πρώτων βραβείων σε Διεθνής Διαγωνισμούς Κιθάρας. Το Μάιο του 2015 κέρδισε μία από τις τέσσερις διεθνείς υποτροφίες "Claudio Abbado” που προσφέρονται με σκοπό να ενισχύσουν νέους με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Σημειώνεται, ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.