Συνέντευξη του σκηνοθέτη της παράστασης «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου», Σίμου Παπαναστασόπουλου

Μια ιδιαίτερη σχέση μητέρας-γιου

Τρίτη 27 Μαρτίου, στο Θέατρο Απόλλων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Την πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μία ταραγμένη, μεταβαλλόμενη εποχή της Ελληνικής ιστορίας, θα αφηγηθεί στο κοινό της Σύρου ο θεατρικός μονόλογος «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» με ηρωίδα τη μητέρα του μεγαλύτερου εθνικού ευεργέτη, που ενσαρκώνει η ηθοποιός Ιωάννα Γκαβάκου.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαναστασόπουλου, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο Θέατρο Απόλλων και εντάσσεται στις δράσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο μιας ομάδας παραστάσεων με γενικό τίτλο «Ο Γιός μου ο…» στις οποίες, μητέρες σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας μιλούν για τη ζωή τους και τους διάσημους γιους τους.

Ο δημιουργός της παράστασης Σίμος Παπαναστασόπουλος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη «Νικολέτα Νομικού Συγγρού» η οποία, μετά τον επιτυχημένο κύκλο της στο Θέατρο Vault από τις 11 Νοεμβρίου 2017 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018, ξεκινά την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η είδηση για την αυριανή παρουσίαση του έργου σας στο Θέατρο Απόλλων -«δώρο» προς το κοινό του νησιού από τον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης- ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη για όλους. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

«Προφανώς, κάποιοι άνθρωποι μέσα από τον Δήμο είδαν την παράστασή μας όταν παρουσιαζόταν στην Αθήνα. Ο μονόλογος «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου project που έφτιαξε το Θέατρο Vault με γενικό τίτλο Γιός μου ο…». Στο πλαίσιο αυτό, γράφτηκαν καινούριοι μονόλογοι, που αφορούν στις μητέρες μεγάλων ανδρών, οι οποίοι διέπρεψαν στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την πολιτική κ.α. Όπως του Ψυχάρη, του Σεφέρη, του Κολοκοτρώνη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη μητέρα του Συγγρού, με την οποία ασχοληθήκαμε εμείς. Οπότε, μέσα από κει ξεκίνησε αυτή η ιστορία, μας προτάθηκε κι εμείς με μεγάλη χαρά την αποδεχτήκαμε. Είναι πολύ σημαντικό να εορτάζεται η Ημέρα του Θεάτρου με μία δωρεάν παράσταση, προσφορά του Δήμου προς τους δημότες και όλο τον κόσμο της Σύρου. Πρόκειται για μία πολύ καλή κίνηση και είναι τιμή μας, που ξεκινάμε αυτόν τον “θεσμό”.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται και με το γεγονός ότι στην παράστασή σας υπάρχουν αναφορές για τη ζωή της οικογένειας Συγγρού στη Σύρο.

«Ουσιαστικά, βλέπουμε τη μητέρα του Ανδρέα Συγγρού να μιλάει για τη δική της ζωή και κατ’ επέκταση και για τη σχέση της με τον ίδιο τον Ανδρέα. Η Νικολέτα Νομικού Συγγρού γεννήθηκε το 1807 και πέθανε το 1860. Πρόκειται για μία ταραγμένη εποχή της ελληνικής ιστορίας, η οποία στην αρχή της πατάει μέσα στην Τουρκοκρατία. Η ίδια γεννήθηκε στη Χίο και βίωσε τη σφαγή. Αμέσως μετά, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, ξενιτεύτηκαν, έφυγαν και βρέθηκαν ξαφνικά στην Άνδρο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να αποκτήσουν ελληνική παιδεία στη σχολή του Θεόφιλου Καΐρη. Ο Καΐρης όμως θεωρήθηκε αιρετικός, η σχολή έκλεισε και οι άνθρωποι έφυγαν και ήρθαν στη Σύρο, προκειμένου τα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο, το οποίο ανθούσε τότε. Αυτός ήταν ο λόγος που η οικογένεια Συγγρού μετακόμισε στη Σύρο και έζησε εκεί πολλά από τα χρόνια της ζωής της, γιατί τα παιδιά μεγάλωσαν, έφυγαν, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο ένας έγινε ιατρός, ο άλλος έμπορος και κατέληξε στον μεγάλο αυτό ευεργέτη, που θεωρείται μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όμως δεν παύει να είναι εθνικός ευεργέτης και μάλιστα, ο μεγαλύτερος. Ο πατέρας και η μητέρα του έμειναν και έζησαν στη Σύρο πολλά από τα χρόνια τους». Είναι σαφές ότι, η μητέρα του Ανδρέα Συγγρού μπορεί να αφηγηθεί μόνο όσα η ίδια έζησε. Μιλάει λοιπόν μέχρι το 1860, οπότε και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Φυσικά, το έργο έχει κάποια υπερβατικά στοιχεία και με έναν τρόπο, εμφανίζεται και η μετέπειτα πορεία του Ανδρέα Συγγρού μέσα σε πολύ λίγες γραμμές. Ουσιαστικά, αυτό που ενδιαφέρει κυρίως, είναι η ιδιαίτερη σχέση που είχε η μητέρα του Ανδρέα Συγγρού με τον γιο της».

Τον ρόλο της Νικολέτας Νομικού Συγγρού ερμηνεύει η κ. Ιωάννα Γκαβάκου.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική ηθοποιό με μία πολύ καλή ερμηνεία, σύμφωνα με όλες τις κριτικές που έχουμε λάβει και όλους τους ανθρώπους, που έχουν δει μέχρι σήμερα την παράσταση. Σημειώνεται μάλιστα πως η ίδια έχει προταθεί για βραβείο Ερμηνείας στα φετινά Κορφιάτικα Βραβεία και είναι συνυποψήφια με την κ. Χρύσα Σπηλιώτη, η οποία ενσαρκώνει τη μητέρα του Διονύσιου Σολωμού, στο πλαίσιο του ίδιου project. Η εικαστική επιμέλεια είναι της Κατερίνας Καμπανέλλη και η μουσική που «ντύνει» όλη την παράσταση είναι γραμμένη από τη Νένα Βενετσάνου. Πρόκειται λοιπόν για ένα καινούριο έργο, με πρωτότυπη μουσική, μία φρέσκια ματιά τόσο στη συγγραφή, όσο και στο αισθητικό μέρος του. Η Έφη Καρακώστα έχει φτιάξει δύο καταπληκτικά καπέλα».

Ποια είναι η πορεία που θα ακολουθήσει το έργο μετά την παρουσία του στη Σύρο;

«Η παράσταση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Θέατρο Vault. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τους δύο μήνες, που δίνονται στην κάθε μητέρα. Μετά από αυτό, μας προτάθηκε να συνεχίσουμε, αλλά η κ. Γκαβάκου είχε ήδη κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Και τώρα είναι πιο κατάλληλος ο χρόνος για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το έργο γύρω-γύρω στην Ελλάδα. Ξεκινάμε από τη Σύρο και έχουμε σκοπό να πάμε επίσης στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη και σε διάφορες άλλες περιοχές».