Αντιπαραθέσεις για την υφιστάμενη κατάσταση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

"Προβλήματα υπάρχουν"

Α. Καμμή: "Να πιέσουμε για να λυθούν τα προβλήματα. Πλησιάζει η τουριστική σαιζόν" Α. Κουσαθανάς: "Παρεμβάσεις έχουμε κάνει άπειρες. Απαιτείται πολιτική βούληση" Δ. Σκαγιάς: "Τα λόγια είναι εύκολα. Όμως εμείς προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα"

Από διαφορετική οπτική γωνία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της υποβαθμισμένης και ελλειμματικής παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί της Μυκόνου ο δήμαρχος, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, Δημήτρης Σκαγιάς αλλά και η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Άννα Καμμή.

Με “φόντο” μάλιστα την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, η αντιπαράθεση “πυροδοτείται” από την ανακοίνωση της ΚΕΠΟΜ, παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί η κ. Καμμή και συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η δημοτική αρχή της Μυκόνου αλλά και η διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας, δεν αντιμετωπίζει διεκδικητικά τα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και των ελλείψεων.

Ο κ. Κουσαθανάς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια δια της νομίμου οδού να στηρίζει το Κέντρο Υγείας, για το οποίο όπως αναφέρει, παρά το γεγονός πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά, ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Δημήτρη Σκαγιά, ο οποίος, υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως, πρώτιστο μέλημα δεν είναι να ασκεί κάποιος στείρα αντιπολίτευση, αλλά να συνδράμει στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να καλύπτονται όλα τα περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάγιο αίτημα των Μυκονιατών, όπως υποστηρίζουν και οι τρεις αιρετοί, αποτελεί η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε μικρό Νοσοκομείο, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών που περνούν κάθε χρόνο από το νησί.

“Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί”

Η δημοτική σύμβουλος, Άννα Καμμή, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε με άλλα μέλη της παράταξής της στο Κέντρο Υγείας, σημείωσε ότι, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας, “Είναι μία κατάσταση που χρονίζει” εξηγώντας πως: “Τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας έγιναν πιο έντονα από το 2005 που δεν μπορεί πια ο δήμος να το επιχορηγεί με ένα ποσό. Πολλές οργανικές θέσεις δεν είναι καλυμμένες, όπως εκείνη του καρδιολόγου και του ορθοπεδικού, επίσης, δεν έχουμε τεχνικούς χειριστές για το ακτινολογικό μηχάνημα και το τμήμα από την αρχή του 2013 είναι κλειστό. Υπάρχει φοβερή έλλειψη υλικών και προσωπικού”, αναφέρει.

Θέση της παράταξης, την οποία εκπροσωπεί, είναι πως ενόψει της θερινής περιόδου, “Θεωρούμε ότι πρέπει να πιέσουμε να γίνουν τώρα κάποιες κινήσεις, πριν την τουριστική σαιζόν. Η 2η ΔΥΠΕ στην οποία ανήκει το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, έχει προκηρύξει 150 προσλήψεις για θέσεις. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι θέσεις που θα καλυφθούν για τη Μύκονο αλλά και αν θα καλυφθούν κάποιες” αναφέρει, τονίζοντας ότι: “ Διαπιστώνουμε ότι, δεν υπάρχει σωστή λειτουργία και από τη διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας αφού δε συνεδριάζει και μόνο ο πρόεδρος είναι ενεργός σε ένα βαθμό. Δεν υπάρχει μία εμφανής διάθεση από το δήμο να ανακοινώσει το θέμα του Κέντρου Υγείας φανερά προς τον Τύπο και προς την κυβέρνηση, ώστε να πιέσουμε και να μειωθούν οι ελλείψεις, γιατί πιστεύουν ότι θα κάνουν κακό στον τουρισμό αν ακουστούν τα προβλήματα της Μυκόνου. Με αυτή την τακτική, κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα βοηθούμε να λυθούν”.

“Στόχος μας”, όπως σημειώνει τέλος, “είναι να πιέσουμε ώστε να έχουμε ένα πλήρες στελεχωμένο και επανδρωμένο Κέντρο Υγείας και ακόμη καλύτερα πάγιο αίτημά μας, όπως έχουμε αναφέρει είναι να μετατραπεί σε ένα μικρό Νοσοκομείο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και φυσικά των επισκεπτών”.

“Είμαστε νησί με 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Χρειαζόμαστε κατάλληλες υποδομές Υγείας”

Κληθείς ο δήμαρχος, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας να μιλήσει όσον αφορά στα προαναφερόμενα, υποστήριξε: “Ο δήμος Μυκόνου δεν αδιαφορεί. Έως το 2004 επιχορηγούσαμε το Κέντρο Υγείας με σημαντικά χρηματικά ποσά, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο βοηθητικό προσωπικό, κάτι που δεν κάλυπτε το κεντρικό κράτος. Από το 2005 και μετά η επιχορήγηση έχει κριθεί μη νόμιμη. Άρα αν και έχουμε κάθε πρόθεση να συνδράμουμε, δεν μας επιτρέπεται λόγω της νομοθεσίας”.

Παράλληλα, ο ίδιος, προσθέτει πως: “Παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο γίνονται άπειρες, έχουμε πάρει και ανάλογες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Εμείς, δε ζητούμε μόνο την οικονομική υποστήριξη αλλά αιτούμαστε και την πλήρωση θέσεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Υπάρχουν προβλήματα και δεν τα αρνούμαστε, αλλά δε δέχομαι ότι η δημοτική αρχή δεν είναι διεκδικητική”.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι: “Σε θέματα παροχών Υγείας, η Μύκονος δεν έχει αυτά που έπρεπε να είχε κανονικά. Η Μύκονος δεν είναι ένα νησάκι των δέκα χιλιάδων κατοίκων μόνο. Είμαστε ένα νησί που υποδέχεται 2 εκατομμύρια τουρίστες. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε κατάλληλες υποδομές. Κατ΄ επανάληψιν έχω υποστηρίξει και γραπτώς προς το υπουργείο, από το 2009, ότι το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να γίνει ένα μικρό Νοσοκομείο. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως νησί που στηρίζεται οικονομικά από τη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού. Απαιτείται πολιτική βούληση για να γίνει όμως κάτι τέτοιο” επαναλαμβάνει.

“Ο Μυκονιάτης μπροστά σε κάθε απειλή”

Σε σχετική ερώτηση, αν ο μνημονιακός τροχός απειλεί την υπόσταση του Κέντρου Υγείας, ο κ. Κουσαθανάς τονίζει: “Δεν απειλείται το Κέντρο Υγείας, γιατί εάν απειληθεί, είναι στο χαρακτήρα των Μυκονιατών να μπαίνουν μπροστά σε κάθε δυσκολία και να τη λύνουν. Ο Μυκονιάτης δεν θα αφήσει να χαθεί το Κέντρο Υγείας αλλά το ζήτημα είναι να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα μικρό Νοσοκομείο”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, αναφερόμενος στην κριτική στάση της μειοψηφίας, σχολιάζει: “Να μας πουν οι κύριοι της αντιπολίτευσης που μόνο να κρίνουν ξέρουν, πώς ο δήμος Μυκόνου μπορεί να βοηθήσει νόμιμα”, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, “το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλυφθούν όλα τα περιστατικά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα”, κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι: “Η κριτική της ΚΕΠΟΜ είναι ανακριβής. Η Υγεία δεν είναι για εκμετάλλευση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Να μιλάμε για όλα τα άλλα, όχι όμως για την Υγεία”.

“Να εστιάζουμε στην καρδιά του προβλήματος”

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Σκαγιάς, δηλώνει ότι: “Μέσα σε καιρούς δύσκολους καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Έχουμε στείλει άπειρες επιστολές για να γίνουν προσλήψεις. Τι άλλο να κάνουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει η πρόθεση από την κυβέρνηση να γίνουν προσλήψεις”, συμπληρώνοντας ότι: “Τα λόγια είναι εύκολα. Το ζήτημα είναι να εστιάζουμε στην καρδιά του προβλήματος. Από επίσημα χείλη όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν ακουσθεί από τον κ. Δήμαρχο στη συνάντηση που είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Πουσσαίο στη Σύρο. Ως νησί δεν έχουμε ακουσθεί ευρύτερα για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Το γεγονός αυτό, δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουμε προβλήματα. Είμαστε από τους ανθρώπους που σέβονται το νησί και το τουριστικό προϊόν που υπηρετούν και κάνουμε ενέργειες στο βαθμό που μπορούμε. Ακόμη και εθελοντικά τρέχουμε για να βοηθήσουμε σε όσα περιστατικά μπορούμε. Ενδεικτικά σας λέω ότι έχουμε προχωρήσει και σε εξωτερικές παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί και να συντηρηθεί ακόμη και η εικόνα του”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Σκαγιάς σημειώνει πως: “Εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ενδεχομένως να υπάρξει αντίκτυπος στον τουρισμό αν μείνουμε στα λόγια και δεν κάνουμε πράξεις. Η παράταξη της ΚΕΠΟΜ θεωρεί ότι για να διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε μόνο καταγγελτικοί. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ουσιαστική παρουσία. Καλές είναι οι παρεμβάσεις, αλλά καλύτερη είναι η παρουσία μας ακόμη και ως εθελοντές”.