Σε διαθεσιμότητα όλοι οι οδηγοί ασθενοφόρων της χώρας

Ακάθεκτο συνεχίζει τη ριζική διάλυση των υγειονομικών δομών, το υπουργείο Υγείας, προχωρώντας τώρα στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας των οδηγών ασθενοφόρων, με απώτερο στόχο της απόδοση και αυτής της υπηρεσίας στους ιδιώτες.

Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων των υγειονομικών μονάδων ολόκληρης της χώρας θα τεθούν, στο σύνολο τους, σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας προκειμένου να διατεθούν στο ΕΚΑΒ και πλέον οι νοσοκομειακές απαιτήσεις μεταφοράς ασθενών θα καλύπτονται από ιδιώτες οδηγούς.

Το υπουργείο, με το μέτρο αυτό σκοπεύει να ενισχύσει τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, μεταφέροντας όσους οδηγούς κρίνονται αναγκαίοι για την πλήρη στελέχωση του και δείχνοντας την πόρτα της εξόδου για τους υπολοίπους, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν διαθέτουν τις τυπικές προϋποθέσεις για μεταφορά επειγόντων περιστατικών.

Εάν το μέτρο αυτό λειτουργήσει ενισχυτικά για το ΕΚΑΒ εν αμφιβόλω τίθεται το θέμα εξυπηρέτησης των νησιωτικών και απομακρυσμένων υγειονομικών μονάδων, καθώς η αρμοδιότητα του καλύπτει τις επείγουσες μεταφορές αφήνοντας στον αέρα όλες τις μεταφορές ασθενών που κάλυπταν τα κατά τόπου ασθενοφόρα.

Αυτό αυτομάτως μεταθέτει στον ασθενή το κόστος αλλά και την ευθύνη μεταφοράς του με ίδια μέσα, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιβαρυντικό για την υγεία του.

Ειδικά σε περιοχές όπου η στελέχωση του ΕΚΑΒ είναι από ανύπαρκτη έως και ελλιπής και δεν υπάρχει διακλάδωση των υπηρεσιών του όπως συμβαίνει στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθίσταται προβληματική η διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει προς κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.

Ετικέτες: