Επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο το θέμα του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης

«Πότε επιτέλους θα γίνει η παραλαβή του νοσοκομείου;»

Το θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Θήρας, επαναφέρει στον πολιτικό διάλογο ο βουλευτής της Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη.

Εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει κατασκευαστεί το κτίριο του νέου νοσοκομείου στο νησί, όμως παρ’όλες τις ενέργειες από πλευράς Δημοτικής Αρχής, κατοίκων, φορέων, αλλά και βουλευτών, οι οποίοι επαναφέρουν με ερωτήσεις ή αναφορές προς τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας το θέμα στη Βουλή, το άρτια εξοπλισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει κλειστό.

Κυβερνητική στάση απάθειας λόγω έλλειψης χρημάτων

Το θέμα της παράδοσης του πολυδάπανου έργου στους Θηραίους έχει περάσει από πολλά στάδια συζητήσεων, ενώ οι προσπάθειες άσκησης πιέσεων, από την τοπική κοινωνία προς τους αρμόδιους φορείς όλο αυτό το διάστημα ήταν ακατάπαυστες.

Την απόφαση για τη δημιουργία νοσοκομείου στη Σαντορίνη, είχε πάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την τότε θέση του ως υπουργός Υγείας. Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση της κατασκευής του, η τοπική Εκκλησία με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, κ. Επιφάνειο και το Ιερατείο Θήρας δώρισε οικόπεδο συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση Δημόσιου Νοσοκομείου.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου, με το πέρας της οποίας έγκαταστάθηκε σύγχρονος εξοπλισμός, καθιστώντας το καθ’όλα έτοιμο προς λειτουργία.

Το μείζον ζήτημα, εξ’αιτίας του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη και σήμερα η παραλαβή του έργου, είναι το γεγονός ότι το κράτος εκτιμά, πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να στηριχτεί οικονομικά η λειτουργία ενός ακόμα δημόσιου νοσοκομείου και γι’αυτό το λόγο, το υπουργείο εξέφρασε αρχικά την πρόθεση να λειτουργήσει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης ήταν σφοδρότατες, καθώς η τοπική κοινή γνώμη θεώρησε ότι θίγεται σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμά των κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης στην δωρεάν, δημόσια Υγεία και εντός αυτού του πλαισίου, μετά από διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των φορέων, ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την συντονιστική επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για το θέμα του νοσοκομείου, κατέθεσε στον τότε υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ένα βιώσιμο σχέδιο, ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγειονομικής μονάδας.

Η πρόταση Δήμου και συντονιστικής επιτροπής, ήταν η σύσταση ανώνυμης εταιρίας, μιας τοπικής ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), η οποία θα αναλάμβανε την διαχείριση του νοσοκομείου, με κρατικές παροχές αντίστοιχες αυτών που λαμβάνει για τη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα της μονάδας, θα καλύπτονταν από ιδιωτικές ασφάλειες, ιατρικό τουρισμό, μεταφορές ασθενών, αλλά και την απορρόφηση χρηματικών ποσών, τα οποία θα διέθετε το νησί προς το νοσοκομείο.

Ο τότε υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση των φορέων και δεσμεύτηκε ότι θα προωθούσε το θέμα στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου η υπογραφή ήταν απαραίτητη, ώστε το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Η συνάντηση αυτή με εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομικών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες, με διαβεβαιώσεις ότι θα μελετηθούν τα στοιχεία και θα αποφασιστεί από την ηγεσία αν εγκρίνονται οι προτάσεις της Σαντορίνης, ενώ οι εκπρόσωποι του νησιού, οι οποίοι παρέστησαν στη συνάντηση πληροφορήθηκαν ότι το θέμα έχρηζε παραπομπής και στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν και ο Δήμος Θήρας είχε ζητήσει σε αυτή τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, να τηρηθεί ένα χρονοδιάγραμμα 15 ημερών για τις τελικές απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, η προθεσμία αυτή δεν τηρήθηκε. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Ιούνιο, στα πλαίσια γενικής συζήτησης για τα προβλήματα στην υγεία μεταξύ του νέου υπουργού, κ. Βορίδη και των δημάρχων των Κυκλάδων, ο δήμαρχος της Θήρας, κ. Ζώρζος και πάλι δεν πήρε κάποια σαφή απάντηση για το θέμα του νοσοκομείου, δηλώνοντας τότε, ότι «κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στα προβλήματα» και πως «αν έχουμε κάτι, θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Η ερώτηση Κακλαμάνη

Με το θέμα να παραμένει άλυτο, την ώρα που εγκαταστάσεις και εξοπλισμός συνολικού κόστους για το Δημόσιο άνω των 13.000.000 ευρώ, να παραμένουν εν αχρηστία, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας επαναφέρει το θέμα του νοσοκομείου Θήρας, «φωτίζοντας» και μία πτυχή της υπόθεσης, η οποία δεν φαίνεται να είναι ευρύτερα γνωστή.

Πιο συγκεκριμένα, θυμίζοντας πως ο ίδιος είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2013 ερώτηση επί του θέματος, προς τον τότε υπουργό, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει, πως ο κ. Λυκουρέντζος είχε παραδεχτεί στην απάντησή του, την σημαντική καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου, ενώ τόνιζε ότι υπολείπονταν περίπου 1,6 εκ. ευρώ (από τα 13,9 εκ της χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το νοσοκομείο, αφού είχαν απομείνει μόνο κάποιες εργασίες «μικρής κλίμακας».

Στη συνέχεια του κειμένου της ερώτησης, ο κ. Κακλαμάνης έρχεται στο παρόν, κάνοντας λόγο για την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, κατά την οποία, όπως ενημερώθηκε από επαφές που είχε στην περιοχή, όχι μόνο δεν έχει γίνει ακόμη η παραλαβή του έργου, αλλά μάλιστα η εταιρία, που είχε αναλάβει την κατασκευή του, λόγω μη αποπληρωμής της από το κράτος, χρησιμοποιεί τους χώρους του νοσοκομείου, ως εγκαταστάσεις της στο νησί, καθώς είναι ανάδοχος οδικού έργου, αλλά και τα δωμάτια του οικήματος, ως χώρο στέγασης των εργαζομένων της.

Βάσει αυτών των στοιχείων, ο κ. Κακλαμάνης ερωτά τον υπουργό Υγείας, αν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του 1,6 εκ ευρώ, που απέμενε κι αν όχι για ποιο λόγο, τι έχει συμβεί με τα «έργα μικρής κλίμακας» που υπολείπονταν, ώστε να τελειώσει το έργο, αν υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου για τη χρησιμοποίηση των χώρων του νοσοκομείου, είτε ως γραφεία, είτε ως κοιτώνες για εργαζόμενους, αν έχει δοθεί σχετική άδεια για κάτι τέτοιο στην ανάδοχη εταιρεία, αν έχει υπάρξει πλήρες χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (π.χ. πρόσληψη προσωπικού), αλλά και το σημαντικότερο όλων: «Πότε επιτέλους, θα γίνει η παραλαβή του νοσοκομείου;»