Επιστημονική ημερίδα για την άνοια και τη μνήμη στη Σέριφο

Δωρεάν εξέταση μνήμης

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 06:21

Το Σάββατο 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 18.30 στο Γυμνάσιο Σερίφου, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Μνήμη και Άνοια στην τρίτη ηλικία». Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν χαιρετισμό ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σερίφου π. Ιάκωβος Μητροφάνης και ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνης Αντωνάκης.

Στις μέρες μας, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). Η άνοια είναι νόσος της Τρίτης Ηλικίας και χαρακτηρίζεται από σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών: της μνήμης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης, των εκτελεστικών δεξιοτήτων καθώς και της λειτουργικότητας. Στην Ελλάδα, πάσχουν από  άνοια 160 χιλιάδες άνθρωποι, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Το κλιμάκιο των ειδικών θα πραγματοποιήσει δωρεάν εξέταση μνήμης το Σάββατο 26/11, στο Γυμνάσιο, ώρες 12.00 – 16.00 σε κάθε έναν άνω των 60 ετών που ενδιαφέρεται μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας 22840 22011.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν για την Άνοια και το Alzheimer στην τρίτη ηλικία ο Νευρολόγος – Ψυχίατρος κ. Βασίλειος Λύρας, υπεύθυνος του Ιατρείου Μνήμης και Άνοιας της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, η Νευροψυχολόγος κ. Ελένη Μαργιώτη, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια στο Μαρούσι της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Αθηνών, η οποία θα αναφερθεί στα άτομα που φροντίζουν κάποιον με άνοια καθώς και τα μέλη του κλιμακίου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ο κ. Ανδρινός Δημήτρης, ψυχίατρος που θα αναφερθεί στο άγχος και την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους και η κα. Ανίσα Ντούρα, ψυχολόγος, η οποία θα μιλήσει για τα γηρατειά.

Το συντονισμό της ημερίδας θα έχει ο κ. Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος, Συντονιστής της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων και Γεν. Γραμμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ και η κα. Μπέκυ Πάσιο, ψυχολόγος ΕΠΑΨΥ.

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ανοιχτή. Στην εκδήλωση οι ειδικοί θα απαντήσουν σε ανοιχτή συζήτηση ερωτήματα του κοινού.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΕΠΑΨΥ, ο Δήμος Σερίφου και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και λαμβάνει χώρα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Δήμος Σερίφου υποστηρίζει ενεργά τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας καλύπτοντας διαμονή και μετακίνηση ενώ η Εταιρεία ΖΑΝΤΕ Ferries παρέχει σημαντική έκπτωση για τις μετακινήσεις του κλιμακίου.

Ετικέτες: