Ενισχύονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στις Κυκλάδες, ενώ με πρωτοπόρα απόφαση ο Δήμος Μυκόνου, καλύπτει τις ανάγκες στέγασης-σίτισης επικουρικής ιατρού

Στελέχωση και συνεισφορά

  • Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2016 - 06:20

Με 12 επιπλέον άτομα στελεχώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων σε 8 νησιά των Κυκλάδων, με απόφαση ΕΚΑΒ, ενώ καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης και σίτισης της επικουρικής ιατρού του Κ.Υ. Μυκόνου, με έξοδα του Δήμου.

Με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στελεχώνονται τα πληρώματα ασθενοφόρου, που εξυπηρετούν νοσηλευτικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί, πως το τελευταίο διάστημα, αρκετοί υπάλληλοι, που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων, σε όλες τις μονάδες των Κυκλάδων, είχαν καταφύγει στη λύση της επίσχεσης εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και τη μη καταβολή του πλήρους συνόλου των δεδουλευμένων τους.

Από την πλευρά του Δήμου Μυκόνου, με ομόφωνη απόφαση ΔΣ, καλύπτονται από ίδιους πόρους του Δήμου τα έξοδα σίτισης και στέγασης της επικουρικής ιατρού του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, με τη χρήση ειδικής νομοθετικής διάταξης.

Ωστόσο, θετικές εξελίξεις δεν υπάρχουν στην περίπτωση της Μήλου, καθώς απορρίφθηκε ο σχετικός φάκελος από τον Επίτροπο Δημόσιας Διοίκησης, για την σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου με εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται αεροπορικώς οι διακομιδές των ασθενών του Κ.Υ. Μήλου, με αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και την εταιρεία.

Στελεχώνονται τα πληρώματα ασθενοφόρων

Με την υπ’ αρ. 34/8−12−2015 απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, διορίζονται 12 άτομα σε κενές οργανικές θέσεις του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, με τον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου τους.

Πιο συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες, η κατανομή των 12 ατόμων, που θα διοριστούν, θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

- Μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου στην Άνδρο,

- Δύο θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου στη Σύρο,

- Μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου στη Μύκονο,

- Δύο θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου στην Τήνο,

- Δύο θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου στη Νάξο,

- Δύο θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου στην Πάρο,

- Μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου στη Θήρα και τέλος,

- Μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου στην Ίο.

Πολύτιμη βοήθεια με ίδιους πόρους του Δήμου

Την ενίσχυση με ίδιους πόρους του Δήμου της Επικουρικής Ιατρού του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου και ενέκρινε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Έπειτα και από τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδόθηκε άμεσα μέσω της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, ποσό ύψους 10.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα σίτισης και στέγασης, στην επικουρική ιατρό του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την ενίσχυση της επικουρικής ιατρού από πόρους του Δήμου, είχε εισηγηθεί ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε πραγματοποιηθεί τότε, είχε ενημερώσει το Σώμα, πως σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4213/2013, δίνεται η δυνατότητα από το νομοθέτη στο Δήμο, ώστε να παρέχει σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής δωρεάν, στον εκάστοτε τοποθετημένο επικουρικό ιατρό και ιατρό υπηρεσίες υπαίθρου εντός των ορίων του Δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια τη σύμβασης ή της θητείας του.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Μυκόνου με ίδιους πόρους κάλυψε τις ανάγκες της επικουρικής ιατρού, δεδομένου του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί, όσον αφορά στην εύρεση οικονομικής κατοικίας για δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς που μετατίθενται στη Μύκονο, γεγονός, το οποίο έχει οδηγήσει τον Δήμαρχο να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να δηλώσουν τους προς ενοικίαση χώρους τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να διευκολυνθεί η εύρεση στέγης για τους μετακινούμενους στη Μύκονο υπαλλήλους.

«Ναυάγιο» για τις αεροδιακομιδές στη Μήλο

Τη λύση της συνεργασίας του Δήμου Μήλου με την ασφαλιστική εταιρεία INTERAMERICAN, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Ιανουαρίου 2016, καθώς απορρίφθηκε ο σχετικός φάκελος που είχε υποβληθεί από πλευράς του Δήμου από τον Επίτροπο Δημόσιας Διοίκησης.

Αξίζει να αναφερθεί, πως αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και αυτή του Δήμου Τήνου, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν επιτρέπει τη συνέχιση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου για την αεροδιακομιδή των ασθενών, με την αιτιολογία, πως αυτή είναι μία κρατική δαπάνη και όχι δημοτική.

Παρ’ όλα αυτά, με τη λύση της συνεργασίας, η Μήλος χάνει την δυνατότητα ταχύτερης και ασφαλέστερης διακομιδής των ασθενών του Κέντρου Υγείας, προς νοσοκομειακές μονάδες.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απέρριψε την αίτηση του Δήμου Μήλου, που αφορούσε σε χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης και επέκτασης για το Κέντρο Υγείας Μήλου, καθώς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αυτή δεν συνοδευόταν από σχετική έκθεση σκοπιμότητας.

Ετικέτες: