Χωρίς παιδίατρο για 4 ολόκληρες ημέρες, λόγω αδείας, το νοσοκομείο Σύρου

Ηθική εκκρεμότητα

Πήρε την άδειά του και έφυγε, χωρίς ως έπρεπε, να περιμένει τον αντικαταστάτη του -Επείγον περιστατικό με 5χρονο παιδί, αντιμετωπίστηκε από ιδιώτη παιδίατρο

Είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα της υγείας έχουν φθάσει στα όριά τους το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων. Όμως ακόμη και τη δεδομένη δύσκολη περίοδος, θα πρέπει να κυριαρχεί η υπευθυνότητα και όχι η ανευθυνότητα, κυρίως εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία των πολιτών.

Το νοσοκομείο της Σύρου έμεινε 4 ολόκληρες ημέρες χωρίς παιδίατρο, διότι πολύ απλά ο γιατρός που υπηρετεί έφυγε με άδεια χωρίς να περιμένει τον αντικαταστάτη του, για λόγους ηθικής και ασφάλειας του πληθυσμού.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ενός 5χρονου παιδιού, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας, έπειτα από παρέμβαση ιδιωτικού παιδιάτρου.

Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια η μη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, παρ' όλο που η υποδομή της έχει ολοκληρωθεί από το 2010.

Έφυγε σαν κύριος

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ο παιδίατρος που υπηρετεί στο νοσοκομείο της Σύρου, πέρασε την πόρτα του νοσοκομείου έχοντας στα χέρια του το χαρτί της άδειά του, υπογεγραμμένο από τη Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται το Τμήμα της Παιδιατρικής.

Δυστυχώς όμως ο παιδίατρος υπέπεσε σε ένα ηθικό σφάλμα. Έφυγε από την υγειονομική μονάδα, χωρίς να έχει έρθει ο αντικαταστάτης του. Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στο παζλ της ανευθυνότητας, είναι ότι παρ' όλο που ο συγκεκριμένος παιδίατρος γνώριζε την ημέρα της άφιξης του αντικαταστάτη του, εκείνος θεώρησε σωστό (;) να φύγει από το νησί.

Να σημειωθεί ότι η γιατρός που θα αντικαταστήσει τον παιδίατρο θα αναλάβει καθήκοντα αύριο το μεσημέρι. Οπότε το νοσοκομείο έμεινε χωρίς την συγκεκριμένη ειδικότητα για 4 ολόκληρες ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επείγον περιστατικό αντιμετωπίστηκε από ιδιώτη παιδίατρο

Λίγες ώρες μετά την άδεια του παιδιάτρου, προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου ένα 5χρονο παιδί το οποίο παρουσίαζε μεγάλο πρόβλημα με το αναπνευστικό του. Στην υγειονομικό μονάδα σήμανε συναγερμός και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατάβαλε τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει το συμβάν. Λόγω έλλειψης όμως παιδιάτρου υπήρξε πρόβλημα με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα γινόταν προσπάθειες να μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Μέσα σε όλο αυτόν τον πανικό, το παιδί συνέχισε να παρουσιάζει πρόβλημα χαμηλού κορεσμού, ενώ άμεσα του δόθηκε οξυγόνο, έπειτα από παρέμβαση παθολόγου του νοσοκομείου που εφημέρευε στο νοσοκομείο.

Λόγω όμως του προβλήματος, κλήθηκε να παραστεί στα επείγοντα περιστατικά και να παράσχει βοήθεια, ιδιωτική παιδίατρος.

Η παιδίατρος όντως έδωσε τις ιατρικές της συμβουλές και το μικρό παιδί νοσηλεύτηκε στο παθολογικό τμήμα, κάτω από την επίβλεψή της.

Την επόμενη μέρα, το 5χρονο μεταφέρθηκε τελικά με αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό η εφημερίδα έγινε δέκτης παραπόνων, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που καταδίκασαν το γεγονός, δηλαδή ότι ο παιδίατρος του νοσοκομείου εγκατέλειψε το νοσοκομείο, χωρίς να έχει την ευθιξία να περιμένει να παραδώσει στον αντικαταστάτη του.

Αναγκαία η λειτουργία παιδιατρικής κλινικής

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο της Σύρου.

Δεν επιτρέπεται σε ένα νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού, να παραμένει με έναν παιδίατρο, ο οποίος θα πρέπει να εφημερεύει ουσιαστικά 12 μήνες το χρόνο, 30 ημέρες το μήνα, 24 ώρες την ημέρα.

Είναι φυσικό και κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό, ότι ο παιδίατρος που υπηρετεί στην υγειονομική μονάδα του νησιού, θα πρέπει να πάρει, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, άδεια για να ξεκουραστεί. Όμως δεν επιτρέπεται ένα νοσοκομείο σε μία τέτοια περίπτωση να παραμένει χωρίς περίπτωση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σκοπιμότητα, υποστελέχωση ή παράλειψη;

Η επέκταση της κτιριακής υποδομής του νοσοκομείου Σύρου, προέβλεπε, όπως τελικά και έγινε και τη δημιουργία παιδιατρικής πτέρυγας. Το έργο ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2010, όπου δημιουργήθηκε ένα ειδικό τμήμα για παιδιά. Από το 2010 και μέχρι σήμερα το παιδιατρικό τμήμα παραμένει κλειστό, απενεργοποιημένο, ενώ τα παιδιά που χρειάζεται να νοσηλευθούν, φιλοξενούνται στο Παθολογικό Τμήμα του νοσοκομείου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2013 μικρά παιδιά να νοσηλεύονται σε τμήμα που υπάρχουν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με διάφορες ασθένειες.

Τι όμως φταίει πραγματικά που δε λειτουργεί η παιδιατρική κλινική. Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Οι παραλείψεις ή μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες, τέτοιες που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της;

Διότι αν μιλάμε για την τελευταία αιτία, δηλαδή ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, τότε υπάρχει μία κατάσταση για την οποία θα πρέπει να “λογοδοτήσουν” οι πάντες. Και οι διοικούντες, αλλά και όλοι όσοι επιτρέπουν να διαιωνίζεται αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ετικέτες: