Καλή Σαρακοστή αδέλφια

Εικόνα Δέσποινα Συλιβάνη

Το πέταγμα του χαρταετού και τα καθιερωμένα Κούλουμα, αλλά πολύ περισσότερο το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, σηματοδοτούν για το λαό, το τέλος των Απόκρεω και την έναρξη της Σαρακοστής.

Νηστεία, προσευχή και εξαγνισμός της ψυχής προτείνει η θρησκεία, με τους πιστούς να εισέρχονται σε κλίμα κατάνυξης για 40 ημέρες.

Όμως σκληρή νηστεία, μας έχουν επιβάλλει εδώ και σχεδόν 4 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετατρέποντας το λαό σε πραγματικούς ασκητές, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη θρησκευτική ορολογία.

Τελειώνουμε και φέτος με τις απόκριες και μπαίνοντας στη Σαρακοστή βλέπουμε τα πράγματα να πηγαίνουν... κατ’ ευχήν!

Μαθαίνουμε για τις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης “ευλογημένες” δόσεις του δανείου, για το χαράτσι της ΔΕΗ που θα το πληρώσουμε αδρά – έχουμε δεν έχουμε – και φέτος, με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων να έχει χτυπήσει “κόκκινο, με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μας μιλά για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για επενδύσεις. Με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται καθημερινά και με τους εξαθλιωμένους πολίτες να “σέρνονται” σε συσσίτια.

Με μαθητές να βιώνουν καταστάσεις της μεταπολεμικής εποχής και με το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας καθαρά να κλείσει τα μάτια στις οικογένειες, να προωθεί πρόγραμμα για τα φρούτα.

Με τους συνταξιούχους να μετρούν πια τα λιγοστά ευρουδάκια που παίρνουν ως σύνταξη, αλλά και με όλους αυτούς που συρρέουν καθημερινά στις εφορίες προσπαθώντας να κάνουν διακανονισμό για τα χρέη που έχουν. Η κοινωνική υγεία και παιδεία έχουν εξαφανιστεί και μέσα σε όλα αυτά, οι τροϊκανοί να ζητούν και άλλα και άλλα μέτρα.

Και μέσα σε αυτή τη γενικότερη κατάσταση, χθες στη Σύρο, όπως και σε άλλα μέρη της χώρας, εκατοντάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ντυμένοι με πολύχρωμες στολές, με άρματα και με τη βοήθεια της δυνατής λάτιν μουσικής, έσβησαν λίγο από το μυαλό τους τη δυστυχία και τη μιζέρια που βιώνουν. Παρ΄όλα αυτά, τα περισσότερα θέματα του καρναβαλιού, ήταν από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί. “Κλέφτες πολιτικοί”, “φέρτε πίσω τα κλεμμένα”, “οι 300 της βουλής” και πολλά άλλα, που αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας, για το σάπιο πολιτικό σύστημα που επί χρόνια ζούσε εις βάρος των καθημερινών ανθρώπων.

Όμως ανάμεσα στα κομφετί, στις σερπαντίνες, στα ρυθμό της καρναβαλίστικης μουσικής, κατάλαβα ότι ο Έλληνας όσο και αν το θέλουν πολλοί, δε το βάζει κάτω. Είναι στο DNA να περνά καλά, ακόμη και με τα πιο απλά πράγματα. Δε θέλει πολλά για να νιώθει ευτυχισμένος και να διασκεδάζει. Όμως επίσης είναι και στο DNA να μη σηκώνει την κοροϊδία, την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των προνομίων του, που με αγώνες διεκδίκησε και κέρδισε. Δεν ανέχεται τους “σωτήρες” αυτής της χώρας που επί χρόνια έπιναν εις βάρος των κορόιδων.

Και μπορεί τώρα αυτός ο σκληρά δοκιμαζόμενος λαός να βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη”, όπως θα έρθει η ώρα που θα ξυπνήσει και θα τα πάρει όλα αμπάριζα.

Καλή Σαρακοστή αδέλφια.

Διαβάστε ακόμα