Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 5ο Συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας

Τα 500 άτομα ξεπέρασαν οι εγγραφές συμμετοχής στο “πυκνό” πρόγραμμα του 5ου συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Ερμούπολη, το οποίο αποτελούταν από 90 ομιλίες και 16 βιωματικά εργαστήρια.

Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το συνέδριο ξεπέρασε τις προσδοκίες αποδοχής και συμμετοχής τόσο σε επίπεδο τοπικό, όσο και σε επίπεδο προσκεκλημένων επιστημόνων ομιλητών.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι κάτωθι έγκριτοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, κ.α: κ. Κελέκης, κ. Αλεβιζάκη, κ. Αυγερινός, κ. Αποστολοπούλου, κ. Αθανασιάδης, κ. Κυριόπουλος, κ. Πάβη, κ. Αθανασάκης, κ. Πολίτης, κ. Μόσχος, κ. Κοττορού, κ. Νικολαΐδης, κ.α., τους οποίους και ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν.

Κρατώντας τα λόγια του καθηγητή κ. Κυριόπουλου μετά τα αποτελέσματα, την ποιότητα των παρουσιάσεων, τον όγκο των εργασιών, την υποδειγματική οργάνωση και φιλοξενία της φετινής συνάντησης, βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο να θεωρούμε ότι το συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Ερμούπολη, έχει τοποθετηθεί στη συνείδηση της επιστημονικής κοινότητας, ως ένα από τα εθνικά συνέδρια στο χώρο της πρόληψης, ανάγοντας την Αρχόντισσα των Κυκλάδων, τον τόπο που κάθε χρόνο σταθερά θα το φιλοξενεί. Γιατί όχι λοιπόν να μην οραματιστούμε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, το οποίο ιδανικά θα φιλοξενείται μεταξύ άλλων συναντήσεων σε ένα Συνεδριακό κέντρο στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στόχος της φετινής συνάντησης

Στόχος της φετινής συνάντησης – θεσμού, ήταν να συμβάλει στην ανάδειξη βέλτιστων εργαλείων πρόσβασης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας, μέσω της πρόληψης και της προαγωγής υγείας.

Η συνέργεια όλων των πυλώνων της κοινωνίας για την διεξαγωγή της συνάντησης αυτής, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκπαίδευση σε όλο το εύρος της, τα δίκτυα και οι κοινωνικοί φορείς του τόπου, σε πείσμα των καιρών, λόγω της σπανιότητας των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που δυσχεραίνουν τις προσπάθειές μας, αποτέλεσε για τους συνδιοργανωτές συμβολική και ουσιαστική πράξη, καθώς η πρόληψη και η προαγωγή υγείας αποτελεί θέμα που η υλοποίησή του διαπερνά όλο τον κοινωνικό ιστό και δεν αφορά αποκλειστικά τον τομέα της υγείας.

Στόχοι που τέθηκαν στο συνέδριο

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η συνάντηση όλων των απαραίτητων φορέων, με στόχο την υλοποίηση σταθερών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Συζητήθηκαν και παρουσιάσθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 3 προγράμματα που αφορούσαν στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ελέγχου του προστάτη αδένα και της εκτίμησης και πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι βέβαιο ότι θα είναι αρωγοί της προσπάθειας. Επίσης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει δείξει ότι θα συμμετέχει ενεργά και θα στηρίξει οικονομικά τα προγράμματα, όπου χρειαστεί προσβλέποντας και σε μία επέκταση των προγραμμάτων αυτών.

Επιπρόσθετα, προέκυψε η ανάγκη διερεύνησης περαιτέρω των θεμάτων και εφαρμογής προγραμμάτων αγωγής υγείας που αναπτύχθηκαν και αφορούσαν την πρόληψη των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία, πρόληψη ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία, επιδημιολογική μελέτη για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, επιδημιολογική μελέτη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων στους νέους και την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Ακόμη ενισχύθηκε περαιτέρω η συνεργασία και η δέσμευση για ανάγκη προγραμμάτων εντός των σχολείων, εμπλουτίζοντας έτσι τα προγράμματα που ήδη υλοποιεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε συνεργασία με την εκπαίδευση και με τη συμβολή και συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, το 5ο αυτό συνέδριο αποτέλεσε την απαρχή του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου με το διακριτικό τίτλο: «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» και έμβλημα την προάσπιση της Υγείας μέσω της συνεργασίας.

“Τέλος, με την υπόσχεση του χρόνου να προσπαθήσουμε για την υλοποίηση ενός ακόμη συνεδρίου με αίσθημα προσφοράς και εθελοντισμό αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλον τον κόσμο που παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου” κατέληξε, ο Πρόεδρος του 5ου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Γιάννης Πετράκης.