Η νέα παραγωγή των Ακροποδητί «μίλησε» στις καρδιές μας

Η «Glossa» της καλλιτεχνικής επιτυχίας

Όσες λέξεις κι αν επινοήθηκαν για τις ανάγκες της παράστασης «Glossa», μία λέξη, γνωστή σε όλους μας μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τη νέα παραγωγή του Χοροθεάτρου Ακροποδητί, που εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα: «αριστούργημα».

Η τελευταία σύλληψη της Αγγελικής Σιγούρου η οποία, μετά την επιτυχία της βραβευμένης από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού «Μέδουσας» έκανε και πάλι το θαύμα της, αποτέλεσε μία ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόταση, που λύνει τους κόμπους της γλώσσας, αφυπνίζει το μυαλό και δημιουργεί τον δικό της κώδικα επικοινωνίας με κύρια εργαλεία την κίνηση και το συναίσθημα.

Τα κελαηδήματα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων, τα κλαδιά των δέντρων και όλα τα στοιχεία που προσέφερε ο Κατασκηνωτικός Χώρος στα Χρούσσα συνέβαλαν αποτελεσματικά στη σύνθεση ενός φυσικού σκηνικού, αγνού και ανεπιτήδευτου, μέσα στο οποίο βάδισαν, έτρεξαν, κρύφτηκαν και αναρριχήθηκαν τα πρόσωπα της παράστασης.

Κρατώντας πολύχρωμες βαλίτσες, οι άνθρωποι αυτοί, μόνοι και ξένοι ήρθαν σιωπηλοί από διαφορετικούς τόπους και συναντήθηκαν σ’ έναν τόπο κοινό και ουδέτερο. Αμέσως μετά, ήχησαν γλώσσες οικείες και ανοίκειες, ενώ ανάμεσά τους το σώμα ακαταπαύστως μιλούσε τη δική του γλώσσα. Όταν άρχισαν να θυμούνται μαζί παράξενα ονόματα αγγέλων και θεών, αλλά και συναισθήματα, οι φωνές τους γλιστρούσαν η μία μέσα στην άλλη. Οι άνθρωποι αυτοί επινόησαν τη δική τους γλώσσα, ονόμασαν ό,τι δεν έχει όνομα και φαντάστηκαν τη συνύπαρξη διαφορετικών γλωσσών μέσα σε μία μόνο λέξη.

Το γλωσσοπλαστικό αυτό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους συντελεστές, κατά την προετοιμασία της παράστασης, αποτελεί έναν από τους καθρέφτες του ταλέντου και της αστείρευτης ευρηματικότητας των Ακροποδητί, οι οποίοι συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους, πρωτοτυπώντας και πηγαίνοντας κάθε φορά τη δημιουργία ένα βήμα πιο πέρα.

Ιδιαίτερο ρόλο στο συναισθηματικό και νοηματικό πλαίσιο της παράστασης διαδραμάτισε το κολλάζ των ηχογραφημένων συνεντεύξεων 29 γυναικών και 22 αντρών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη γλώσσα και τη σημασία των αισθήσεων για τους ίδιους.

Ερμήνευσαν οι: Αγγελική Αγγελετάκη, Αφεντία Κανελλοπούλου, Σόνια Καραγιαννίδου, Χρήστος Κόλλιας, Ξένη Κοττάκη, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Ευτυχία Πανοπούλου, Παναγιώτης Σκιαδάς, Βιβή Σκλιά, Μαριάννα Σταθάκη, Αντιγόνη Χούνδρη, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Γιάννης Βρυζάκης.