La maison de Papa Jean

Γλέντια και παραγγελιές μέχρι πρωίας. Σαματάδες για τα μάτια μιας σουσουράδας. Συλλήψεις αλανιών με γερά πνευμόνια. Κυνηγητά γαλονάδων και αντιεξουσιαστών…

Αυτά κι άλλα πολλά συνέβαιναν στο ιστορικό «Στέκι» του πρόσφυγα από τα Ψαρά μπάρμπα Γιάννη, το ξακουστό κουτούκι της πόλης, για το οποίο έγραψαν μέχρι και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η φήμη της μικρής παραδοσιακής ταβέρνας, στο κέντρο του Αιγαίου, παραμένει ζωντανή για περισσότερο από έναν αιώνα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μέσα από εμπειρίες και κριτικές ένθερμων φίλων της.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αμερικανίδας εκδότριας και τηλεοπτικής παραγωγού, Όπρα Γουίνφρεϊ η οποία δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία της με ένα μεζεκλίκι στο στόμα και τη λεζάντα “Barba Yannis’s Jiyerosarmas is awesome”. 

Ανάλογο πάταγο έκανε και το βίντεο με τη διάσημη τραγουδίστρια Lady Gaga να χορεύει με το δωδεκάποντο πάνω στο παλιό μωσαϊκό τα «Ματόκλαδά σου λάμπουν» και τους άντρες ασφαλείας της να σπάνε πιάτα και δίσκους σαρανταπέντε στροφών -από τους τοίχους του μαγαζιού- μπροστά στα πόδια της.

Όλα αυτά τα χρόνια, το «Στέκι του Μπάρμπα Γιάννη» πέρασε από δεκάδες χέρια, όμως κανείς δεν ρίσκαρε να αλλάξει το όνομα και τη φυσιογνωμία του. Το κουτούκι αποτελεί χρυσορυχείο και οι κληρονόμοι του μπάρμπα Γιάννη έχουν σήμερα στην κατοχή τους κατοικίες και κομμάτια γης από δω μέχρι το Μασατσούσες.

Πριν μια πενταετία, τα ηνία της κερδοφόρας επιχείρησης ανέλαβε η Δανάη Δενδρολιβανού, διαχειρίστρια κι άλλων in μαγαζιών της πόλης. Δεδομένων των περιορισμένων γνώσεών της γύρω από τη θωράκιση και διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του πιο προβεβλημένου σε τουριστικούς οδηγούς hotspot του τόπου, η Δανάη Δενδρολιβανού συμβουλεύτηκε και εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους που επί σειρά ετών δίνουν την ψυχή τους στο «Στέκι του Μπάρμπα Γιάννη».

Η ιδιοκτήτρια και η ομάδα εργαζομένων και φίλων του κουτουκιού οικοδόμησαν μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού στο έργο και τις δυνατότητες της κάθε πλευράς, που στο πέρασμα των ετών απέφερε σημαντικά αποτελέσματα. Μέσα από ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως μουσικές βραδιές στην αυλή του μαγαζιού, εκθέσεις κρασιού, ρεμπέτικων δίσκων και αντικειμένων παλαιού ταβερνείου, το «Στέκι» αύξησε την επισκεψιμότητά του και παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Κι εκεί που όλα κυλούσαν όμορφα, η φύση άπλωνε το πράσινο πέπλο της, τα πουλάκια κελαηδούσαν και ο μελισσούλης ζευγάρωνε με τη μελισσούλα… τσουπ… η χρεωκοπία χτυπάει την πόρτα της Δανάης Δενδρολιβανού, η οποία αναγκάζεται να πουλήσει τα πάντα.

Μέσα σε λίγους μήνες, το «Στέκι του Μπάρμπα Γιάννη» περνάει στον Όμιλο της Ελληνοαμερικανίδας Αλίσα Κλίντον.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει μεγάλη χαρά στον κύκλο των εργαζομένων και των φίλων του μαγαζιού, που από τη μία, δε θα χάσουν τη δουλειά τους και από την άλλη, θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, σε συνεργασία με τη νέα ιδιοκτήτρια.

Ένα πρωινό και αφού πέφτουν οι απαραίτητες υπογραφές, η Αλίσα Κλίντον μπαίνει φορτσάτη στο κουτούκι, με το άσπρο ταγεράκι της, το μαύρο γυαλί και τον αυστηρό κότσο της, έτοιμη να αναλάβει δράση. Το προσωπικό την καλωσορίζει με ανοιχτές αγκάλες και στη συνέχεια, αρχίζει να καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την αναβάθμιση του μαγαζιού.

Δύο λεπτά αργότερα, η Αλίσα Κλίντον χτυπάει το χέρι της στο τραπέζι και κόβει τη φόρα των εργαζομένων.

«Excuse me, excuse me! Let me να σας το κάνω clear, please. Εγώ είμαι η υπεύθυνη αυτού του μαγαζιού. Κανείς άλλος δεν αποφασίζει here, except me. Εγώ είμαι η manager και εσείς focus your eyes στην κουζίνα, στο ταμείο, στη λάντζα και σε ό,τι κάνατε until now. Understood?”.

Λύσσα η Αλίσα και ένας κεραυνός πέφτει πάνω στα κεφάλια των εργαζομένων και φίλων.

«Εμείς είμαστε το «Στέκι του Μπάρμπα Γιάννη», αντιδρά έντονα η υπεύθυνη προσωπικού.

«Εγώ όμως είμαι the owner. So, θα κάνετε ό,τι σας πω», απάντησε η Αλίσα Κλίντον, τσεκάροντας ότι το κραγιόν της βρίσκεται στη θέση του.

Η νέα ιδιοκτήτρια ρίχνει μια ματιά στο χώρο και φρίττει.

«It’s old fashioned, κιτς. Θα το κάνουμε πιο modern, πιο ευρωπαϊκό». Οι αλλαγές που εφαρμόζει… δραματικές. Αντικαθιστά τη ρετσίνα με γαλλική σαμπάνια, το καρτούτσο με πορσελάνινα δοχεία και τα ρετρό πιάτα στους τοίχους με έργα του Άντι Γουόρχολ. Τέλος, αλλάζει το όνομα του μαγαζιού και το κάνει «La maison de Papa Jean». Οι σχέσεις της με το προσωπικό και τους πελάτες, όπως και οι αλλαγές…

  • Εδώ είναι το «Στέκι του Μπάρμπα-Γιάννη;» τη ρωτάει ένας ογδοντάρης κύριος, παίζοντας το μπεγλέρι του.
  • No, no, dear Sir. Εδώ είναι το «La maison de Papa Jean», του εξηγεί η Αλίσα.
  • Παπάγια μάντολες. Τι του κάνατε του μαγαζιού, βρε; είπε και έφυγε.

Διαβάστε ακόμα