Ο τετραπέρατος «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου από τη θεατρική ομάδα του «Αγίου Γεωργίου»

Το όνειρο και το παιχνίδι δεν έχουν ηλικία

Οι περιπέτειες του ταλαίπωρου Οδυσσεβάχ, ο οποίος έφαγε τη θάλασσα με το κουτάλι μέχρι να βρει ξανά την πολυπόθητη Ιθαγδάτη του, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων από την οικογένεια του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος».

Το αγαπημένο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, που αντλεί στοιχεία από την «Οδύσσεια», τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και άλλα παραμύθια ενέπνευσε τη Θεατρική Ομάδα του σχολείου, η οποία αποχαιρέτησε τη φετινή σχολική χρόνια με ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που ονειρεύονται ακόμα και πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου τους.

Η ιστορία του «Οδυσσεβάχ» βασίζεται στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Το κοινό «ταξιδεύει» με τον ίδιο και τους συντρόφους του σε χώρες ονειρικές με αλλόκοτους ήρωες, από τις οποίες φεύγει πιο «κερδισμένος», έχοντας μάθει για την αξία της προσπάθειας και της οικογένειας, την αγάπη για την πατρίδα, αλλά και για την υπεροχή του καλού και του δικαίου έναντι του κακού και του άδικου.

Επίκαιρα μηνύματα

Παιδιά και ενήλικες γοητεύτηκαν και συγκινήθηκαν με τα πανανθρώπινα μηνύματα του έργου, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρα. Αξίζει να σημειωθεί, πως το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Μικρή Πόρτα, το 1981 και έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.

Στο ιδιαίτερο αυτό παραμύθι, όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα, αληθινά και ψεύτικα, ο Οδυσσεβάχ, κουρασμένος από τις περιπέτειες του πολέμου ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του, την Ιθαγδάτη. Το καράβι του όμως αράζει στο νησί του επικίνδυνου Δρακοκύκλωπα Αρχισαλαχάρ, περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων, συναντάει τη Γοργόνα και τη μάγισσα Κιρκίλα. Κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια. Κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν, βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη ή μια οφθαλμαπάτη;

Δημιουργία μέσω του παιχνιδιού

Υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του «Αγίου Γεωργίου» είναι η κ. Ελένη Βουτσίνου, η οποία δίδαξε, καθοδήγησε και σκηνοθέτησε τους 23 μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης και τους 12 ενήλικες που συμμετείχαν στην παράσταση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Σύλλογο Φίλων και Αποφοίτων του σχολείου.

«Φέτος σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε ένα άλλο είδος και να φτάσουμε στην παράσταση μέσω του παιχνιδιού» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Βουτσίνου, εξηγώντας ότι τόσο η ιστορία, όσο και η εναλλαγή των ρόλων ενθουσίασαν τους μαθητές.

Πρόσθεσε δε ότι πέρα από τα μυθικά στοιχεία του «Οδυσσεβάχ», που διασκευάστηκε από την ομάδα, τα βαθύτερα νοήματα του έργου παραμένουν ίδια σε όλες τις εποχές, βρίσκοντας αντίκρισμα στην καρδιά όσων συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ονειρεύονται, να παίζουν και να αναζητούν πατρίδες.

«Μέσα από το παιχνίδι, βρήκαμε το έργο που μας ταιριάζει περισσότερο και με χαρά το προσφέραμε στην οικογένεια και τους φίλους του σχολείου», κατέληξε η υπεύθυνη της ομάδας.